«Πράσινος» η «γαλάζιος» ΣΥΡΙΖΑ; Η αλήθεια είναι πως η περιδίνηση της Κουμουνδούρου τροφοδοτεί την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, εντούτοις, οι εσωκομματικές σεισμικές δονήσεις που καταγράφονται στο γαλάζιο στρατόπεδο λόγω της αποπομπής του Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται πως δίνουν ακόμη περισσότερες ευκαιρίες στη Χαριλάου Τρικούπη να κερδίσει πολιτικό «έδαφος».
Κι’ αυτό γιατί σε μία χρονική στιγμή, όπου το πολιτικό σύστημα και οι μέχρι πρότινος «κυρίαρχοι» πολιτικοί παίχτες καταγράφουν έντονα σημάδια φθοράς, το ΠΑΣΟΚ φαντάζει το μοναδικό κόμμα, που θέλει να μιλά με όρους κυβερνησιμότητας και συγχρόνως να παρουσιάζει -προς τα έξω- συνοχή και ενότητα. Και μπορεί μετά τις ευρωεκλογές η Χαριλάου Τρικούπη να δεινοπαθούσε από τις εσωκομματικές συγκρούσεις, πλέον, φαίνεται πως, για λόγους κατά μία έννοια τύχης αλλά και πολιτικής ουσίας, έχει καταφέρει, έστω βραχυπρόθεσμα- το αν θα το κάνει μακροπρόθεσμα θα φανεί- να αποτελεί σημείο σταθερότητας για το πολιτικό σύστημα.
Εφεξής, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα «ποντάρει» σε ένα διπλό «μότο»: αξιοπιστία και εμπιστοσύνη
Η «τύχη» σχετίζεται με τους εσωκομματικούς κλυδωνισμούς που παρουσιάζουν Πειραιώς και Κουμουνδούρου και δημιουργούν de facto πολιτικό «χώρο» στο ΠΑΣΟΚ. Από την άλλη, η προεδρική εκλογή του κινήματος είχε προωθητικό χαρακτήρα για το «όλον κόμμα». Αφενός, γιατί ο Νίκος Ανδρουλάκης αναβαπτίστηκε, όντας ο αδιαφιλονίκητος νικητής, αφετέρου, γιατί η ίδια η προεδρική κούρσα και ο αμιγώς πολιτικός της χαρακτήρας αναβάθμισε την παρουσία και την πολιτική αξιοπιστία της Χαριλάου Τρικούπη.
Εφεξής, απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα «ποντάρει» σε ένα διπλό «μότο»: αξιοπιστία και εμπιστοσύνη. Στόχος; Η δημιουργία ενός ισχυρού κυβερνητικού πόλου στον αντίποδα των επιλογών Μητσοτάκη.
«Αιχμή του δόρατος» τα εργασιακά
Στη Χαριλάου Τρικούπη έλεγαν εδώ και καιρό ότι το βάρος πέφτει στα εργασιακά και μέρα με τη μέρα, το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη -με κόμβο τη γενική απεργία- εξυφαίνει την πολιτική του με στόχο να στριμώξει την κυβέρνηση. «Ανοίγουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο» ανέφερε από την απεργιακή συγκέντρωση ο Νίκος Ανδρουλάκης, προαναγγέλλοντας την επόμενη πρωτοβουλία που θα πάρει. Βέβαια, είναι αξιοσημείωτο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αντιμετώπισε την απεργία εθιμοτυπικά. Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κομματικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις προχώρησαν σε παν-κινητοποίηση.
Στις 27 Νοεμβρίου πάντως, θα είναι μία μεγάλη μέρα για το ΠΑΣΟΚ. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους κοινωνικούς εταίρους προκειμένου να συζητήσουν για τον κατώτατο μισθό και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκδήλωση-συνάντηση θα πραγματοποιηθεί σε γνωστό χώρο στο κέντρο της Αθήνας. Το παρών θα δώσουν μεταξύ άλλων, όπως όλα δείχνουν, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, ο ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος και ο ΣΕΠΕ.
Σημειωτέον ότι στη Χαριλάου Τρικούπη σχεδιάζουν προσεκτικά μέχρι και τη διαρρύθμιση του χώρου της εκδήλωσης, καθώς επιθυμούν να εκπέμψουν συγκεκριμένα μηνύματα. Το τραπέζι που θα καθήσουν οι κοινωνικοί εταίροι θα είναι στρογγυλό, επιλογή καθόλου τυχαία, αφού στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η ανάδειξη της σημασίας του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων.
«Πόλος σταθερότητας»
Στο ΠΑΣΟΚ εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία καίρια προβλήματα. Κατ’ αρχάς, όπως αποτυπώνεται στις μετρήσεις, η κοινωνική δυσαρέσκεια καλά κρατεί. Δεύτερον, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων έχει μειωθεί αισθητά, με τη ΝΔ να καταγράφει χαμηλές δημοσκοπικές «πτήσεις». Τρίτον, μιλούν για «έναν “πόλεμο” φατριών εντός του Μεγάρου Μαξίμου». Το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη, απέναντι σε αυτό το περιβάλλον, αποτελεί, όπως υπογραμμίζουν, «πόλο σταθερότητας». Η Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσει να «επενδύει» σε δύο κεντρικούς άξονες, με την οικονομία και την κοινωνία να βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών της πρωτοβουλιών.
Η πρόσφατη σύγκρουση στη βουλή για το Ε.Σ.Υ. και τα εργασιακά αποτελούν κομμάτια μίας ευρύτερης στρατηγικής που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα. Όσον αφορά δε την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση για την ένταξη του προσωπικού του δημόσιου συστήματος Υγείας στα βαρέα και ανθυγιεινά, στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πως το κόμμα κέρδισε σε αξιοπιστία.
Ειδικότερα, μετά την «κωλοτούμπα», όπως την χαρακτηρίζουν, του Άδωνι Γεωργιάδη σε σχέση με την ένταξη των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Μάλιστα, κάνουν λόγο για μία τοποθέτηση που αποτελεί την «επιτομή του λαϊκισμού» και αποδεικνύει πως στην πραγματικότητα η κυβέρνηση της ΝΔ είναι αυτή που δεν επιθυμεί τη συναίνεση. Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζουν με καυστικό τρόπο ότι εάν η κυβέρνηση είχε όντως τη διάθεση συναίνεσης θα συζητούσε στην ουσία της την τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, αντί να την απορρίψει με την αιτιολογία «είστε ατεκμηρίωτοι, λαϊκιστές και πράσινος ΣΥΡΙΖΑ». Όπως αναφέρουν, η κυβέρνηση θα μπορούσε να προβλέψει την ένταξη έστω των νοσηλευτών στα βαρέα και ανθυγιεινά. Τουναντίον, μετά τη συζήτηση στη Βουλή, ο υπουργός Υγείας επέλεξε να κάνει στροφή 180 μοιρών, τασσόμενος υπέρ της ένταξης στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών που μπήκαν στο ΕΣΥ μετά το 2011.