Διαστάσεις σκανδάλου έχει πάρει η κατάσταση που αφορα την αγορά καυσίμων στην Ισπανία και περιλαμβάνει καταγγελίες για παράνομες πρακτικές που έχουν χαρακτηριστεί ως «οργανωμένο έγκλημα».

Ο CEO της Cepsa, Maarten Wetselaar, και άλλοι ηγέτες του ενεργειακού τομέα στην Ισπανία εξέφρασαν έντονη ανησυχία για τη διαφθορά και τις δόλιες πρακτικές στον τομέα των καυσίμων, όπου εταιρείες δεν πληρώνουν τον ΦΠΑ και προσφέρουν τα καύσιμα σε χαμηλότερες τιμές.

Αυτή η πρακτική υπολογίζεται ότι αφορά το 25% της αγοράς καυσίμων στην Ισπανία και θεωρείται ως σημαντική απειλή για την ανταγωνιστικότητα των νόμιμων εταιρειών.

Οι παράνομες πρακτικές στον τομέα των καυσίμων περιλαμβάνουν την πώληση καυσίμων σε χαμηλότερες τιμές λόγω της μη πληρωμής φόρων. Ο πρόεδρος της BP στην Ισπανία, Olvido Moraleda, ανέφερε ότι περίπου το 10% των πρατηρίων στη χώρα συμμετέχουν σε αυτήν την παράνομη αγορά, που αντιστοιχεί σε περίπου 1.200 πρατήρια.

Αυτές οι πρακτικές προκαλούν μεγάλες οικονομικές απώλειες στο κράτος, με την απάτη να εκτιμάται ότι κοστίζει στα δημόσια ταμεία περίπου 1 δισ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τον CEO της Repsol, Josu Jon Imaz.

Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στο οικονομικό κόστος. Η απάτη αυτή επηρεάζει και την εθνική ασφάλεια, καθώς οι πόροι που χάνονται θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη της υποδομής της χώρας, όπως για την κατασκευή νοσοκομείων. Παράλληλα, οι εκπομπές CO2 αυξάνονται, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών μέσω της προώθησης των ηλεκτρικών οχημάτων.

Πέρα από τον τομέα των καυσίμων, ο τομέας του φυσικού αερίου αντιμετωπίζει προβλήματα με τις παράνομες πρακτικές μη πληρωμής πιστοποιητικών βιοκαυσίμων. Αυτό οδηγεί σε αυξημένες εκπομπές CO2 και παραβιάζει τους κανονισμούς για την ανάμειξη ορυκτών καυσίμων με βιοκαύσιμα. Οι εκπομπές από αυτές τις πρακτικές αυξάνονται κατά πολύ, ακυρώνοντας τις προσπάθειες μείωσης μέσω της χρήσης ηλεκτρικών οχημάτων. Οι εταιρείες ενέργειας, όπως η Repsol, έχουν δηλώσει ότι η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς για τα βιοκαύσιμα κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Μια άλλη σοβαρή πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ισπανία είναι η ενεργειακή μετάβαση. Παρά την αύξηση της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το δίκτυο διανομής και μεταφοράς δεν είναι επαρκές για να υποστηρίξει τη νέα ζήτηση. Ο CEO της Iberdrola, Mario Ruiz-Tagle, ανέφερε ότι η Ισπανία έχει επικεντρωθεί πολύ στην αύξηση της χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά δεν έχει επενδύσει αρκετά στη βελτίωση των δικτύων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά βιομηχανικά έργα να απορρίπτονται λόγω έλλειψης χωρητικότητας δικτύου.

Ο José Bogas, Διευθύνων Σύμβουλος της Endesa, επεσήμανε ότι το δίκτυο της εταιρείας του έχει αναγκαστεί να απορρίψει χιλιάδες νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς το δίκτυο δεν είναι αρκετά ευέλικτο για να τα υποστηρίξει. Αυτό το πρόβλημα, σε συνδυασμό με την απόσυρση των πυρηνικών εργοστασίων, δυσχεραίνει την ενεργειακή μετάβαση.

Οι ηγέτες του ενεργειακού τομέα στην Ισπανία συμφωνούν ότι για να προχωρήσουν οι επενδύσεις στην πράσινη ενέργεια, πρέπει να αρθούν οι ρυθμιστικοί φραγμοί. Η απλούστευση των διαδικασιών και η μείωση των έκτακτων φόρων είναι απαραίτητες για να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση. Ο Maarten Wetselaar της Cepsa δήλωσε ότι η πράσινη βιομηχανία αποτελεί το μέλλον, αλλά χρειάζονται υγιείς και σταθεροί κανόνες για να προσελκυστούν περισσότερες επενδύσεις.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαι α και ου, ελάτε στο street party της ΝΔ, ο Stefanos ετοιμάζεται για να κατέβει μα ο Σπίρτζης στη γωνιά παραμονεύει
Επόμενο άρθροΧαλκιδική: Θύμα ξυλοδαρμού από συμμαθητή του κατήγγειλε ότι έπεσε 12χρονος