Γιορτάζουν
Επέτειοι
Καθιερώθηκε τον Δεκέμβριο του 2003 με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2003 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Σεπτεμβρίου, σε ανάμνηση της υιοθέτησης του Σχεδίου Δράσης για την Προώθηση και την Εφαρμογή της Τεχνικής Συνεργασίας των Αναπτυσσόμενων Χωρών, που υπογράφτηκε στο Μπουένος Άιρες στις 12 Σεπτεμβρίου 1978.
Ο όρος «Συνεργασία των Χωρών του Νότου» (South-South cooperation) αναφέρεται στην ανταλλαγή γνώσης, τεχνολογίας και πόρων μεταξύ των κρατών του Νοτίου Ημισφαιρίου και ιδιαίτερα των αναπτυσσόμενων κρατών της Αφρικής, της Ασίας και της Νοτίου Αμερικής, ώστε να μειώσουν βαθμιαία την εξάρτησή τους από τις αναπτυγμένες χώρες.
Τα δελφίνια είναι υδρόβια θηλαστικά που ανήκουν στην κατώτερη τάξη των Κητωδών, μαζί με τις φάλαινες και τις φώκαινες. Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών, τα περισσότερα από τα οποία ζουν σε ζεστά τροπικά νερά, αν και ορισμένα προτιμούν ψυχρότερα κλίματα.
Δεδομένου ότι τα δελφίνια έχουν λίγους φυσικούς εχθρούς (ορισμένα είδη και συγκεκριμένοι πληθυσμοί δεν έχουν καν), όλες οι απειλές που αντιμετωπίζουν προκαλούνται από τον άνθρωπο. Αυτές οι απειλές περιλαμβάνουν το κυνήγι δελφινιών σε μέρη όπως τα νησιά Φερόες, η Ιαπωνία, το Περού και τα Νησιά του Σολομώντος, τη θαλάσσια ρύπανση, την καταστροφή των οικοτόπων και τους τραυματισμούς και θανάτους λόγω συγκρούσεών τους με σκάφη.
Οι περιβαλλοντολόγοι και οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των ζώων ανησυχούν ιδιαίτερα για το κυνήγι φαλαινών και δελφινιών στις Νήσους Φερόες. Αν και το κυνήγι ρυθμίζεται από τις τοπικές αρχές, οι οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων τη θεωρούν σκληρή και περιττή πρακτική.
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2021, έγινε ένα άνευ προηγουμένου κυνήγι λευκόπλευρων δελφινιών στα Νησιά Φερόες. 1.428 δελφίνια πιάστηκαν και σφάχτηκαν σε μία μέρα, συμπεριλαμβανομένων νεαρών και εγκύων θηλυκών. Ήταν σχεδόν πέντε φορές μεγαλύτερο από το μέσο ετήσιο αλίευμα λευκόπλευρων δελφινιών στις Νήσους Φερόες και σχεδόν διπλάσιο από το προηγούμενο ρεκόρ (το 2002, 773 δελφίνια αλιεύθηκαν κατά τη διάρκεια ολόκληρης της κυνηγετικής περιόδου).
Η Παγκόσμια Ημέρα Δελφινιών δημιουργήθηκε στη μνήμη των δελφινιών που σκοτώθηκαν στις 12 Σεπτεμβρίου 2021. Σύμφωνα με το Sea Shepherd Global, είναι η πρώτη διεθνής ημέρα που είναι ειδικά αφιερωμένη στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την ανάγκη προστασίας των δελφινιών σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο από το κυνήγι, αλλά και από την τυχαία αλιεία και την αιχμαλωσία για διασκέδαση.
Ένας από τους κύριους στόχους της Παγκόσμιας Ημέρας Δελφινιών είναι να υποστηρίξει τη Stop the Grind, έναν διεθνή συνασπισμό οργανώσεων και ατόμων για την προστασία της φύσης που σχηματίστηκε στον απόηχο της σφαγής της 12ης Σεπτεμβρίου. Ο απώτερος στόχος του συνασπισμού είναι να τερματιστεί η περιττή και απάνθρωπη θανάτωση δελφινιών και φαλαινών, ασκώντας πίεση σε πολλαπλά μέτωπα: οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό.
Γεγονότα
-
1829
Λαμβάνει χώρα η Μάχη της Πέτρας στη Βοιωτία, η τελευταία μάχη της Ελληνικής Επανάστασης.
-
1948
Αεροπειρατεία εκδηλώνεται σε αεροσκάφος της ΤΑΕ, που εκτελεί το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Οι έξι νεαροί αεροπειρατές, μέλη της ΕΠΟΝ, αναγκάζουν τον πιλότο να οδηγήσει το σκάφος στη Γιουγκοσλαβία. Είναι μία από τις πρώτες αεροπειρατίες στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας.
-
1967
Η Αστυνομία και ο Δήμος Πειραιώς προβαίνουν στο κλείσιμο των κακόφημων μπαρ και των οίκων ανοχής στην περιοχή της Τρούμπας.
-
1981
Ο ιρλανδός ρόκερ Ρόρι Γκάλαχερ δίνει μία συγκλονιστική συναυλία στο Γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, παρουσία 40.000 θεατών.
-
2013
Δολοφονική επίθεση από 50 μέλη της Χρυσής Αυγής δέχονται λίγο πριν από τα μεσάνυχτα 20 μέλη της ΚΝΕ και του ΚΚΕ, που πραγματοποιούν αφισοκόλληση στο Πέραμα, μερικά μέτρα από την πύλη της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης στη Λεωφόρο Δημοκρατίας.
-
2016
Υπέρ της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος τάσσεται ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα υπήρχαν και σημαντικά οφέλη για την οικονομία.
Γεννήσεις
-
1906
Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ρώσος συνθέτης. (Θαν. 9/8/1975)
-
1913
Τζέσε Όουενς, αφροαμερικανός αθλητής του στίβου, που κέρδισε 4 χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου και ανέτρεψε στην πράξη τις θεωρίες του Αδόλφου Χίτλερ περί άρειας φυλής. (Θαν. 31/3/1980)
-
1945
Μίλο Μανάρα, ιταλός κομίστας, γνωστός για τη σειρά του «Το κουμπί της».
Θάνατοι
-
1977
Στίβεν Μπίκο, μαύρος αγωνιστής κατά του Απαρτχάιντ στη Νότιο Αφρική, τον οποίο απαθανάτισε ο Πίτερ Γκάμπριελ στο ομώνυμο τραγούδι του. (Γεν. 18/12/1946)
-
2003
Τζόνι Κας, αμερικανός τραγουδιστής της κάντρι και του ροκ. («Ring of fire», «I walk the line») (Γεν. 26/2/1932)
-
2019
Νάνος Βαλαωρίτης, έλληνας ποιητής, που κινείται στο κλίμα του υπερρεαλισμού. (Γεν. 5/7/1921)
Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1209
© SanSimera.gr
Νίκος Βητσόπουλος