«Προσπαθούν να μας εμφανίσουν ως δήθεν λαϊκιστές, πως τάχα δεν είμαστε σε θέση να παράγουμε έργο για τη χώρα. Ποιοι; Αυτοί που έχουν καταδικάσει τη χώρα στη φθορά. Το κόμμα που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και τα μνημόνια, είναι το ίδιο κόμμα που φεύγοντας από τα μνημόνια, αντί να βελτιωθεί η κοινωνική πραγματικότητα, οι πολίτες έχουν την προτελευταία αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη. Πανηγυρίζουν όταν τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι τρίτα από την κορυφή αλλά οι μισθοί ως ποσοστό του ΑΕΠ δεύτεροι από το τέλος της Ευρώπης», σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης κράτησε χαμηλούς τόνους για την αναβάθμιση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ως αξιωματική αντιπολίτευση και μίλησε για περισσότερη και πιο ουσιαστική δουλειά.

«Προφανέστατα ο ρόλος μας είναι αναβαθμισμένος θεσμικά, αλλά τη δουλειά μας κάναμε και θα εξακολουθήσουμε. Και χρέος μας είναι να είμαστε αξιόπιστοι, σοβαροί και προγραμματικοί. Όποιο πρόβλημα υπάρχει, να αντιπροτείνουμε μια προοδευτική λύση ώστε να δει ο κόσμος στην επιλογή του ΠΑΣΟΚ μια προοδευτική κυβέρνηση που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του», ανέφερε σε συνέντευξή του το πρωί στον τ/σ ΣΚΑΪ.

Τι είπε ο Ανδρουλάκης για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ

Για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ είπε πως δεν είναι ευχάριστη ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν πρόκειται να μπει σε παρασκηνιακές συζητήσεις και συμπλήρωσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο, σοβαρό, έχει ανανεώσει το πολιτικό του προσωπικό, έχει πια ένα πολύ μεγάλο πολιτικό και ηθικό κεφάλαιο που δεν πρέπει να ξοδέψουμε».

«Όποιος θέλει προσέγγιση με το ΠΑΣΟΚ, πολιτικά και στο προσκήνιο με διάλογο και σύγκλιση για τα μεγάλα θέματα που έχει ανάγκη η πατρίδα μας να αλλάξουμε» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Αναφέρθηκε εκτενώς στις προγραμματικές προτάσεις του κόμματος για τους συνταξιούχους, οι οποίες κινούνται στους εξής άξονες: νέο ΕΚΑΣ, κατάργηση προσωπικής διαφοράς και παρεμβάσεις στις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας, αλλά και στην εισφορά αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα σημείωσε: «Πρώτον για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους συνταξιούχους, που είναι 380.000, προτείνουμε ένα νέο ΕΚΑΣ, που θα κυμαίνεται από 70 έως 150 ευρώ. Το κόστος είναι 540 εκατομμύρια ευρώ. Δεύτερο θέμα είναι η προσωπική διαφορά. Τρίτο ζήτημα, παρεμβάσεις δικαιοσύνης για τις συντάξεις χηρείας και αναπηρίας. Το κόστος υπολογίζεται γύρω στα 100 εκατομμύρια. Και, τέλος, μια σταδιακή μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων».

Για τον προϋπολογισμό

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι τα αυξημένα έσοδα, «για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση», «είναι από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια» και προσέθεσε: «Ο ΦΠΑ το 2019 έφερε στον προϋπολογισμό το 34% του ποσοστού των εσόδων. Αντί να μειωθεί και να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, πήγαμε στο 38%! Αν, λοιπόν, αθροίσουμε ΦΠΑ και Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, ο ελληνικός λαός πληρώνει από την ακρίβεια τα έσοδα του προϋπολογισμού. Μόνο σε ένα πολύ μικρό ποσοστό προκύπτουν έσοδα, λοιπόν, από τη μείωση του μαύρου χρήματος και τη χρήση των καρτών. Το μεγάλο ποσοστό είναι ο πληθωρισμός και η ακρίβεια. Άρα, η κυβέρνηση εργαλειοποίησε τα βάσανα του ελληνικού λαού για να έχει περισσότερα έσοδα. Και αυτό φαίνεται και από ένα άλλο στοιχείο: Ένα προς ένα ευρώ είναι τα έσοδα στον μέσο όρο της Ευρώπης μεταξύ άμεσων και έμμεσων φόρων. Στην Ελλάδα για κάθε ένα ευρώ άμεσων φόρων έχουμε 1,8 έμμεσους φόρους».

Η πρόταση για μείωση του ΦΠΑ

Πρότεινε μείωση του ΦΠΑ τμηματικά. «Θα βάλουμε στόχους τριετίας και θα πούμε: Μειώνουμε τον ΦΠΑ 2%. Εάν τα έσοδα μένουν σταθερά, τότε τον μειώνουμε και παρακάτω. Δηλαδή, να φτιάξουμε κοινωνικά κίνητρα προτρέποντας τον ελληνικό λαό «μάζευε αποδείξεις καθώς στο τέλος θα είσαι εσύ ο κερδισμένος, γιατί θα σου μειώνουμε τμηματικά τον ΦΠΑ στις τριετίες». Κι έτσι να φτάσουμε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», είπε επισημαίνοντας τις ολιγοπωλιακές πρακτικές που «ανέχεται η κυβέρνηση» -σύμφωνα και με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας- στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών, της εμπορίας τροφίμων και της υγείας.

«Προτείνουμε σε όποιον δήμο υπάρχει τεράστια αύξηση ενοικίων, απευθείας να παγώνει η Golden Visa» επισήμανε ως προς το οξύ στεγαστικό πρόβλημα. «Πρέπει να κάνουμε παρεμβάσεις και για τα funds και για τη στέγαση, γιατί ο αφελληνισμός της ελληνικής οικονομίας με αγορά ακινήτων από κατοίκους της Τουρκίας, του Ισραήλ, αραβικών χωρών ή από παιχνίδια των funds, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες ανισότητες και δυσκολίες τα επόμενα χρόνια» προσέθεσε.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈλενα Χριστοπούλου προς Ηλιάνα Παπαγεωργίου: «Ο δρόμος είναι καθαρός και φωτεινός, όχι σε τηλεδικαστήρια»
Επόμενο άρθροΣτέφανος Κασσελάκης: Ανακοινώνει το όνομα του κόμματός του