Η αγορά πολυτελείας στην Ιαπωνία ενισχύθηκε νωρίτερα φέτος από την αποδυνάμωση του γιεν και τις ορδές Κινέζων τουριστών, αν και και οι δύο τάσεις έκτοτε έχουν αντιστραφεί.

Η LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton απέδωσε τη μείωση κατά 2% των εσόδων του τρίτου τριμήνου στη «χαμηλότερη ανάπτυξη που παρατηρείται στην Ιαπωνία», ενώ η ανταγωνίστρια Kering κατηγόρησε την Ιαπωνία ειδικότερα και την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού γενικά για «το μεγαλύτερο μέρος» της επιβράδυνσης των πωλήσεών της. αυτη την περίοδο.

Ωστόσο, η εγχώρια αγορά είναι έτοιμη να ανακάμψει, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει μια σταθερή ροή εσόδων καθώς οι εταιρείες πολυτελείας καταλαβαίνουν πώς να επαναφορτίσουν τις επιχειρήσεις σε άλλες βασικές αγορές.

«Η Ιαπωνία, που είναι μια μεγάλη αγορά, επιβραδύνθηκε λίγο από τα τέλη Ιουλίου, αλλά εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικό μέρος», δήλωσε ο Αντρέα Γκέρα, διευθύνων σύμβουλος της Prada.

Αύξηση των πωλήσεων στην Ιαπωνία ενόψει των εορτών

Η Ιαπωνία είναι εδώ και πολύ καιρό ένα hot spot πολυτελείας στην Ανατολική Ασία. Το Τόκιο είχε περισσότερα καταστήματα σχεδιαστών πέρυσι από οποιαδήποτε άλλη πόλη στον κόσμο, σύμφωνα με το πολυτελές ταξιδιωτικό γραφείο Lartisien. Και αυτό δεν υπολογίζει τα πολυτελή καταστήματα μεταχειρισμένων που έχουν εμφανιστεί ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμη μόδα από τις νεότερες γενιές.

Η υποτίμηση του γιεν έναντι άλλων νομισμάτων το πρώτο εξάμηνο του 2024 έκανε την αγορά ακόμη πιο ελκυστική, ειδικά για τους Κινέζους καταναλωτές που αγαπούν τους σχεδιαστές που μάχονται την οικονομική δυσφορία στο εσωτερικό.

Οι έμπειροι αγοραστές είδαν τους προϋπολογισμούς τους να επεκτείνονται περαιτέρω στην Ιαπωνία, λόγω της ευνοϊκής μετατροπής νομισμάτων. Για παράδειγμα, ένα πορτοφόλι Louis Vuitton “Zippy” πωλήθηκε για 114.400 γιεν, ή περίπου 780 $, στον ιστότοπο της Louis Vuitton στην Ιαπωνία στα μέσα Ιουλίου. Το ίδιο είδος κοστίζει 865 $ στις ΗΠΑ και περίπου 970 $ στην Κίνα την ίδια μέρα.

Οι αγορές πολυτελείας στην Ιαπωνία και οι αφίξεις πάνε από το καλό στο καλύτερο

Ο αριθμός των Κινέζων τουριστών στην Ιαπωνία αυξήθηκε σχεδόν κατά 230% από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ιαπωνίας. Αυτό μεταφράστηκε σε ώθηση εσόδων για εταιρείες πολυτελείας με μεγάλη παρουσία στην Ιαπωνία.

Η LVMH και η Kering είδαν τις ιαπωνικές πωλήσεις να αυξάνονται κατά 57% και 22%, αντίστοιχα, σε σταθερό νόμισμα το δεύτερο τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο.

Το μερίδιο της Ιαπωνίας στα έσοδα πολυτελείας αυξήθηκε επίσης. Οι πωλήσεις στην Ιαπωνία αντιπροσώπευαν το 9% του συνόλου της LVMH, από 7% ένα χρόνο νωρίτερα.

Η τουριστική έκρηξη επιβραδύνθηκε αυτή την πτώση, εν μέρει λόγω της ανατίμησης του γιεν το τρίτο τρίμηνο, η οποία έκανε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και πάλι λιγότερο ευνοϊκές.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε τα επιτόκια

Η Κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησε πρόσφατα το βασικό της επιτόκιο κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας από σχεδόν μηδενικό. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Καζούο Ουέντα, είπε σε μια σπάνια δήλωση ότι η αύξηση των επιτοκίων οφείλεται εν μέρει στην επιθυμία να ενισχυθεί το γιεν.

Το ιαπωνικό νόμισμα έκτοτε έχει υποχωρήσει προς τα χαμηλά των αρχών Ιουλίου, αλλά τα μηνύματα για την άνοδο του γιεν μπορεί να έχουν αποθαρρύνει τους πιθανούς επισκέπτες.

Εν τω μεταξύ, οι εταιρείες ειδών πολυτελείας αύξησαν τις τιμές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες που υπέστησαν όταν μετέτρεψαν τις πωλήσεις γιεν σε ευρώ.

Η Hermès, για παράδειγμα, κατέγραψε αρνητικό αντίκτυπο 100 εκατομμυρίων ευρώ (108 εκατομμύρια δολάρια) στα έσοδα κατά το δεύτερο οικονομικό της τρίμηνο λόγω των δυσμενών συναλλαγματικών ισοτιμιών που συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την υποτίμηση του γιεν.

Πηγή: ot.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑντάνι: Υποβαθμίζει την δίωξη για δωροδοκία ο ινδικός κολοσσός
Επόμενο άρθροΜεξικό: Αρνείται πως περνούν κινεζικά προϊόντα προς ΗΠΑ, Καναδά