Γιορτάζουν

ΑριστείδηςΚορνήλιος, Κορνηλία.

Επέτειοι

Εκατομμύρια μικροί και μεγάλοι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα βιβλία του Ρόαλντ Νταλ, του Ουαλού – νορβηγικής καταγωγής – πεζογράφου και ποιητή, ο οποίος έχει γράψει πολλά γνωστά παιδικά βιβλία που έχουν μεταφερθεί με επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα γενέθλιά του στις 13 Σεπτεμβρίου σηματοδοτούν τον εορτασμό κάθε χρόνο της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ (Roald Dahl Day).

Ο Ρόαλντ Νταλ γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1916 στο Κάρντιφ της Ουαλίας από γονείς νορβηγικής καταγωγής και πέθανε στις 23 Νοεμβρίου 1990 στην Οξφόρδη.

 

Ρόαλντ Νταλ (1916 - 1990)
Ρόαλντ Νταλ (1916 – 1990)

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στη ΡΑΦ ως πιλότος και κατά τη διάρκεια της γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα τον Απρίλιο του 1941 συμμετείχε στη Μάχη της Αθήνας. Μεταπολεμικά αφυπηρέτησε με τον βαθμό του επισμηναγού και του αναγνωρίστηκε ο τίτλος του «ιπτάμενου άσου» με πέντε επιβεβαιωμένες καταρρίψεις γερμανικών αεροπλάνων.

 

Ως συγγραφέας άρχισε να γίνεται γνωστός από το 1940 μετά τη δημοσίευση των βιβλίων του για παιδιά και ενήλικες. Οι πωλήσεις των βιβλίων ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια αντίτυπα, γεγονός που τον κατατάσσει στους πλέον ευπώλητους συγγραφείς του κόσμου. Συχνά αποκαλείται ως ένας από τους μεγαλύτερους παραμυθάδες του 20ού αιώνα.

Τα μυθιστορήματα του Νταλ είναι γνωστά για το απροσδόκητο τέλος τους και το χωρίς συναισθηματικό χιούμορ του. Τα πιο διάσημα μυθιστορήματά του είναι: «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», «O θείος Όσβαλντ» και «Ο Τζίμης και το γιγαντοροδάκινο».

Ο εορτασμός της Ημέρας του Ρόαλντ Νταλ διοργανώνεται κυρίως στα σχολεία. Αρχικά ξεκίνησε στη Μεγάλη Βρετανία και αργότερα εξαπλώθηκε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής.

Η 13η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έχει ανακηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης, με πρωτοβουλία της διεθνούς οργάνωσης «Παγκόσμια Συμμαχία για τη Σήψη» (GSA), ιδρυτικό μέλος της οποίας είναι η Ελληνική Ομάδα Μελέτης της Σήψης.

Ως Σήψη ορίζουμε το σύνολο των μεταβολών στο μεταβολισμό και την αιμοδυναμική, που είναι αποτέλεσμα γενικευμένης φλεγμονώδους αντίδρασης του ανθρώπινου οργανισμού σε λοιμώδη παράγοντα (βακτήριο, ιό, μύκητα ή παράσιτο). Έχει συχνή κατάληξη το θάνατο μέσω ανεπάρκειας πολλών οργάνων (σύνδρομο πολυοργανικής ανεπάρκειας) και μη αναστρέψιμης πτώσης της αρτηριακής πίεσης (σηπτική καταπληξία ή σηπτικό σοκ).

Έχει υπολογισθεί ότι κάθε δύο δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει από σηπτικό σύνδρομο, ενώ  την τελευταία δεκαετία, τα κρούσματα σήψης σε όλο τον κόσμο σημειώνουν αύξηση 8-13% κάθε χρόνο. Σε όλο τον κόσμο καταγράφονται 20 έως 30 εκατομμύρια κρούσματα ετησίως, ενώ οι θάνατοι που προκαλεί ξεπερνούν σε αριθμό τα θύματα του καρκίνου του μαστού και του εντέρου μαζί.

Σύμφωνα με επιδημιολογικά δεδομένα της Ελληνικής Ομάδας Μελέτης της Σήψης, η θνητότητα από τη νόσο στην Ελλάδα σήμερα κυμαίνεται από 8,5% στην πιο απλή μορφή, έως 55,8% στην περίπτωση της σηπτικής καταπληξίας.

Γεγονότα

  • 533

    Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος

    Ο βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τους Βανδάλους του Γελίμερου στη Μάχη του Δέκιμου στην Αφρική.

  • 1503

    Δαυίδ

    Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει την κατασκευή του «Δαυίδ», του γλυπτού αριστουργήματός του.

  • 1928

    Ελευθέριος Βενιζέλος - Ισμέτ Ινονού

    Ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.

  • 1959

    Ολυμπιακός - Μίλαν 2-2 (1959)

    Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.

  • 1965

    Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».

  • 1986

    Σεισμός, μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.

Γεννήσεις

  • 1873

    Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή

    Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, έλληνας μαθηματικός, από τους κορυφαίους της επιστήμης του παγκοσμίως. (Θαν. 2/2/1950)

  • 1874

    Άρνολντ Σένμπεργκ

    Άρνολντ Σένμπεργκ, αυστριακός συνθέτης, «πατέρας» του Δωδεκαφθογγισμού. (Θαν. 13/7/1951)

  • 1908

    Κάρολος Κουν

    Κάρολος Κουν, έλληνας σκηνοθέτης του θεάτρου. (Θαν. 14/2/1987)

  • 1915

    Στέφανος Γρανίτσας

    Στέφανος Γρανίτσας, έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας και πολιτικός από την Ευρυτανία. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς με ζώα. (Γεν. 1880)

  • 1968

    Αλέξανδρος Αλεξανδράκης

    Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, έλληνας ζωγράφος και χαράκτης, γνωστός κυρίως από τους πίνακες του με θέμα τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
    (Γεν. 8/3/1913)

  • 1997

    Ζορζ Γκεταρί

    Ζορζ Γκεταρί, Λάμπρος Γούργου το πραγματικό όνομά του, γεννημένος στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά ελληνικής καταγωγής, πρωταγωνίστησε επί μισό αιώνα στη μουσική σκηνή της Γαλλίας. (Γεν. 8/2/1915)

Πηγή: https://www.sansimera.gr/almanac/1309

© SanSimera.gr

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθροΚρήτη: Τι εξετάζουν οι Αρχές για την επίθεση στον κτηνοτρόφο – Η βεντέτα και το ψαλίδι για τα πρόβατα
Επόμενο άρθροΔημοσκόπηση: Η Ακροδεξιά «βρυχάται» κερδίζοντας «πόντους» από τη «δεξιά πολυκατοικία»