Όταν ένα νέο κόμμα γενιέται και, μάλιστα, από κάποιον που υπήρξε αρχηγός άλλου κόμματος, συνήθως δεν μακροημερεύει – αυτή την «κατάρα» επιδιώκει να ξορκίσει ο Στέφανος Κασσελάκης, τώρα που επιτέλους «βάφτισε» το νέο του κόμμα, το Κίνημα Δημοκρατίας, το οποίο, παρεμπιπτόντως, φρόντισε να κάνει με τρόπο πανηγυρικό μία ημέρα πριν από τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αναδείξουν τον νέο πρόεδρο του τρίτου, πλέον, κόμματος στην ελληνική Βουλή.
Όπως είχε προαναγγείλει, μάλιστα, ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το όνομα του κόμματός του από μία λίστα 15 υποψηφίων ονομάτων, που του πρότειναν οι υποστηρικτές του μέσα από διαδικτυακή ψηφοφορία.
Εξάλλου, ο κ. Κασσελάκης ανέκαθεν τασσόταν υπέρ της «αμεσοδημοκρατίας», γι’ αυτό και ανακοίνωσε ότι «τα μέλη και οι φίλοι αποφασίζουν για τον πρόεδρο και τους υποψήφιούς τους», όπως και για κάθε σημαντικό ζήτημα.
Είχε ήδη φροντίσει, πάντως, να πολώσει το κλίμα, με ατάκες του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου και ευθείες «βολές» κατά του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι αποχωρήσαντες από το πρώην κόμμα του ανέρχονται πλέον σε έξι βουλευτές, πράγμα που σημαίνει ότι του λείπουν άλλοι τέσσερις προκειμένου να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα, η οποία, και πάλι, θα έχει έναν… εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό.
Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε στο επόμενο βήμα, έκανε και τα «βαφτίσια» και τώρα περιμένει αφενός τις διεργασίες εκείνες που θα του επιτρέψουν να εισέλθει το Κίνημα Δημοκρατίας στη Βουλή, με τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ κυρίως, και αφετέρου να μάθει ποιον θα αναδείξουν νικητή οι εσωκομματικές κάλπες της Κουμουνδούρου.
Και αυτό, καθώς οι περισσότεροι στην πολιτική σκηνή και στον κεντροαριστερό χώρο θεωρούν βέβαιο ότι το κόμμα Κασσελάκη, πρωτίστως, θα κάνει αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ και, δευτερευόντως, στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Θα του βγουν τα «κουκιά»;
Προς το παρόν, ο μόνος από τους έξι αποχωρήσαντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει εάν θα προσχωρήσει στο νέο κόμμα, είναι ο Πέτρος Παππάς.
Οι δύο κυρίες που «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου, θεωρείται – ειδικά για την πρώτη – σχεδόν βέβαιο ότι θα ενταχθούν στο Κίνημα Δημοκρατίας, ενώ «σιγουράκια» είναι οι Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Κυριακή Μάλαμα και Ραλλία Χρηστίδου.
Αν τελικά και οι έξι πουν το «ναι» στο νέο πολιτικό φορέα, τόσο ο Κασσελάκης όσο και ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμένουν τις τελικές αποφάσεις του Γιάννη Σαρακιώτη και του Ευάγγελου Αποστολάκη.
Σε περίπτωση που αποχωρήσουν από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ – κάτι που δεν είναι μπορεί να θεωρείται βέβαιο – ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποκτήσει οκτώ βουλευτές, με την ισχυρή πιθανότητα να ενταχθούν στο κόμμα του και οι δύο ανεξάρτητοι της Πλεύσης Ελευθερίας, Μιχάλης Χουρδάκης και Αρετή Παπαϊωάννου, που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Κίνημα Δημοκρατίας να μπει στη Βουλή, έστω και αν ο πρόεδρός του παραμείνει εκτός.
«Καρότο και μαστίγιο» οι πρώτες δημοσκοπήσεις για το κόμμα Κασσελάκη
Οι πρώτες μετρήσεις, πάντως, για το νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη, παρότι έγιναν πριν αποκτήσει όνομα και μέλη, από τη μία το «βάζουν» στη Βουλή, με ποσοστό διπλάσιο από αυτό του ΣΥΡΙΖΑ και, από την άλλη, το εξαϋλώνουν αφήνοντάς το εκτός κοινοβουλίου.
Ειδικότερα, το πρώτο crash test για το κόμμα Κασσελάκη έγινε το διήμερο 12-13 Νοεμβρίου από την Real Polls για λογαριασμό του Alpha και ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο για τον μέχρι τότε ανύπαρκτο πολτικό φορέα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής, η ΝΔ προηγείται με 29,7% (κινείται ανάμεσα στο 26,5% και το 32,5%) και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 16,7% (14,2-19,2).
Μάχη για την τρίτη θέση δίνουν το ΚΚΕ με 8,3% (6,5-10,1) και η Φωνή Λογικής (6,4-10,3), ενώ ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 7,5% (5,9-9,1), το «κόμμα Κασσελάκη» με 6,5% (4,8-8,2), η Πλεύση Ελευθερίας με 4,7% (3,4-6,1), ο ΣΥΡΙΖΑ με 3,6% (2,6-4,7), το ΜέΡΑ25 με 3,4% (2,2-4,7). Κάτω από το όριο εισόδου βρίσκονται με 2,9% η Νέα Αριστερά (1,9-4,1) και η Νίκη (1,6-4,5).
Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ προηγείται με 25,8% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,1%, τρίτη έρχεται η Φωνή Λογικής με 6,6%, σε απόσταση αναπνοής από το ΚΚΕ που συγκεντρώνει 6,5%.
Ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 5,5%, το «κόμμα Κασσελάκη» με 4,3% στην έκτη θέση, το ΜέΡΑ25 με 3,3%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,2%, ενώ εκτός Βουλής μένουν η Νέα Αριστερά με 2,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 2,7% και η Νίκη με 2,2%.
Από την άνοδο στην πτώση
Τρεις ημέρες μετά, πάντως, ήταν αρκετές για να μείνει… εκτός Βουλής, σε νέα δημοσκόπηση, το κόμμα Κασσελάκη, που κατέγραψε μόλις 2,6% στην πρόθεση ψήφου, στην έρευνα της GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Αναλυτικότερα, στην πρόθεση ψήφου, τα κόμματα λαμβάνουν: Νέα Δημοκρατία 26,6%, ΠΑΣΟΚ 17,1%, ΚΚΕ 7,9%, Ελληνική Λύση 7,8%, ΣΥΡΙΖΑ 5,8%, Φωνή Λογικής 4,6%, Πλεύση Ελευθερίας 3,5%, Νίκη 3,1%, Νέο κόμμα Κασσελάκη 2,6%, Νέα Αριστερά 2% και ΜέΡΑ24 1,5%.
Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα γνωρίζουμε πιθανότατα μετά τον δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την 1η Δεκεμβρίου, είτε να καταποντίσει είτε να… εκτοξεύσει τα ποσοστά του «βαπτισμένου» Κινήματος Δημοκρατίας. Κυριακή κοντή γιορτή.
Από την άλλη πλευρά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο όποιος θυμός απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο πόνταρε ο Στέφανος Κασσελάκης, έχει ξεθυμάνει – ακόμα κι αν είναι χαμηλή η συμμετοχή στις κάλπες, που ανοίγουν σε λίγες ώρες.