Αναφορές στην τουρκική κατοχή τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει το ψήφισμα για τη «Λευκή Βίβλο για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Άμυνας» που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο την Τετάρτη με 419 ψήφους υπέρ, 204 κατά και 46 αποχές.

Η αναφορά στην Κύπρο

Πιο συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «καλεί εκ νέου την Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη χώρα στην ΕΕ, να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και να τερματίσει άμεσα την κατοχή και να αποσύρει τα στρατεύματά της από το νησί».

Ακόμα το κείμενο υπογραμμίζει ότι «πιστεύει ακράδαντα ότι, στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο, η θέση σε λειτουργία του άρθρου 42 παράγραφος 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΣΕΕ) για την αμοιβαία συνδρομή είναι υψίστης σημασίας, καθώς διασφαλίζει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, ιδίως εκείνων των οποίων η γεωγραφική θέση τα αφήνει άμεσα εκτεθειμένα σε επικείμενες απειλές και προκλήσεις, ανεξάρτητα από το αν είναι μέλη του ΝΑΤΟ».

Η ΕΕ να αναλάβει δράση

Το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι «η ΕΕ πρέπει να αναλάβει επείγουσα δράση για να διασφαλίσει τη δική της αυτόνομη ασφάλεια, να ενισχύσει τις εταιρικές της σχέσεις με ομοϊδεάτες εταίρους και να μειώσει σημαντικά τις εξαρτήσεις της από χώρες εκτός ΕΕ· τονίζει, συνεπώς, ότι η ΕΕ βρίσκεται τώρα αντιμέτωπη με ένα σημείο καμπής στην ιστορία και την οικοδόμησή της· επιμένει ότι η συνήθης προσέγγιση δεν αποτελεί πλέον επιλογή, καθώς θα οδηγούσε στο τέλος μιας ασφαλούς και προστατευμένης Ευρώπης· θεωρεί ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει να επιλέξουν είτε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δουλέψουν από κοινού για να υπερκεράσουν τις απειλές και τις επιθέσεις κατά της ασφάλειας της ΕΕ είτε να μείνουν μόνοι στο έλεος επιθετικών αντιπάλων και απρόβλεπτων εταίρων».

Η βαθύτερη απειλή

Σύμφωνα με το κείμενο που εγκρίθηκε το Ευρωκοινοβούλιο θεωρεί ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει σήμερα τη βαθύτερη στρατιωτική απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου» και καλεί τα κράτη μέλη, τους διεθνείς εταίρους και τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να άρουν όλους τους περιορισμούς στη χρήση των δυτικών οπλικών συστημάτων που έχουν δοθεί στην Ουκρανία για πλήγματα στρατιωτικών στόχων στο ρωσικό έδαφος.

Σημειώνει ακόμα μεταξύ άλλων ότι η Ρωσία, με την υποστήριξη των συμμάχων της (Λευκορωσία, Κίνα, Βόρεια Κορέα και Ιράν) «αποτελεί τη σημαντικότερη άμεση και έμμεση απειλή για την ΕΕ και την ασφάλειά της». Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές οι πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της κυβέρνησης Trump έχουν αυξήσει τις ανησυχίες σχετικά με τη μελλοντική στάση των ΗΠΑ απέναντι στη Ρωσία, το ΝΑΤΟ αλλά και την ευρωπαϊκή ασφάλεια, ενώ καταδικάζουν απερίφραστα και τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Γροιλανδίας.

Ένταση των προσπαθειών στην άμυνα ζητά το Ευρωκοινοβούλιο

Σε αυτό το πλαίσιο το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει ότι οι αμυντικές προσπάθειες της ΕΕ «δεν μπορούν να παραμείνουν περιορισμένες ως προς το μέγεθός τους, κατακερματισμένες ως προς το πεδίο εφαρμογής και χρονοβόρες ως προς την υλοποίησή τους». Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυξημένες προσπάθειες, τόσο στον στρατιωτικό τομέα, όσο και στους τομείς της βιομηχανίας, της τεχνολογίας και των πληροφοριών.

Το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να «προσαρμόσει επειγόντως τα εργαλεία της στη νέα πραγματικότητα σχεδιάζοντας μια διοικητική ικανότητα για πολύ ταχύτερη διεκπεραίωση των διαδικασιών σε περιπτώσεις πολέμου ή άλλων κρίσεων μεγάλης κλίμακας». Τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ – ΝΑΤΟ, το Κοινοβούλιο ζητά επίσης την ανάπτυξη ενός πλήρως ικανού ευρωπαϊκού πυλώνα εντός του ΝΑΤΟ, ο οποίος θα είναι σε θέση να ενεργεί αυτόνομα σε περίπτωση ανάγκης.

Όραμα για Ευρωπαϊκή Άμυνα

Σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές  η ΕΕ πρέπει να κατασταλάξει σε ένα ενιαίο και σαφές μακροπρόθεσμο όραμα για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και να ζητήσει σημαντική αύξηση των κοινών προμηθειών εξοπλισμού από τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Ενώ επιμένουν ότι η λήψη αποφάσεων σχετικά με την ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να είναι λιγότερο περίπλοκη.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι επιδοκιμάζουν τη δημιουργία ενός Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας και τη μετάβαση από την ομοφωνία στην ειδική πλειοψηφία για τις αποφάσεις της ΕΕ στον τομέα αυτό, με εξαίρεση τις στρατιωτικές επιχειρήσεις υπό εκτελεστική εντολή.

Αύξηση επενδύσεων

Κατά την εκτίμηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου χωρίς σημαντική αύξηση των επενδύσεων, οι στόχοι ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ δεν θα επιτευχθούν, ούτε για τη στρατιωτική στήριξη της Ουκρανίας ούτε για τη βελτίωση της κοινής ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Όπως επισημαίνουν οι ευρωβουλευτές «οι επείγουσες ανάγκες δεν μπορούν να περιμένουν» τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και ζητούν καινοτόμες λύσεις για την εύρεση επιπλέον χρηματοδότησης χωρίς καθυστέρηση, όπως ένα σύστημα ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων για την χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας.

Το ψήφισμα παροτρύνει τα κράτη μέλη να στηρίξουν  τη σύσταση τράπεζας άμυνας, ασφάλειας και ανθεκτικότητας που θα λειτουργεί ως πολυμερής δανειοδοτικός οργανισμός σχεδιασμένος για την παροχή μακροπρόθεσμων δανείων με χαμηλό επιτόκιο που μπορούν να στηρίξουν βασικές προτεραιότητες εθνικής ασφάλειας.

Αμυντικά ομόλογα

Ακόμα ζητεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να θεσπιστεί ένα σύστημα ευρωπαϊκών αμυντικών ομολόγων για την αρχική χρηματοδότηση στρατιωτικών επενδύσεων μεγάλης κλίμακας· ζητεί, ομοίως, να εξεταστεί η λύση της αξιοποίησης των αχρησιμοποίητων «κορονομολόγων» για τη χρηματοδότηση αμυντικών μέσων, ώστε να συμπληρωθεί το σχέδιο της Επιτροπής «ReArm Europe».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «λευκή βίβλος για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας», την οποία η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας αναμένεται να παρουσιάσουν την επόμενη εβδομάδα, θα περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα επιτρέψουν «πραγματικά πρωτοποριακές και αναγκαίες προσπάθειες» και δράσεις «αντίστοιχες με εκείνες που εφαρμόζονται σε περιόδους πολέμου».

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣυντετριμμένη η Μαρία Καβογιάννη στην κηδεία της Καίτης Κωνσταντίνου – Τι ζήτησε από τους δημοσιογράφους
Επόμενο άρθροΟ Στυλιανίδης στα σενάρια ανασχηματισμού