Σε ερώτηση προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Υποδομών και Μεταφορών προχώρησαν από κοινού η τομεάρχης Δικαιοσύνης Θεσμών & Διαφάνειας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, μαζί με τον βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Υποδομών και Μεταφορών Αναστάσιο Νικολαΐδη, αναφορικά με «τις ευθύνες του ΟΣΕ για τη μη παράδοση στις δικαστικές αρχές του υλικού από τις κάμερες που αποτυπώνει την φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας που ενεπλάκη στην τραγωδία των Τεμπών».
Όπως επισημαίνουν οι Ε. Λιακούλη και Α. Νικολαΐδης στην ερώτησή τους «πέρασαν σχεδόν δύο χρόνια από το αδιανόητο δυστύχημα για να διαπιστωθεί ότι το υλικό που είχαν αιτηθεί οι δικαστικές αρχές τον Μάιο του 2023 και θα έριχνε φως στο πραγματικό φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ήταν ελλιπές και ακατάλληλο καθώς δεν αποτύπωνε τη φόρτωση της αμαξοστοιχίας στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης. Η δε εξακρίβωση του ακριβούς φορτίου της εμπορικής αμαξοστοιχίας, ανεξαρτήτως όσων αναφέρονται στα παραστατικά, είναι κρίσιμη για την έρευνα των συνθηκών του ατυχήματος. Σήμερα, ενώ έχουμε φτάσει στο Νοέμβριο του 2024, οι αρχές καλούνται να αναζητήσουν το σωστό βιντεοληπτικό υλικό, με σοβαρό κίνδυνο το υλικό αυτό να μην υπάρχει πια».
Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης
Σε ανακοίνωσή τους, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζουν ότι ήδη από τις 15 Νοεμβρίου, το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ζήτησε την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Σκοπός ήταν η διερεύνηση της απόκρυψης του υλικού και την απόδοση των ευθυνών, όποιον κι αν αγγίζουν.
Χθες, την 18/11/2024, η κ. εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης. Επισύναψε μάλιστα το αίτημα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στο σχετικό έγγραφό προς τον Διευθύνοντα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας.
Την ίδια στιγμή ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι Ε. Λιακούλη και Α. Νικολαΐδης «έχει δημιουργηθεί «θολό τοπίο» στα μάτια των Ελλήνων πολιτών, αναφορικά με το ποιος τελικά ήταν ο αρμόδιος για την παράδοση του βιντεοληπτικού υλικού στη Δικαιοσύνη και ποιος απέκρυψε το υλικό. Οι αόριστες αναφορές στον Τύπο αναφορικά με «λάθος» εκ μέρους της «εταιρίας που διαχειρίζεται τις κάμερες» για την παράδοση του υλικού προκαλούν ερωτηματικά, ενώ η μη ύπαρξη επίσημης τοποθέτησης για το ζήτημα και η σιωπή του υπουργείου Υποδομών είναι εκκωφαντική».
Προσθέτουν ότι «μέσω διαρροών στον Τύπο -και μόνο, ο ΟΣΕ από την πλευρά του έσπευσε να απεκδυθεί κάθε ευθύνης, υποστηρίζοντας -σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα- ότι παραδόθηκε το υλικό που ζήτησε ο Εφέτης Ανακριτής και ότι ο Σιδηροδρομικός Σταθμός της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετικός από τον Εμπορικό, λησμονώντας μάλλον ότι οι δικαστικές αρχές ζητούσαν συγκεκριμένα το υλικό από τη φόρτωση της αμαξοστοιχίας, όπου κι αν είχε συμβεί αυτή κι από όποιον είχε τη σχετική γνώση.
«Ο Οργανισμός προσπαθεί να μείνει αμέτοχος στο θέμα»
Στην ίδια ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «ο ΟΣΕ ΑΕ, αποτελεί δημόσια εταιρία, ανήκουσα εξ ολοκλήρου στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι ο Διαχειριστής της Σιδηροδρομικής Υποδομής στην ελληνική επικράτεια, ήτοι διαχειρίζεται το σύνολο του σιδηροδρομικού δικτύου, χάριν του δημοσίου συμφέροντος και της κοινής ωφέλειας. Ως διαχειριστής της σιδηροδρομικής υποδομής, είναι σαφές ότι έχει και την αρμοδιότητα για την παρακολούθηση του σιδηροδρομικού δικτύου και συνεπώς των καμερών που τις αποτυπώνουν. Με τα δεδομένα λοιπόν αυτά, η εισφορά του σχετικού βιντεοληπτικού υλικού στις δικαστικές αρχές, αποτελεί προφανώς υποχρέωση και αρμοδιότητα της δημόσιας επιχείρησης του ΟΣΕ – ανεξαρτήτως της όποιας τυχόν συνεργασίας μπορεί να διατηρούσε ο ΟΣΕ με εταιρία διαχείρισης των καμερών. Υποχρέωση η οποία είναι προφανές ότι δεν εκπληρώθηκε από τον ΟΣΕ, με τον Οργανισμό να προσπαθεί να μείνει αμέτοχος στο θέμα».
Καταλήγοντας, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ε. Λιακούλη και Α. Νικολαΐδης καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει ρητά ποιος ήταν ο αρμόδιος για την τήρηση του βιντεοληπτικού υλικού φόρτωσης της αμαξοστοιχίας. Ακόμη, ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς για τον τρόπο διαχείρισης του αιτήματος των δικαστικών αρχών από τον ΟΣΕ και την «ερμηνεία» του αιτήματος αυτού από τον Οργανισμό που κατέληξε στην απαράδεκτη μη παράδοση του σωστού υλικού στον εφέτη-ανακριτή.
Τέλος, ζητούν απαντήσεις για την αναζήτηση ευθυνών εντός του ΟΣΕ για την υπόθεση αυτή, εκ μέρους του Δημοσίου καθώς και για τις ενέργειες του υπουργείου Δικαιοσύνης προκειμένου να συνδράμει τις δικαστικές αρχές.