«Οι νέοι μπορούν να ελπίζουν για το μέλλον, αρκεί να βυθιστούν σε ό,τι είναι αληθινό στο παρελθόν», τόνισε με νόημα ο διεθνούς φήμης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και επισκέπτης καθηγητής στο Κέμπριτζ π. Νικόλαος Λουδοβίκος ο οποίος βρέθηκε χθες στο 2ο ΓΕΛ Βόλου., όπου μίλησε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Τα συναισθήματά του ήταν έντονα χρωματισμένα από τη συγκίνηση, καθώς επέστρεψε στο σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και είχε την ευκαιρία να θυμηθεί ξανά τους χώρους που αφιέρωνε πολλές ώρες καθημερινά.

Λίγη ώρα πριν την ομιλία του ο π. Νικόλαος παρεχώρησε συνέντευξη και στην ομάδα προφορικής ιστορίας που έχει δημιουργηθεί στο 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Βόλου.
Στην εκδήλωση τον Βολιώτη πανεπιστημιακό προλόγισε ο διευθυντής του σχολείου κ. Δημήτρης Σπανόπουλος που αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις σπουδαίες ακαδημαϊκές περγαμηνές του.

Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος με σπουδές στην παιδαγωγική, την ψυχολογία, τη φιλοσοφία και τη θρησκεία και συγγραφέας διαφόρων βιβλίων τόνισε πως «στην ομιλία μου μίλησα για το κτίσιμο του μέλλοντος για τους νέους. Και οι νέοι σήμερα μπορούν να ελπίζουν και να κτίσουν στο μέλλον, αρκεί να βυθιστούν σε ό,τι είναι αληθινό στο παρελθόν. Δηλαδή να εστιάσουν σε όλους εκείνους τους τρόπους που παρήγαγαν γόνιμους καρπούς συνειδητοποίησης ανά τους αιώνες. Και εμείς στην Ελλάδα έχουμε πολλές τέτοιες πηγές νοήματος, ώστε να ξεφύγουμε από την προτεινόμενη σήμερα αυτοαπόλαυση και πρόσκληση στην ιδιωτική επιθυμία. Μπορούν να στραφούν οι νέοι σε ένα κοινό κόσμο νοήματος που κάνει τα πάντα να συλλειτουργούν παράγοντας ευτυχία. Αυτές οι πηγές νοήματος είναι στην αρχαία ελληνική παράδοση η φύση και ο λόγος και στην νέα ελληνική παράδοση ο θεός ο ίδιος ο οποίος αποκαλύπτεται μέσα στα όντα. Ο λόγος υπηρετεί τη λογική δομή του κόσμου που μόνο με το συναίσθημα και την επιθυμία κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο».
Ερωτηθείς, μάλιστα ποιους οδηγούς ζωής να αναζητήσουν σήμερα οι έφηβοι, απάντησε πως «πρέπει να αναζητήσουνε μεγάλους δασκάλους από το παρελθόν, ώστε να μην παραδοθούν στην αναρχία της αυτοαπόλαυσης που από μόνη της οδηγεί σε αδιέξοδο, γιατί η ευτυχία έρχεται απ’ έξω».

Μπορούν τα σχολεία να συνεισφέρουν στην προσπάθεια αναζήτησης των πηγών νοήματος; Ο π. Νικόλαος Λουδοβίκος απάντησε πως «αυτό είναι δύσκολο, γιατί το σημερινό life style επιδιώκει να ιδιωτεύσουν οι άνθρωποι, να κλειστούν στους εαυτούς τους και να απολαμβάνουν. Και αυτή η ιδιώτευση μας οδηγεί σε σχιζοφρένεια, όχι με την ψυχιατρική, αλλά με την υπαρξιακή έννοια, μας οδηγεί σε μια ιδιωτική κατασκευή κόσμου νοήματος ο οποίος δεν αφορά κανέναν άλλο, παρά μόνο εμάς και μας κλείνει ακόμη περισσότερο στον εαυτό μας. Και αυτό υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά εξελίσσεται αργά».
Στο ερώτημα, αν μπορούν οι νέοι να ελπίζουν ότι θα αλλάξουν τον κόσμο, απάντησε με νόημα πως «ο κόσμος αλλάζει, όταν αλλάξω εγώ, και μετά παράγεται η αλλαγή προς τα έξω».

 

Πηγή: Θεσσαλία

Προηγούμενο άρθροΥποστελεχωμένες οι υπηρεσίες επιμελητών ανηλίκων – 12 υπάλληλοι για 1.500 περιστατικά στην Αθήνα
Επόμενο άρθροΣχέδιο απαγόρευσης των social media σε παιδιά κάτω των 15 ετών και στην Ελλάδα; Τι εξετάζεται