Στα έσοδα από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής βρίσκεται το «κλειδί» που θα «ξεκλειδώσει» νέες μόνιμες μειώσεις φόρων. Κατά την παρουσίαση του νέου Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Διαρθρωτικού Σχεδίου 2025-2028 ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανέφερε ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θα παίξει σημαντικό ρόλο για τις νέες μειώσεις φόρων.

«Αυξάνοντας τα έσοδα από φοροδιαφυγή θα μπορούμε να αποποιούμαστε την είσπραξη κάποιων φόρων, δηλαδή να μειώνουμε το φορολογικό βάρος» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός εκτιμώντας ότι μέχρι και το 2027, τα πρόσθετα έσοδα από φοροδιαφυγή θα φτάσουν τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς οποιοδήποτε υπερπλεόνασμα που προέρχεται από συγκυριακούς λόγους δεν θα μπορεί να ξοδεύεται για παροχές ωστόσο τα πρόσθετα έσοδα από ενεργητικές φορολογικές πολιτικές όπως για παράδειγμα από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής μπορούν μετά από διαπραγμάτευση με τη Κομισιόν να αξιοποιηθούν για μειώσεις φόρων. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι τα έσοδα που μπορεί να  κερδίσει  από την πάταξη της φοροδιαφυγής  θα επιστρέψουν στους πολίτες μέσω μειωμένων φόρων.

Ήδη, τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής που έχουν ενεργοποιηθεί  (νέο σύστημα τεκμαρτού υπολογισμού των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών,  επέκταση των POS και η διασύνδεσή τους με τις ταμειακές, διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών) αλλά και τα νέα ψηφιακά όπλα και ελεγκτικά εργαλεία φέρνουν έξτρα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Νέες μειώσεις φόρων

Αν και το είδος και η έκταση των νέων παρεμβάσεων στη φορολογία θα εξαρτηθεί από τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής στην  ατζέντα της κυβέρνησης  περιλαμβάνονται  τα  ακόλουθα μέτρα:

1. Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.  Σε επιπλέον μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5% θα προχωρήσει η κυβέρνηση το 2027 πέραν από τη μείωση κατά μια ποσοστιαία μονάδα που  ανακοινώθηκε στην ΔΕΘ. Οι εισφορές από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 οι ασφαλιστικές εισφορές θα μειωθούν ακόμα κατά μια μονάδα. Έως το 2027 οι εισφορές θα έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 6 μονάδες.

2. «Κούρεμα» κατά 30% μεσοσταθμικά των τεκμηρίων διαβίωσης. Στόχος είναι η εξάλειψη των στρεβλώσεων και των αδικιών, που έχουν διαπιστωθεί κατά την πολυετή εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης και η δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών ανάμεσα στα νοικοκυριά. Όπως δείχνουν τα  στοιχεία οι περισσότεροι φορολογούμενοι που εγκλωβίζονται στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι.

3. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για επιχειρήσεις και «μπλοκάκια». Το 2025 μπαίνει τέλος στην πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος  για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Το τέλος επιτηδεύματος παραμένει για τις επιχειρήσεις και τα υποκαταστήματά τους καθώς και για τους εργαζόμενους που αμείβονται με «μπλοκάκι».

4. Παρεμβάσεις στη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με μειώσεις συντελεστών κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα.

5. Μείωση συντελεστών ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ του 2019 προέβλεπε μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22% και του μειωμένου συντελεστή από το 13% στο 11%.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροBasketball Champions League: ΑΕΚ και Κολοσσός κάνουν πρεμιέρα
Επόμενο άρθροΝεκρός στο κελί του 29χρονος στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας