«Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Διεκδικούμε λύσεις τώρα!», βροντοφώναξαν εκατοντάδες πολίτες, που συμμετείχαν το βράδυ της Πέμπτης στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, την οποία οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις καταστροφικές πλημμύρες στο νομό.
Στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, στο κέντρο του Βόλου, συναντήθηκαν αγρότες του Πηλίου, πλημμυροπαθείς του Βόλου, εργαζόμενοι, φοιτητές και συνταξιούχοι που εξακολουθούν να βιώνουν τις τραγικές συνέπειες από τις καταστροφικές πλημμύρες, την ώρα που τα μεγάλα λόγια για «αποκατάσταση» παραμένουν κενό γράμμα, όπως απέδειξαν – ανάμεσα στα πολλά άλλα προβλήματα – οι γνωστές εικόνες των προηγούμενων ημερών με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον Παγασητικό.
Όλοι μαζί απαίτησαν να γίνει προτεραιότητα η αποκατάσταση και η προστασία της ζωής και του εισοδήματος του λαού, η προφύλαξη της δημόσιας υγείας, να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής θωράκισης κόντρα στα επιχειρηματικά σχέδια για νέα κέρδη πάνω στις πλάτες τους.
Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Βασίλης Μεταξάς, βουλευτής Βόλου του ΚΚΕ.
Στην κεντρική ομιλία, ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, επισήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Αποδεικνύεται ότι όταν πρόκειται ακόμα και για έκτακτα επικίνδυνα φαινόμενα για το περιβάλλον, για την προστασία της υγείας και της ζωής μας, το κράτος σε όλες τις βαθμίδες του είναι άφαντο. Όταν όμως πρόκειται για την εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων, τότε όλες οι υπηρεσίες και δομές και σε κεντρικό επίπεδο και σε τοπικό γονατίζουν – υποκλίνονται μπροστά στο όφελος των ομίλων. “Βροχή” οι παχυλές επιδοτήσεις σε βιομήχανους και μεγαλεμπόρους, στους ενεργειακούς και κατασκευαστικούς ομίλους. Τότε γιατί δεν υπάρχει ασυνεννοησία; Το αντίθετο. Τότε όλοι, δήμος, Περιφέρεια, κυβερνήσεις, τρέχουν να “χωθούν”, να “συμβάλλουν”, για την “ανάπτυξή” τους για τα κέρδη τους. Γιατί όλοι τους δουλεύουν κάτω από το ίδιο δόγμα: οτιδήποτε δεν φέρνει κέρδος στο κεφάλαιο, δεν το κάνουμε!
Τώρα, με τα νεκρά ψάρια που έχουν πνίξει τον Παγασητικό, για αυτό το περιβαλλοντικό και υγειονομικό έγκλημα, κανένας δεν είναι υπεύθυνος και όλοι τους μια χαρά παίζουν το παιχνίδι με το μπαλάκι των ευθυνών. Όλοι τους, κυβέρνηση, περιφερειακή αρχή, δήμος, αλληλοκατηγορούνται.
Από την άλλη, είναι στην πρώτη γραμμή, ώστε οι καταστροφές να γίνουν ευκαιρίες για κάποιους! Δεκάδες εκατομμύρια με απευθείας αναθέσεις γέμισαν τις τσέπες των εργολάβων, τη ίδια στιγμή που οι πληγέντες περιμένουν ακόμη αποζημιώσεις, για να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους, να ζήσουν.
Ταυτόχρονα, έργα αναγκαία, για να μπορούμε να δουλέψουμε, για να μπορούμε να πηγαίνουμε στα χωριά μας, τα χωράφια μας και τις παραλίες μας, όπως δρόμοι, γέφυρες, η αγροτική οδοποιία, όπως στη Δράκεια, στη Ζαγορά στο Νότιο Πήλιο, σε όλη τη Μαγνησία, παραμένουν στα αζήτητα. (…)
Στη Θεσσαλία, θα μπορούσαν να δώσουν μια ανάσα στους αγρότες έργα και ταυτόχρονα να λειτουργήσουν ως αντιπλημμυρικά, όπως οι πρόσθετοι ταμιευτήρες στη λεκάνη απορροής του Πηνειού (π.χ. στο Μουζάκι, στην Πύλη, στην Ελασσόνα), το φράγμα της Συκιάς και η σήραγγα μεταφοράς του Αχελώου, μεγάλα φράγματα, όπως του Ενιπέα Φαρσάλων και της Πύλης – Μουζάκι κ.ά.
Πάνε την κουβέντα γύρω από την κατασκευή ενός αμφιλεγόμενου τεχνικά έργου, της περιβόητης σήραγγας της Κάρλας, ως “φάρμακο διά πάσαν νόσον”! Για τα αντιπλημμυρικά έργα στη Μαγνησία δεν λένε τίποτα. Αλήθεια τι θα γίνει με τον ορμητικό Κραυσίδωνα που μας έχει πνίξει στον Βόλο τέσσερις φορές; Τι θα γίνει με τη γέφυρα στο Νέο Δέλτα και στον ΟΣΕ; Πώς θα σταματήσει να πνίγεται το Παλιό Λιμεναρχείο και η Νεάπολη; Τι θα γίνει στη Νέα Καλλιθέα που το Βαθύρεμα περνά μέσα από τα σπίτια; Ποια μέτρα παίρνονται στη Μηλίνα και στο Ν. Πήλιο για να μην ξανακαταστραφούν; Ούτε τα φρεάτια δεν καθαρίζουν!!!!
Καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που σήμερα παριστάνουν τους σωτήρες. Υπάρχει πολύτιμη πείρα».
Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Βόλου.
Πηγή: 902.gr
Νίκος Βητσόπουλος