Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όσον αφορά τα εξοπλιστικά και την αμυντική θωράκιση της χώρας, στο πλαίσιο και της «Ατζέντας 2030» αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στη Βουλή την Τετάρτη 2 Απριλίου, σε προ ημερησίας συζήτηση.

Αν και ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να περιγράψει λεπτομερώς σε μία ανοιχτή συζήτηση το εξοπλιστικό και αμυντικό προγραμματισμό της χώρας, ωστόσο αναμένεται να δώσει ένα γενικό περίγραμμα με όσα είναι ήδη γνωστά, περί επικείμενων αγορών και προθέσεων, αλλά και με αναφορές στις προθέσεις της Αθήνας στο πλαίσιο και των ανακοινώσεων της ΕΕ και του ReArm Europe.

Σημαντικό κεφάλαιο στις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να αποτελέσει και η μέριμνα για το προσωπικό.

Οι ανακοινώσεις Δένδια που προδιαθέτουν για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Αν «διαβάσει» κανείς προσεκτικά τις ανακοινώσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια των τελευταίων ημερών μπορεί να φτιάξει και το περίγραμμα των όσων μπορούν να αναμένονται από τον πρωθυπουργό.

Ο Μητσοτάκης από το Παρίσι στις 27 Μαρτίου 2025, επί της ουσίας προανήγγειλε ότι η συζήτηση για το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο «των γενικότερων μεγάλων γεωπολιτικών αλλαγών που συντελούνται σήμερα στον πλανήτη μας».

Η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Αθήνα, αφού θα έχει σαν αποτέλεσμα να προσθέσει σημαντικούς πόρους στον προγραμματισμό των εξοπλιστικών.

Η βιομηχανία

Την ίδια στιγμή όπως έχει αναφέρει και ο Δένδιας πολλές φορές, κάνοντας λόγο για τη δημιουργία ενός ελληνικού αμυντικού οικοσυστήματος, ώστε η χώρα να σταματήσει να είναι απλά καταναλωτής αλλά να μπορεί και να παράγει συστήματα τα οποία έχει ανάγκη, βάση αναμένεται να δοθεί στην ομιλία του πρωθυπουργού και στο θέμα της εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά.

Δεν μπορεί άλλωστε να θεωρηθεί τυχαίο, ότι ο Δένδιας τις προηγούμενες μέρες ζήτησε εγγράφως από τη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων από εδώ και στο εξής σε όποια σύμβαση εξοπλιστικών προγραμμάτων συνάπτεται με το εξωτερικό να προβλέπεται και 25% ελληνική συμμετοχή.

Στους στόχους που έχει θέσει ο Δένδιας στο πλαίσιο και της «Ατζέντας 2030» είναι η καινοτομία. Με τη δημιουργία του ΕΛΚΑΚ να είναι το πρώτο βήμα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει σημειώσει επανειλημμένα ότι απαιτείται να εξαχθούν συμπεράσματα από τους πολέμους που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή στον κόσμο, με έμφαση στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Έχει υπογραμμίσει δε ότι η χώρα έχει ανάγκη φτηνά και έξυπνα όπλα, τονίζοντας τη σημασία των νέων τεχνολογιών.

Η «Ασπίδα του Αχιλλέα» και τα στρατηγικά όπλα

Στα σχέδια που έχει ανακοινώσει ο Νίκος Δένδιας είναι και η «Ασπίδα του Αχιλλέα», η οποία στοχεύει σε ένα θόλο πέντε επιπέδων για την αντιπυραυλική, αντιαεροπορική, αντι-drone, την αντιπλοϊκή και την ανθυποβρυχιακή θωράκιση της χώρας.

Με τα εξοπλιστικά να έχουν συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνάντησης Μητσοτάκη – Νετανιάχου την περασμένη Κυριακή στο Ισραήλ.

Έμφαση αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός και στις πλατφόρμες στρατηγικού χαρακτήρα που αποκτά η Ελλάδα, όπως η δρομολόγηση των μαχητικών F-35, τα Rafale που έχει ήδη αποκτήσει η χώρα, οι τρεις φρεγάτες FDΙ και ενδεχομένως την απόκτηση τέταρτης, ενώ αναφορά εκτιμάται ότι θα γίνει και σε προγράμματα Follow on Support.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις τις προηγούμενες μέρες ο Μητσοτάκης προανήγγειλε και ο Δένδιας ανακοίνωσε το νέο μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων με αυξήσεις που εξοικονομήθηκαν κατά 60% από πόρους του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Στοίχημα αποτελεί για την κυβέρνηση και η προσέλκυση νέων στελεχών στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η επί της ουσίας ενημέρωση από τον Δένδια

Τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη αναμένεται να εξειδικεύσει σε συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναμένεται να πει και τα ουσιώδη, όσα δεν μπορούν να αναφερθούν με ανοιχτές κάμερες. Η ενημέρωση αναμένεται να οριστικοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνδρουλάκης στη Βουλή: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς
Επόμενο άρθροΜεταξουργείο: Ο κακοποιός Λεκοτσάι πίσω από τη διπλή απόπειρα ανθρωποκτονίας – «Χτύπησε» από τις φυλακές