Στο όνομα της διασφάλισης της σταθερότητας στη χώρα κατευθύνονται προς τον πρωθυπουργό ισχυρές εισηγήσεις για αλλαγές στον εκλογικό νόμο – είτε στοχευμένα με αύξηση του πλαφόν εισόδου ενός κόμματος στη Βουλή (από 3% σε 4% ή 5%) είτε ευρύτερα.

Εντός και εκτός Μαξίμου εκτιμάται ότι ακόμα κι αν ο Σαμαράς έχει στο μυαλό του νέο κόμμα, δεν θα κάνει βιαστικές κινήσεις

Οι… ιδέες περισσεύουν, όπως δημοσίευσαν «ΤΑ ΝΕΑ», και φαίνεται από όσα ρίχνουν ή επαναφέρουν στο τραπέζι οι θιασώτες της τροποποίησης του μοντέλου της ενισχυμένης αναλογικής, παρότι αρνούνται πως πρόκειται για παιχνίδια της ΝΔ με την εκλογική νομοθεσία: πέρα από το αίτημα για «πείραγμα» του 3% για τους «μικρούς», είναι ο συνυπολογισμός της ψαλίδας μεταξύ πρώτου και δευτέρου, η αποσύνδεση του πήχη αυτοδυναμίας από το ποσοστό των εκτός Βουλής κομμάτων έως και μια μεταρρύθμιση στις Περιφέρειες με «σπασίματα» που θα διευκόλυναν την κατανομή εδρών υπέρ του πρώτου.

Επισήμως διαψεύδεται ότι στο Μαξίμου γίνονται σχετικές ζυμώσεις. Ωστόσο οι διεργασίες του παρασκηνίου επιβεβαιώνουν – το λιγότερο – ότι το θέμα απασχολεί το γαλάζιο οικοσύστημα, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό να προκαλούν διάφορες (και διαφορετικές) προσεγγίσεις.

Η νέα παράμετρος

Εκτός από τους ένθερμους υπερμάχους των αλλαγών, υπάρχουν οι επιφυλακτικοί, όσοι, χωρίς να αποκλείουν το σενάριο να γίνει πρωθυπουργική κίνηση μελλοντικά, πιστεύουν ότι το Μαξίμου κρατά τώρα στον «πάγο» οποιονδήποτε σχεδιασμό.

Η συγκεκριμένη εκτίμηση ενισχύθηκε μετά τη διαγραφή του πρώην πρωθυπουργού, μαρτυρώντας ότι ο Αντώνης Σαμαράς και για την ακρίβεια οι αποφάσεις του Μεσσήνιου για τα επόμενα πολιτικά βήματά του μπαίνουν ως νέα παράμετρος στο ζύγι του εκλογικού νόμου.

Είναι εξάλλου η δεύτερη συζήτηση που απασχολεί το παρασκήνιο με συγκεκριμένα ερωτήματα: όχι απλώς το πού θα κάτσει ο αντίκτυπος της διαγραφής στη γαλάζια βάση, αλλά επιπλέον το πώς ένας νέος φορέας-κόμμα από τον Σαμαρά θα επηρέαζε την αναδιαμόρφωση του τοπίου (και των δυναμικών) στην πέραν της ΝΔ Δεξιά.

Αυτή προσδοκά να τραβάει δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της ΝΔ – ειδικά η Αφροδίτη Λατινοπούλου τραβά ήδη και δυσαρεστημένα μικρομεσαία στελέχη. Εντός και εκτός Μαξίμου εκτιμάται πάντως ότι ακόμα κι αν ο Σαμαράς έχει στο μυαλό του τον δρόμο νέου κόμματος, δεν πρόκειται να κάνει βιαστικές κινήσεις, αλλά λειτουργώντας με συντηρητική πλατφόρμα πατριωτικής Δεξιάς θα ανοίξει «χαρτιά» από την προσεχή άνοιξη.

Στο φόντο ωστόσο υπάρχουν ήδη αναλύσεις από τις πρώτες μετρήσεις και πιστοποιούν τη διείσδυση Σαμαρά στο υπερδεξιό ακροατήριο – εκεί όπου ποντάρουν ο Κυριάκος Βελόπουλος, η Αφροδίτη Λατινοπούλου, ο Δημήτρης Νατσιός κ.λπ. Ενδεικτικά, πρόσφατο γκάλοπ (GPO/«Παραπολιτικά») δείχνει ότι θετικές απόψεις για τη ρητορική και τις ενέργειες Σαμαρά εντοπίζονται σε υψηλά ποσοστά (της τάξης του 40%) μεταξύ ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης και της Νίκης.

Μαξίμου: Σε τριπλή επιχείρηση

Από την κυβέρνηση θεωρούν ότι όσοι έφυγαν  δυσφορώντας από τη ΝΔ για τα δεξιότερα δεν επιστρέφουν, αλλά θα μετακινούνται ανάμεσα στα μικρότερα κόμματα. Η τρέχουσα περίοδος στον απόηχο της πρώτης στην ιστορία της ΝΔ διαγραφής πρώην πρωθυπουργού βρίσκει την κυβέρνηση σε μια συντονισμένη τριπλή επιχείρηση – που πράγματι αφήνει εκτός κάδρου τους κανόνες του εκλογικού παιχνιδιού.

Πρώτον, τα γαλάζια στελέχη νιώθουν την ανάγκη να κουμπώνουν όπου και όποτε μπορούν περισσότερο δύο μότο, εκείνο της «πολιτικής σταθερότητας» και εκείνο της «αρραγούς Κοινοβουλευτικής Ομάδας».

Δεύτερον, κόβουν δημοσίως οποιαδήποτε συζήτηση, όπως όλες τις πτυχές της εκλογολογίας, για να μην καλλιεργηθεί κλίμα (κυβερνητικής) αστάθειας ή (νεοδημοκρατικής) αγωνίας.

Τρίτον, ως απόλυτη προτεραιότητα αντιμετωπίζεται η υιοθέτηση νέας επικοινωνιακής γλώσσας, ώστε το Μαξίμου να πείσει ότι ευθυγραμμίζονται με την πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία.

Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΗ «αυτοκτονία» της Γερμανίας και της Ευρώπης