Οκτώ μήνες από τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία έκαναν τελικά πρεμιέρα χθες, Πέμπτη, μετά και τις σφοδρές αντιδράσεις για τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία. Για να μειωθεί η λίστα αναμονής με τα χιλιάδες ονόματα που αποτελεί διαχρονική πληγή του ΕΣΥ, μόνο στις επόμενες δύο εβδομάδες θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 1.500 επεμβάσεις.
«Η εκκαθάριση της λίστας είναι μια δουλειά η οποία απαιτεί χρόνο και τρόπο» λέει ο γιατρός του ΚΑΤ Χρυσόστομος Μαλτέζος
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2024 ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, είχε προαναγγείλει με ενθουσιασμό ανακοινώσεις για 50.000 απογευματινά χειρουργεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 60 εκατ. ευρώ ώστε να μειωθούν οι αναμονές «της ντροπής».
Λίγους μήνες αργότερα, όμως, ο αριθμός κατέβηκε στις 37.500 διά στόματος Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τις εξαγγελίες του στη ΔΕΘ. Ο λόγος για το «πετσόκομμα» ήταν ότι η προναγγελία του υπουργού είχε γίνει χωρίς έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Χθες, ο πρωθυπουργός με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επανέλαβε ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι να περιοριστεί η αναμονή και «μέχρι το 2027, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
«Απαιτείται χρόνος για την εκκαθάριση της λίστας» λέει διευθυντής του ΚΑΤ
«Το ΚΑΤ ήταν από τα νοσοκομεία που άρχισαν από τα πρώτα και πολύ δυναμικά τα απογευματινά τους χειρουργεία» τονίζει μιλώντας στην ΕΡΤ ο Χρυσόστομος Μαλτέζος, συντονιστής διευθυντής στην Αγγειοχειρουργική Κλινική του νοσοκομείου, «έτσι και χθες ξεκίνησαν τα απογευματινά δωρεάν χειρουργεία».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχει αυτή η αναμονή και είναι και δικαιολογημένη. Γιατί αν σκεφθεί κανείς ότι υπάρχουν χειρουργεία τα οποία είναι ας πούμε όχι μεγάλης και ιδιαίτερης βαρύτητας, σε ένα δημόσιο νοσοκομείο επηρεάζεται η ροή των περιστατικών και από άλλους παράγοντες. Τα επείγοντα, τα πιο επείγοντα, τα οποία καταλαμβάνουν τις θέσεις της προτεραιότητας και έτσι οι συμπολίτες μας οι οποίοι περίμεναν να χειρουργηθούν πάνε δικαιολογημένα πίσω».
Ερωτηθείς ποια περιστατικά μπορούν να περιμένουν δύο χρόνια για να χειρουργηθούν ο κ. Μαλτέζος είπε ότι «στη δική μας την ειδικότητα, οι κιρσοί. Υπάρχουν κήλες οι οποίες είναι χρόνια νοσήματα. Θα μου πείτε μπορεί να καταλήξει να γίνει επείγον. Ναι, αλλά αν σκεφτείτε ότι ο καρκινοπαθής ή άλλα περιστατικά οφείλουν και πρέπει να προηγηθούν έναντι αυτών με τις εγγενείς δυσκολίες που παρουσιάζει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι περιστατικά τα οποία μοιραία δικαιολογημένα έμειναν πίσω».
«Προϋπόθεση η ενίσχυση του προσωπικού»
Ο κ. Μαλτέζος συνεχίζει λέγοντας ότι «πρέπει να υπάρξει μια πολύ προσεκτική προετοιμασία. Πρέπει να ξεκαθαριστεί η λίστα. Οι υπηρεσίες του νοσοκομείου κάνουν πάρα πολύ σοβαρή δουλειά με το να ξεκαθαρίζουν τη λίστα. Παίρνουμε τηλεφωνικά και εμείς οι γιατροί και οι υπηρεσίες της λίστας έναν έναν τους ασθενείς, εάν ενδιαφέρονται να παραμείνουν στη λίστα. Είναι μια δουλειά η οποία ξέρετε, απαιτεί χρόνο και τρόπο».
Όπως λέει, χθες ξεκίνησαν με δύο χειρουργεία, με βάση και τις διαθέσιμες αίθουσες και το προσωπικό, το οποίο σιγά σιγά πιστεύει ότι θα πλαισιώσει τα απογευματινά χειρουργεία.
«Υπολογίζουμε ότι σιγά σιγά αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί και οι αίθουσες που θα διατεθούν για τα απογευματινά χειρουργεία θα αυξηθούν. Βέβαια αυτό προϋποθέτει, όπως καταλαβαίνετε, ενίσχυση του προσωπικού ούτως ώστε να έχουμε περισσότερες δυνατότητες» τονίζει ο ίδιος.
Σε άλλο σημείο σχετικά με το αν ένας γιατρός που χειρουργεί τα πρωινά μπορεί να χειρουργεί και το απόγευμα σημείωσε ότι είναι στη διακριτική δυνατότητα του χειρουργού να επιλέξει την ημερομηνία που του διατίθεται από την από την Επιτροπή Χειρουργείου.
«Η Επιτροπή Χειρουργείου ορίζει ορισμένες ημέρες και ο γιατρός επιλέγει τις ημέρες που θα χειρουργήσει τους ασθενείς του. Δεν τον υποχρεώνει κάποιος ότι θα χειρουργήσει τότε. Μπορεί να μην εφημερεύει, να είναι ξεκούραστος και να επιλέξει την ημέρα και πόσους αρρώστους θα χειρουργήσει» σημειώνει ο κ. Μαλτέζος.
Σημειώνεται ότι στην πρώτη φάση του προγράμματος τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία θα εκτελούνται αποκλειστικά σε δημόσια νοσοκομεία σε όλη τη χώρα. Στη δεύτερη φάση αναμένεται να ενταχθούν και ιδιωτικές κλινικές, υπό προϋποθέσεις.