Μια ανερχόμενη τάση στην Κίνα για τους νέους είναι να εξοικονομούν χρήματα σε όλες τους τις κατηγορίες αγαθών, από τα καθημερινά προϊόντα, μέχρι τα ταξίδια και την εκπαίδευση.

Δεν πρόκειται όμως για ένα εντελώς νέο κίνημα, όπως σημειώνει το Business Insider, αλλά η τάση αυτή φαίνεται να έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο εν μέσω της οικονομικής κατήφειας της Κίνας. Η πλατφόρμα χονδρικής της Alibaba 1688 είναι ένας από τους ωφελημένους της τάσης, με τις αναζητήσεις για τα «pingti» να έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 2.000% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο, ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή η τάση για τα προϊόντα pingti, ή «προσιτές εναλλακτικές λύσεις», είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους Κινέζους, οι οποίοι ανταλλάσσουν συμβουλές σχετικά με το πώς να ξοδεύουν τα χρήματά τους με σύνεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Κίνα: Ποια pingti προτιμούνται συνήθως

Η λέξη pingti καλύπτει ένα εύρος προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των απομιμήσεων και των προϊόντων που προέρχονται από τα ίδια εργοστάσια με τα αντίστοιχα επώνυμα προϊόντα τους, εφόσον η τιμή τους είναι πιο προσιτή από ένα πολύ πιο ακριβό προϊόν.

Η τάση αυτή είναι πιο εμφανής στη σφαίρα της μόδας και της ομορφιάς, όπου οι influencers μοιράζονται συμβουλές και εξοικονομήσεις από τέτοιες απομιμήσεις.

Σε μια ανάρτηση στο Xiaohongshu, το κινεζικό Instagram, μια δημιουργός περιεχομένου έδειξε πώς η χρήση ενός σετ μακιγιάν για όλο το πρόσωπο με προϊόντα pingti μπορεί να εξοικονομήσει σχεδόν 1.000 κινεζικά γιουάν, ή 140 δολάρια.

Η υποκατάσταση με pingti έχει γίνει μια «κοινή στρατηγική» σε όλες σχεδόν τις κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών αγαθών, των οικιακών ειδών, ακόμη και των premium ή πολυτελών προϊόντων, δήλωσε στο Business Insider η Μινγκ Γι Λάι, σύμβουλος στρατηγικής στην εταιρεία έρευνας αγοράς Daxue Consulting με έδρα το Πεκίνο στο Business Insider. Το κυρίαρχο πνεύμα της εποχής στην Κίνα είναι να «στοχεύουμε στο να ζούμε καλά ξοδεύοντας λιγότερα», δήλωσε η Λάι.

Παράλληλα, οι νέοι Κινέζοι προμηθεύονται και επώνυμα προϊόντα pingti. Ορισμένα pingti της Prada και της Bottega Veneta για την τσάντα Hermès Lindy κοστίζουν περίπου 23.000 έως 24.000 κινεζικά γιουάν, ή 3.230 έως 3.370 δολάρια και πάλι λιγότερο από το μισό της τιμής της αυθεντικής τσάντας Hermes.

Λοιπά προϊόντα

Αλλά δεν είναι μόνο τα προϊόντα πολυτελείας που οι άνθρωποι στην Κίνα αντικαθιστούν με πιο φθηνές επιλογές. Οι Κινέζοι αναζητούν εναλλακτικές λύσεις χαμηλότερου κόστους για καθημερινά προϊόντα.

Αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο δεδομένου ότι η Κίνα είναι πρακτικά ο μεγαλύτερος κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού του κόσμου. Αυτά τα εργοστάσια ΚΑΕ κατασκευάζουν εξαρτήματα και προϊόντα για εταιρείες που με τη σειρά τους τα πωλούν στους καταναλωτές με τα δικά τους ονόματα.

Οι καταναλωτές αγοράζουν μαζικά από τους κατασκευαστές στην πλατφόρμα 1688 της Alibaba, ακόμη και για προϊόντα διατροφής. Μια αναζήτηση για σνακ pingti στο Xiaohongshu εμφανίζει βίντεο που δείχνουν πιο προσιτές εναλλακτικές λύσεις σε δημοφιλή προϊόντα, όπως τα πατατάκια Lay’s. Ορισμένα βίντεο λένε ότι τα εναλλακτικά υποκατάστατα προέρχονται από τα εργοστάσια ΚΑΕ των επώνυμων προϊόντων.

Οι Κινέζοι καταναλωτές υποκαθιστούν επίσης τα ταξίδια, την εκπαίδευση, ακόμη και τις εμπειρίες υγειονομικής περίθαλψης. Οι ταξιδιώτες «διαπιστώνουν ότι ορισμένα εγχώρια τοπία προσφέρουν μια ανάλογη εμπειρία με τα διεθνή», δήλωσε η Λάι.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, οι νέοι διερευνούν επιλογές σε πανεπιστήμια που απευθύνονται σε ανώτερους φοιτητές και παρακολουθούν μαθήματα προσωπικού ενδιαφέροντος σε δημόσιες βιβλιοθήκες, όπου είναι φθηνότερα από τα δίδακτρα πανεπιστημίων, πρόσθεσε η Λάι. Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι στρέφονται στην τηλεϊατρική και τα διαδικτυακά φαρμακεία για μη κρίσιμες καταστάσεις.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑλόνσο: «Το ποδόσφαιρο ήταν άδικο μαζί μας σήμερα»
Επόμενο άρθροΣτους «27» η ελληνική πρόταση για τις τιμές ρεύματος- Ζυμώσεις και παρασκήνιο στην ΕΕ