Τον Γολγοθά με τα χειρουργεία, τις τρομακτικές ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, τις πολύωρες αναμονές, όλα αναμένεται να επιλυθούν από το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με όσα είπε στην εκπομπή Live News ο Άδωνις Γεωργιάδης, που, όμως, τόνισε ότι «είναι πολλά λεφτά για την ελληνική οικονομία αυτά», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι η «κάνουλα» μάλλον ξανακλείνει για τους γιατρούς.
Και επειδή αυτό που επιλύεται είναι ένα πρόβλημα, και όχι κάτι που λειτουργεί ορθά, έστω και με αυτόν τον τρόπο, ο υπουργός Υγείας επαληθεύει ότι προβλήματα που καταγγέλλονται και αποκαλύπτονται -τελικά- υπάρχουν, κάτι που επιβεβαιώνει και η σημερινή ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ο οποίος αναγκάζεται να λάβει μέτρα ευρισκόμενος υπό την ασφυκτική πίεση που του ασκούν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Γεωργιάδης, που εξέφραζε έντονα τη δυσφορία του γιατί το MEGA δεν του έδινε βήμα, μίλησε στο «μεγάλο κανάλι» για το «έργο» που έχει επιτελέσει στο υπουργείο και υπεραμύνθηκε των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας.
Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο οικονομικών κινήτρων για την προσέλκυση γιατρών
«Ο Μητσοτάκης έχει αποδείξει πως αυτά τα πέντε χρόνια η Υγεία τον ενδιαφέρει πάρα πολύ» ανέφερε στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου και έκανε γνωστό πως υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση που καθιερώνει επίδομα από 200 έως 600 ευρώ μηνιαίως για στήριξη των γιατρών του ΕΣΥ, ανάλογα με την περιοχή και την ειδικότητα.
Ο κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωσε πως τα κίνητρα στους γιατρούς αντιστοιχούν σε επιπλέον 7.200 ευρώ με το ποσό να αυξάνεται αν προστεθεί και η παραχώρηση στέγης με πρωτοβουλία των ΟΤΑ. «Είναι πολλά λεφτά για την ελληνική οικονομία αυτά», υπονοώντας πως πρόκειται για υπέρβαση και αφήνοντας να εννοηθεί πως η κυβέρνηση έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο για (οικονομικά) κίνητρα προσέλκυσης γιατρών.
Και «θεσμικά» κίνητρα για τους γιατρούς
Στη συνέχεια είπε πως εκτός από τα «οικονομικά» κίνητρα θα υπάρξουν και «θεσμικά» όπως η «πιθανή μείωση παραμονής στην παραμεθόριο για να γίνει ελκυστικότερη η θέση ή περαιτέρω μόρια».
Ανακοίνωσε επίσης κάτι που θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ καιρό. «Μαζικές προσκλήσεις» πρόσληψης ιατρικού προσωπικού εγκαταλείποντας το αποτυχημένο μοντέλο προκήρυξης μιας – μιας των θέσεων.
Με τις διαμαρτυρίες για το ΕΣΥ να πολλαπλασιάζονται και τις αδυναμίες να είναι εμφανής ο υπουργός τόνισε πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας «έχει κάνει πρόοδο, είναι καλύτερο» και έθεσε ως μεγάλο στοίχημα, πριν την ολοκλήρωση της θητείας του, «να μειωθούν οι χρόνοι αναμονής στην εφημερία», υποσχόμενος πως θα παρουσιαστεί «συνολικό σχέδιο σύντομα».
Διαμαρτυρήθηκε για τα δημοσιογραφικά ρεπορτάζ που αναδεικνύουν τις πολύωρες αναμονές των ασθενών κατά τη διάρκεια εφημερίας των νοσοκομείων με το «αφοπλιστικό» επιχείρημα μα και «πριν από πέντε χρόνια 8 ώρες περίμεναν».
Κατέληξε με τη μείωση της αναμονής στα χειρουργεία ευλογώντας «τα γένια του» για το μέτρο των απογευματινών χειρουργείων και τέλος ευχαρίστησε όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που κάνουν τα πάντα «για να κρατιέται το σύστημα όρθιο», μετά από την «επίθεση» που εξαπέλυσε κατά γιατρού που εργάζεται στο νοσοκομείο «Παπανικολάου».