Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη στην νέα εποχή αναφέρθηκαν στη συζήτηση που είχαν στο συνέδριο του Economist ο ΥΠΕΞ, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Ο Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στην ταχύτητα των εξελίξεων αλλά και στην αδυναμία της Ευρώπης να έχει μία κοινή στάση, μία ενιαία φωνή σε περιόδους κρίσεων όπως αυτή που διανύουμε.
Δεν είμαί σίγουρος ότι θα καταφέρουμε να έχουμε τις Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως ήταν το όραμα του Μάρτιν Σουλτς τόνισε αλλά εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επανεφεύρουμε την Ευρώπη και να δούμε ξανά τις αξίες πάνω στις οποίες χτίστηκε.

Αποφάσεις

Έθιξε το θέμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της απαίτησης ομοφωνίας. Σημείωσε χαρακτηριστικά ότι όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πάψουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, ότι πρέπει να δημιουργηθεί Παλαιστινιακό Κράτος αλλά όπως είπε θυσιάζουμε την ουσία στο βωμό των διαδικασιών.

Για το Γεραπετρίτη δε η Ευρώπη δεν έχει λάβει την αυτονομία που της αρμόζει και όπως ανέφερε σε κάποιο σημείο θα πρέπει να αποφασίσουμε τι μέλλον θέλουμε για εμάς και τις επόμενες γενιές.

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα εάν θέλουμε να επιβιώσουμε ως ευρωπαίοι, όπως ανέφερε. Ενώ σημείωσε και την ανάγκη για κοινές θέσεις απέναντι σε ακραίες πεποιθήσεις.

Η Ελλάδα ως γέφυρα

Ο Γεραπετρίτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, λόγω τόσο της γεωγραφίας της όσο και της ιστορίας της. Ενώ επέμεινε στο ότι η Ελλάδα επιβίωσε από κρίσεις τα προηγούμενα χρόνια και αυτός είναι ο λόγος που υπάρχει σταθερότητα.

Υποστηρίζοντας ότι ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι ο λαϊκισμός δεν είναι απάντηση σε κανένα ερώτημα.

Σουλτς: Άδικη η μεταχείριση της Ελλάδας στην κρίση

Από την πλευρά του ο Σουλτς τόνισε ιδιαίτερα την άδικη, όπως είπε μεταχείριση της Ελλάδας κατά την περίοδο της κρίσης, κάτι που όπως επεσήμανε έβλαψε το ευρωπαϊκό πνεύμα
Ανέφερε δε ότι οι πολιτικές ενέργειες των Βρυξελλών μετατράπηκαν σε εμπειρίες των πολιτών, ο κόσμος αντιλαμβανόταν τις συγκρούσεις με την τρόικα ως κάτι που προερχόταν από τη δικτατορία της Ευρώπης και αυτό όπως είπε του έχει μείνει αξέχαστο.

Υπενθύμισε ότι συναντούσε ανθρώπους της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, που του έλεγαν πως άνθρωποι με 20.000 ευρώ το μήνα αποφασίζουν να κόψουν τις δικές τους συντάξεις στα 300 ευρώ και δήλωσε ότι ως σοσιαλδημοκράτης ντρεπόταν.

Οι Έλληνες δεν εγκατέλειψαν την Ευρώπη

Ο Σουλτς σημείωσε ότι οι Έλληνες παρ’ όλα αυτά δεν εγκατέλειψαν την Ευρώπη.
Επέμεινε στο ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι Ενωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, αν και όπως είπε δεν μπορούμε να γίνουμε ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι η ταυτότητα μας δεν είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις.

Τάχθηκε κατά της επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ, αλλά και των ακραίων φωνών εντός της Ευρώπης.

Για να υπογραμμίσει ότι οι ευρωπαϊκές χώρες στον ανταγωνισμό του 21ου αιώνα είναι πολύ αδύναμες και μόνο αν είμαστε ενωμένοι θα είμαστε αρκετά δυνατοί για να επιβιώσουμε.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαύλιανη: Αγωνία για 4χρονο αγόρι- Τραυματίστηκε στο κεφάλι από πτώση δέντρου
Επόμενο άρθροΟ Σωτήρης Κοντιζάς αποχωρεί από τα μαγαζιά του