Σύστημα «Κένταυρος». Ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου το οποίο δημιουργήθηκε έχοντας σκοπό την αντιμετώπιση της απειλής των τουρκικών UAV και δη των Bayraktar.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) ανέπτυξε και κατασκεύασε ένα πρωτότυπο και καινοτόμο σύστημα αποκάλυψης, εντοπισμού και αποτροπής UAV τύπου MALE.
Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» είναι σε θέση να αντιμετωπίζει όλα τα σύγχρονα UAV αλλά και drones.
Κάτι το οποίο επιτυγχάνεται με την παθητική ανίχνευση αλλά και την παρακολούθηση της πορείας των UAV από 20 έως 140 χλμ με επιβιωσιμότητα 100%.
Η παρεμβολή (jamming) πραγματοποιείται στην επικοινωνία UAV με το έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 28 χλμ. Ο τηλεχειρισμός του συστήματος πραγματοποιείται σε σταθερό κανάλι ή σε ρυθμό frequency hopping.
Δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης
Πρόσθετο στοιχείο του συστήματος από τις πληροφορίες μας είναι και η δυνατότητα απεικόνισης της ηλεκτρονικής διάταξης μάχης. Και ο χρήστης μπορεί να κάνει κατ’ επιλογή παρεμβολή (jamming) στις επικοινωνίες του UAV ε το έδαφος σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 25 χλμ.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί όσον αφορά την ανίχνευση του Βayraktar οι επικοινωνίες του είναι εντός των δυνατοτήτων του συστήματος μέχρι 140 χλμ για ανίχνευση και έως 40 χλμ για καταστολή.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δοκιμές της παθητικής μονάδας πραγματοποιήθηκαν ήδη από το Σεπτέμβριο του 2022 σε νησί του ανατολικού Αιγαίου με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα. Ενώ έγιναν και δοκιμές του παρεμβολέα τον Ιανουάριο του 2024 με επίσης άριστα αποτελέσματα.
Ενημέρωση το Νοέμβριο
Οι σχετικές ενημερώσεις για το εν λόγω σύστημα έφτασαν στο γραφεία του πρωθυπουργού, της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και στη στρατιωτική ηγεσία, το Νοέμβριο του 2023.
Σε «ΨΑΡΑ» και «ΣΠΕΤΣΑΙ»
Το σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην φρεγάτα «ΨΑΡΑ» πριν την αναχώρηση της για την Ερυθρά Θάλασσα, προκειμένου να ενταχθεί στην δύναμη της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΕΣ». Το σύστημα κρίθηκε επιτυχημένο και μεταφέρθηκε στην φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ», η οποία πήρε τη σκυτάλη και αναχώρησε για την Ερυθρά Θάλασσα.
We are pleased to welcome HS SPETSAI 🇬🇷 and her crew, who will play a crucial role in supporting the mission by contributing to freedom of navigation throughout the area of operation.
EUNAVFOR ASPIDES remains committed to contribute to the freedom of navigation protecting,… pic.twitter.com/alL9czAwdM
— EUNAVFOR ASPIDES (@EUNAVFORASPIDES) September 30, 2024
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ αρχικά δεν είχε σχεδιαστεί για να τοποθετηθεί σε μονάδες επιφανείας του Πολεμικού Ναυτικού αλλά για αξιοποίηση του από το Στρατό Ξηράς ως εποχούμενο anti-drone. Ωστόσο αποδείχθηκε ότι είχε τις δυνατότητες και λειτούργησε με επιτυχία.
Με το Δένδια να δηλώνει το Σεπτέμβριο κατά την επίσκεψη του στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» που επρόκειτο να αποπλεύσει για να ενταχθεί στις «ΑΣΠΙΔΕΣ», την υπερηφάνεια του ΥΠΕΘΑ γιατί «τα “ΨΑΡΑ” χρησιμοποίησαν με επιτυχία το πρωτοποριακό αντι-drone σύστημα “ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ” της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας. Είναι το πρώτο σύστημα αντι-drone αυτών των δυνατοτήτων που παράγει η Πατρίδα μας και το οποίο αξιοποιήθηκε και ελέγχθηκε η αξιοπιστία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης».
Παρά τις επιτυχίες του το ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ που έχει τοποθετηθεί στη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» είναι το πρωτότυπο που αφαιρέθηκε από την φρεγάτα «ΨΑΡΑ»…