Οι απαιτήσεις αυξάνονται και έχουμε αρκετά βήματα να κάνουμε, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Κώστας Τσουκαλάς.
Μιλώντας στον απόηχο των κοινοβουλευτικών εξελίξεων και την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσουκαλάς υπογράμμισε, στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3» πως «το στοίχημα είναι ένα σταθερό πολιτικό σύστημα με νηφαλιότητα και διάλογο».
Υποστήριξε, παράλληλα, ότι η εξέλιξη αυτή δεν ήρθε τυχαία, αλλά ότι «φέρνει σήμερα καρπούς η γραμμή αξιοπιστίας και υπευθυνότητας που το ΠΑΣΟΚ έχει επιλέξει τα τελευταία χρόνια. Έχουμε καταφέρει, μέσα από την πορεία, τις θέσεις και την υποδειγματική εσωκομματική μας διαδικασία, να αποδείξουμε ότι είμαστε ένας σταθερός πόλος και μία στιβαρή δύναμη που μπορεί, χωρίς λαϊκισμούς αλλά με πραγματικό, προγραμματικό σχέδιο, ρεαλιστικό λόγο, κοινωνική αντιπολίτευση, να σταθεί απέναντι στη Νέα Δημοκρατία για να γίνει πράξη η πολιτική αλλαγή».
Όσον αφορά στις αιτιάσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από την κυβέρνηση για μη κοστολογημένο πρόγραμμα, επισήμανε ότι «η αντιπολίτευσή μας δεν έρχεται να γκρεμίσει, αλλά έρχεται να διορθώσει και να χτίσει. Δεν είναι μηδενιστική η λογική μας. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα συνυπογράψουμε όλο το επικοινωνιακό αφήγημα που στήνει η κυβέρνηση για επικοινωνιακούς λόγους».
Συνέχισε λέγοντας πως «ανοίγει ένας δημοσιονομικός χώρος, που δεν έχει προβλέψει και τον οποίο δεν αξιοποιεί υπέρ των πολιτών. Η Eurostat λέει ότι, ενώ για κάθε ευρώ άμεσων φόρων στην Ευρώπη πληρώνουν 1 ευρώ έμμεσων φόρων. Στη χώρα μας ο πολίτης πληρώνει 1,8. Αν δείτε το σχέδιο προϋπολογισμού, του χρόνου οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πληρώσουν 2,5 δισ. φορολογικά έσοδα παραπάνω από ό,τι πλήρωσαν το 2024».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού σχολίασε ότι εκείνος «έχει υπερβεί πια το όριο του αφορολόγητου, επομένως ένα μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης το παίρνει η εφορία. Στην ουσία, δηλαδή, δεν ελαφρύνονται οι μισθωτοί. Αντιθέτως, ένα μέρος αυτού που “πουλάει” η κυβέρνηση ως πραγματική αύξηση, επιστρέφει στο κράτος. Δεν πρέπει να δούμε μία πιο δίκαιη φορολογική κλίμακα στους μισθωτούς που τόσα χρόνια λέμε ότι είναι τα γνωστά υποζύγια; Εμείς δεν θεωρούμε ότι υπάρχουν μαγικά ραβδιά. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για ένα άλλο μείγμα πολιτικής και για άλλη αξιοποίηση των υπερεσόδων που υπάρχουν από τους έμμεσους φόρους, τα οποία πρέπει να κατευθυνθούν για να στηρίξουν την κοινωνία».
Πρόσθεσε ότι «ο πολίτης πάει στο σούπερ μάρκετ και δεν του φτάνει το εισόδημά του για επαρκή τρόφιμα. Βλέπει τις τιμές στο ρεύμα να αυξάνονται συνεχώς και να μην έχουν πιάσει τόπο οι επιστολές του πρωθυπουργού στην κ. Φον ντερ Λάιεν ή τα πράσινα και κόκκινα τιμολόγια. Πρέπει να υπάρχει ένα άλλο μείγμα πολιτικής να στηριχθεί πραγματικά το εισόδημα».
Ακολούθως έφερε το παράδειγμα ότι «στην Ευρώπη, η αύξηση των πραγματικών μισθών το 2023 ήταν 6,5%, ενώ στην Ελλάδα 3,5%., κάτω από το μέσο όρο, ενώ έχουμε πιο μεγάλο ρυθμό ανάπτυξης. Άρα αποδεικνύεται ότι, ενώ η χώρα σήμερα ευτυχώς παράγει πλούτο σε σχέση με την περίοδο των μνημονίων, μικραίνει το κομμάτι του μικρομεσαίου επιχειρηματία, του μισθωτού και του αγρότη σε αυτήν την πίτα που μεγαλώνει. Επομένως, διευρύνονται οι ανισότητες. Θέλουμε μία πολιτική απέναντι σε αυτές».
Για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εισηγηθεί αλλαγή του εκλογικού νόμου, ο κ. Τσουκαλάς είπε πως «εάν, επειδή βλέπει δημοσκοπικά το πλεονέκτημά της σιγά-σιγά να ροκανίζεται, έρθει να αυξήσει το μπόνους ώστε να θεωρεί ότι μπορεί πιο εύκολα να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, δεν πρόκειται να στηρίξουμε».
«Το πρόβλημα της χώρας δεν είναι το όριο εισόδου»
Ως προς το κατώφλι εισόδου στη Βουλή, ο κ. Τσουκαλάς χαρακτήρισε «θετικό το 3% και επί της αρχής δεν βλέπουμε τον λόγο να αλλάξει. Το πρόβλημα της χώρας και του πολιτικού συστήματος δεν είναι το όριο εισόδου».
Καταληκτικά ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε ότι «ο πρωθυπουργός έχει πει ότι δεν είναι στη φιλοσοφία του οι αλλαγές των εκλογικών νόμων ενώ είμαστε σε πτήση. Αν η κυβέρνηση θέλει αλλαγές, θα πρέπει να θέλει και συναινέσεις, που έρχονται με διαβουλεύσεις και διάλογο».