Με την ανάδειξη του ΠΑΣΟΚ, στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συνδυασμό με τα βαριά τραύματα και τις απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, αναβίωσε και τυπικά το πολιτικό δίπολο της μεταπολίτευσης, σε νέες όμως συνθήκες. Συνθήκες που αναγκάζουν τη ΝΔ και το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη να αναπροσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, που σε κάθε περίπτωση αναμένεται να ξεδιπλωθούν και κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Το κλίμα λίγο πριν πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, είναι πολωμένο καθώς έχουν γίνει σχεδόν καθημερινές οι κόντρες μεταξύ στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας στο επίκεντρο ζητήματα όπως η ακρίβεια, η υγεία ή τα εργασιακά.

Εκατέρωθεν βολές

Η ΝΔ με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό, σφυροκοπά το ΠΑΣΟΚ με στόχο να του στερήσει χώρο στο κέντρο,  εγκαλώντας το για ανεπάρκεια θέσεων και αδιέξοδο πολιτικών. Σε αυτή τη στρατηγική εντάσσονται και τα  περί «πράσινου» ΣΥΡΙΖΑ και λαϊκισμού που προσάπτει η ΝΔ στο ΠΑΣΟΚ.

«Περιμένω από εκείνον (σ.σ τον κ. Ανδρουλάκη) και το κόμμα του έναν πιο υπεύθυνο ρόλο, οι τελευταίες όμως θέσεις του θυμίζουν πολύ ΣΥΡΙΖΑ. Δεν ζητάμε να συμφωνούμε σε όλα, αλλά περιμένουμε προτάσεις ουσίας», είπε (στο υπουργικό συμβούλιο) ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνοντας το στίγμα. Συνέχισε δε, λέγοντας: «Αυτό λοιπόν το οποίο ζητούμε από την αντιπολίτευση προφανώς δεν είναι να συμφωνήσει σε όλα όσα κάνει η κυβέρνηση, δεν είναι αυτή η δουλειά της αντιπολίτευσης. Όμως, αυτό το οποίο απαιτούν οι καιροί είναι πρώτα και πάνω απ΄ όλα αλήθεια, σοβαρότητα, τεκμηρίωση, προτάσεις ουσίας κι όχι στιγμιαία και απροετοίμαστα θα έλεγα πυροτεχνήματα δημαγωγίας».

Το αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει και κυβερνητική προοπτική μένει να φανεί

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ επιλέγει τη μετωπική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση σε σειρά ζητημάτων, υιοθετώντας το δικό του αφήγημα περί «αντικοινωνικής κυβέρνησης»… Στη Χαριλάου Τρικούπη θα ακολουθούν πλέον τη στρατηγική: «Έως τώρα η κυβέρνηση μετράει τα «όχι” που εκφωνεί το ΠΑΣΟΚ στην ίδια. Εφεξής εμείς θα μετράμε τα «όχι” που λέει η κυβέρνηση στην κοινωνία».

«Το κεντρικό ζήτημα είναι ποιο κόμμα μπορεί να νικήσει τη Νέα Δημοκρατία και να βάλει τέλος στις πολιτικές που εφαρμόζονται σήμερα και οι οποίες δυστυχώς έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλα και νέα κοινωνικά ζητήματα», είπε (ΕΡΤ) ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Οι ευθύνες μας είναι μεγαλύτερες, αλλά ο δρόμος που θα συνεχίσουμε είναι ο ίδιος. Αξιοπιστία, προγραμματικός λόγος, προοδευτικός λόγος, πολιτικό ήθος και συνέπεια. Νομίζω ότι αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά που μας έφεραν πια σε μια θέση ισχυρότερη από αυτή που είχαμε (…) Πρέπει να συνεχίσουμε και νομίζω ότι αυτό θα μας το πιστώσει ο ελληνικός λαός στις επόμενες εθνικές εκλογές».

Κλίμα πόλωσης

Το κλίμα πόλωσης που αναβίωσε με το γαλαζοπράσινο δίπολο εξυπηρετεί και τους μεν και τους δε. Το ΠΑΣΟΚ για να εμφανιστεί ως ο εναλλακτικός πόλος στη ΝΔ και η κυβέρνηση για να συσπειρώσει την εκλογική βάση του κόμματος που μετά τη διαγραφή Σαμαρά άρχισε να κοιτά δεξιότερα ή εμφάνισε μια αποστασιοποίηση.

Το αν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα αποκτήσει και κυβερνητική προοπτική μένει να φανεί.

Ο πρόεδρος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metron Analysis, Στράτος Φαναράς, θεωρεί αυτό το ενδεχόμενο «ανοιχτή υπόθεση» προς το παρόν.

«Είχαμε πει ότι είναι πολύ πιθανό να περάσουμε από τη φάση αυτή της κυριαρχίας του ενός κόμματος που ήταν η τελευταία φάση στο κομματικό σύστημα με την κυριαρχία της ΝΔ, να περάσουμε πάλι σε ένα διπολικό σχήμα» είπε (ΕΡΤ) και συνέχισε: «Το διπολικό σχήμα είναι ότι έχουμε δύο πόλους. Έχουμε ένα αριστερό ή κεντροαριστερό και ένα κεντροδεξιό. Αλλά το να γίνει το διπολικό σχήμα και δικομματικό είναι ακόμα μια υπόθεση ανοικτή. Δεν νομίζω ότι αυτή η άνοδος του ΠΑΣΟΚ έχει αποκτήσει και δυνατότητες αυτή τη στιγμή κυβερνητικής προοπτικής και άρα ισχυροποίησης του κόμματος του ΠΑΣΟΚ σε τέτοιο βαθμό που να απειλεί την κυβερνητική σταθερότητα».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠλήθος κόσμου στο Μετρό της Θεσσαλονίκης – Όλα όσα έγιναν στα εγκαίνια
Επόμενο άρθροΠώς να πλένετε σωστά τα μάλλινα πουλόβερ σας