Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 μηνών εκτινάχθηκαν οι παγκόσμιες τιμές τροφίμων Οκτώβριο, λόγω της απότομης αύξησης των τιμών των φυτικών ελαίων, ανέφερε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) . Τα νέα αυτά στοιχεία ενισχύουν τις ανησυχίες για νέες πληθωριστικές πιέσεις περιπλέκοντας το έργο των κεντρικών τραπεζών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO , ο οποίος παρακολουθεί τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές μιας σειράς παγκόσμιων εμπορευμάτων τροφίμων, ήταν κατά μέσο όρο 127,4 μονάδες τον Οκτώβριο, αυξημένος κατά 2,0% από τον Σεπτέμβριο και 5,5% από την αξία του πριν από ένα χρόνο. Ωστόσο, ο δείκτης παρέμεινε 20,5% κάτω από το ανώτατο όριο του Μαρτίου 2022.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO αυξήθηκε κατά 7,3% τον Οκτώβριο, φθάνοντας σε υψηλό δύο ετών ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων τιμών για το φοινικέλαιο, τη σόγια, το ηλιέλαιο και το κραμβέλαιο, εξαιτίας των ανησυχιών για την παραγωγή.

FAO: Με ρεκόρ 18μήνου καλπάζουν οι τιμές των τροφίμων

Ακριβότερα τα δημητριακά λέει ο FAO

Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO αυξήθηκε κατά 0,9% τον Οκτώβριο, λόγω της αύξησης των τιμών εξαγωγής σιταριού και καλαμποκιού. Οι παγκόσμιες τιμές του σιταριού επηρεάστηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε μεγάλους εξαγωγείς του βόρειου ημισφαιρίου, καθώς και από την εκ νέου εισαγωγή ενός ανεπίσημου κατώτατου ορίου τιμών στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και από τις αυξανόμενες εντάσεις στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν επίσης, εν μέρει λόγω της ισχυρής εγχώριας ζήτησης και των προκλήσεων στις μεταφορές στη Βραζιλία λόγω των χαμηλών επιπέδων των ποταμών. Αντίθετα, ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 5,6% τον Οκτώβριο, αντανακλώντας τις χαμηλότερες τιμές του ρυζιού indica λόγω των προσδοκιών για αυξημένο ανταγωνισμό μεταξύ των εξαγωγέων μετά την άρση των περιορισμών στις εξαγωγές από την Ινδία.

Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO αυξήθηκε κατά 2,6% εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών σχετικά με τις προοπτικές παραγωγής 2024/25 στη Βραζιλία μετά από παρατεταμένες ξηρές καιρικές συνθήκες. Η άνοδος των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου συνέβαλε επίσης στην αύξηση των τιμών ζάχαρης στρέφοντας περισσότερο ζαχαροκάλαμο προς την παραγωγή αιθανόλης, ενώ η αποδυνάμωση του ρεάλ Βραζιλίας έναντι του δολαρίου ΗΠΑ περιόρισε την αύξηση.

Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών προϊόντων FAO αυξήθηκε κατά 1,9% τον Οκτώβριο, κατά μέσο όρο 21,4% πάνω από το επίπεδό του την ίδια περίοδο πέρυσι. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις υψηλότερες διεθνείς τιμές τυριού και βουτύρου, ενώ οι τιμές για το γάλα σε σκόνη μειώθηκαν.

Αντικρούοντας τη γενική ανοδική τάση, ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO μειώθηκε κατά 0,3% από τον Σεπτέμβριο, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του χοιρινού κρέατος λόγω των αυξημένων ποσοστών σφαγής στη Δυτική Ευρώπη εν μέσω ασθενούς εγχώριας και διεθνούς ζήτησης. Οι παγκόσμιες τιμές των πουλερικών υποχώρησαν ελαφρά τον Οκτώβριο, ενώ αυτές του αιγοπρόβειου κρέατος παρέμειναν σταθερές. Αντίθετα, οι τιμές του βοείου κρέατος αυξήθηκαν μέτρια, υποστηριζόμενες από ισχυρότερες διεθνείς αγορές.

Προσφορά και ζήτηση

Οι ενημερωμένες προβλέψεις του 2024/25 δείχνουν περισσότερο ρύζι και σιτάρι, μείωση της παραγωγής καλαμποκιού

Σύμφωνα με τη νέα σύντομη ενημέρωση του FAO για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών, που κυκλοφόρησε επίσης την Παρασκευή, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2024 προβλέπεται να μειωθεί κατά περίπου 0,4%  από το προηγούμενο έτος σε 2.848 εκατομμύρια τόνους, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγή που έχει καταγραφεί.

Η παγκόσμια παραγωγή σιταριού αναμένεται να αυξηθεί, ωθούμενη από την ανάκαμψη της παραγωγής στην Ασία ως αποτέλεσμα της επέκτασης της έκτασης και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, που υπεραντιστάθμισαν τις μεγάλες μειώσεις μεταξύ των βασικών παραγωγών στην Ευρώπη. Η παγκόσμια παραγωγή χονδροειδών σιτηρών προβλέπεται να μειωθεί από το επίπεδο ρεκόρ του 2023, κυρίως λόγω της σημαντικής καλλιέργειας στην παραγωγή αραβοσίτου λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Εν τω μεταξύ, η παγκόσμια παραγωγή ρυζιού την περίοδο 2024/25 θα μπορούσε να φτάσει σε υψηλό ρεκόρ των 538,9 εκατομμυρίων τόνων, ενισχυμένη από τις φυτεύσεις που έσπασαν ρεκόρ.

Η παγκόσμια χρησιμοποίηση των δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 0,5 τοις εκατό σε 2 857 εκατομμύρια τόνους το 2024/25, λόγω της αύξησης της κατανάλωσης τροφίμων ρυζιού και σιταριού. Τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών προβλέπεται να αυξηθούν κατά 0,6% σε 889 εκατομμύρια τόνους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της αναμενόμενης επέκτασης των αποθεμάτων ρυζιού. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα μια παγκόσμια αναλογία αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση 30,6%, κοντά στα μέσα πενταετίας και δεκαετίας.

Το διεθνές εμπόριο δημητριακών προβλέπεται τώρα σε 485 εκατομμύρια τόνους, αντιπροσωπεύοντας συρρίκνωση 3,9 τοις εκατό από το επίπεδο του 2023/2024. Το παγκόσμιο εμπόριο ρυζιού προβλέπεται να αυξηθεί, ενώ το εμπόριο σιταριού και χονδροειδών κόκκων θα μειωθεί.

Πηγή: ΟΤ

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑμαλιάδα: «Με χτυπούσε και με απειλούσε…» λέει για την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα της
Επόμενο άρθροΑμαλιάδα: Εμείς σώσαμε τη 17χρονη από την Ειρήνη στο ηχητικό που ακούσατε λέει μάρτυρας