Μπορεί η πρόληψη και η προαγωγή της υγείας να λείπει από τις δομές υγείας της χώρας μας, όμως η ανάγκη για αγωγή υγείας στον πληθυσμό είναι αδιαμφισβήτητη.

Καθώς λοιπόν είναι τόσο απαραίτητη για την προστασία της δημόσιας υγείας και του γενικού πληθυσμού στο σύνολό του, το υπουργείο Υγείας ανακάλυψε μια πρόσθετη δουλειά που μπορούν να κάνουν οι γιατροί που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας, αυτήν της εκπαίδευσης των μαθητών σε βασικά ζητήματα προαγωγής υγείας.

Από την αποφυγή των λοιμώξεων, του καπνίσματος και των άλλων εξαρτήσεων, μέχρι τη σωστή διατροφή, την προστασία από περιβαλλοντικούς κινδύνους όπως η ακτινοβολία ή ο πνιγμός και τα τροχαία, το υπουργείο Υγείας προβλέπει 25 θέματα παρέμβασης και ενημέρωσης των μαθητών.

Μέχρι και τεχνικές χαλάρωσης από το στρες περιλαμβάνονται στις παρεμβάσεις, η υλοποίηση των οποίων καλείται να γίνει από τους γιατρούς του ΕΣΥ ή των τοπικών δημόσιων μονάδων υγείας όπως τα Κέντρα Υγείας, σε συνεργασία με άλλους ιατρικούς φορείς, πανεπιστήμια και τις περιφερειακές δομές της χώρας.

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, προβλέπεται η κατάρτιση απολογισμών ανά θέμα από τις δημόσιες δομές υγείας, και η αποστολή τους στις ΥΠΕ ως το τέλος Ιουνίου 2025

Η διαχείριση του στρες θα αποτελέσει παρέμβαση αγωγής υγείας στα σχολεία

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, που αν εφαρμοστεί τελικά, τα παιδιά θα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν για να προστατέψουν την υγεία τους και να αποφεύγουν ή έστω να καθυστερήσουν την εμπλοκή τους με το σύστημα υγείας της χώρας, όσο το δυνατόν περισσότερο. Μόνο που δεν προβλέπεται να καλυφθούν όλα τα σχολεία με όλα τα θέματα που πρέπει να γνωρίζει κάθε παιδί στο πλαίσιο της αγωγής υγείας. Αντίθετα, η πρόβλεψη αφορά ενδεικτικά κάποια θέματα ανά περιφέρεια.

Συνολικά τα θέματα που αναμένεται να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες παρεμβάσεις είναι:

  1. Η αντιμετώπιση των μικροβίων,
  2. Η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία,
  3. Η προαγωγή της εθελοντικής αιμοδοσίας,
  4. Η αγωγή στοματικής υγείας και η σημασία της διατροφής,
  5. Η πρόληψη και διαχείριση της χρήσης καπνού στα σχολεία
  6. Η προαγωγή της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων,
  7. Οι τεχνικές χαλάρωσης για την πρόληψη και τον έλεγχο του στρες
  8. Η βίωση των συναισθημάτων,
  9. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία,
  10. Η προστασία των ματιών και της όρασης,
  11. Η αξία της τρίτης ηλικίας – Κατανοώντας και Φροντίζοντας τον Παππού και τη Γιαγιά
  12. Η πρόληψη ατυχημάτων στο δρόμο και στο νερό,
  13. Οι πρώτες βοήθειες για παιδιά
  14. Η πρόληψη λοιμώξεων από HIV/AIDS και ηπατίτιδες
  15. Η υγιής στάση σώματος και η βάδιση
  16. Η υγιής αναπνοή και η πρόληψη αλλεργιών στη παιδική ηλικία
  17. Το περιβάλλον και η υγεία
  18. Ο υγιής ύπνος: η σημασία, η ασφάλεια και η απόλαυση
  19. Η σωστή διατροφική αγωγή,
  20. Η τεχνολογία και το διαδίκτυο στην εφηβεία
  21. Η ενδυνάμωση της υγείας των εφήβων
  22. Ο εθισμός στο διαδίκτυο
  23. Ο εκφοβισμός στον φυσικό και διαδικτυακό χώρο,
  24. Η προαγωγή της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων σε παιδιά και εφήβους και
  25. Η άσκηση, η δραστηριότητα και το παιχνίδι στη ζωή του παιδιού και του εφήβου.

Η διαδικασία οργάνωσης

Η υλοποίηση των δράσεων και των προγραμμάτων, θα εγκρίνεται από τον διευθυντή κάθε σχολικής μονάδας, με κοινοποίηση στον Επόπτη Ποιότητας της Εκπαίδευσης της τοπικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Το αίτημα διενέργειας των παρεμβάσεων θα γίνεται από τους ενδιαφερόμενους φορείς ή τις μονάδες υγείας, και οι εγκρίσεις θα γίνονται ύστερα από εισήγηση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου.

Στη σχετική απόφαση του υπουργείου Υγείας προβλέπεται η διαδικασία κατά την οποία οι ΥΠΕ θα ενημερώσουν τις δημόσιες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, τις ΤΟΜΥ, αλλά και τις Μονάδες Υγείας του ΕΣΥ για το πρόγραμμα, ζητώντας τη συμπλήρωση από τις μονάδες υγείας ως τις 10 Οκτωβρίου, των γιατρών και υγειονομικών που επιθυμούν να μετέχουν στις δράσεις.

Την ίδια ημέρα, οι  Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειών θα πρέπει να ενημερώσουν τις ΥΠΕ για τους υγειονομικούς που θα συμμετέχουν.

Στη συνέχεια οι ΥΠΕ θα πρέπει να εκδώσουν αποφάσεις για τη συμμετοχή των υγειονομικών ως τις 31 Οκτωβρίου.

Από το Νοέμβριο

Στόχος είναι να ξεκινήσουν τα προγράμματα το Νοέμβριο, αφού εγκριθούν από τα σχολεία και τους γονείς των μαθητών.

Στο πρόγραμμα θα μετέχουν και τα στελέχη των Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) ειδικού σκοπού του ΕΟΔΥ, με έμφαση σε θέματα μείωσης των παραγόντων κινδύνου και τήρησης υγιεινού τρόπου ζωής στον πληθυσμό.

Οι απολογισμοί

Μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων, προβλέπεται η συγκέντρωση των αποτελεσμάτων, με απολογισμό των παρεμβάσεων. Οι απολογισμοί θα συνταχθούν από τις δημόσιες δομές υγείας, ανά θεματικό άξονα, και θα σταλούν στις ΥΠΕ ως το τέλος Ιουνίου 2025.

Αντίστοιχους απολογισμούς μπορούν να καταρτίζουν οι Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των περιφερειακών ενοτήτων και να τις στείλουν στις Γενικές Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας ως τις 30 Ιουνίου 2025, όπως επίσης και οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων (πρώην ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ).

Ο συνολικός απολογισμός παρεμβάσεων θα σταλεί στο υπουργείο Υγείας ως τις 10 Σεπτεμβρίου 2025.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤι συμβαίνει με το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου: Η «μπάλα» στη ΡΑΕΚ
Επόμενο άρθροΆγριο παρασκήνιο στην κόντρα Ραγκούση – Τζάκρη, «είσαι γελοίος», «στο επιστρέφω με κεφαλαία»