Μαθητές και μαθήτριες της Γ’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Νέας Ιωνίας Βόλου, παρακολούθησαν την εκπαιδευτική δράση «Κλεμμένες αρχαιότητες, λαοί χωρίς μνήμη» στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου.
Το πρόγραμμα σχεδιάστηκε από μουσειολόγους – μουσειοπαιδαγωγούς του Υπουργείου Πολιτισμού με στόχο την ευαισθητοποίηση του μαθητικού και όχι μόνο, πληθυσμού, αναφορικά με την προστασία των πολιτιστικών αγαθών από την αρπαγή και την παράνομη διακίνηση τους.
Τα παιδιά, μέσα από τη μελέτη κατάλληλου υλικού, πριν από την επίσκεψη, την παρακολούθηση του εποπτικού υλικού, την επίσκεψη στους χώρους του Μουσείου και το επιτραπέζιο παιχνίδι περιπέτειας «Στα ίχνη των αρχαιοτήτων» ήρθαν σε επαφή με τα αίτια, τα κίνητρα και τις πρακτικές που ακολουθούν οι αρχαιοκάπηλοι. Επίσης ενημερώθηκαν για τις καταστροφικές συνέπειες της παράνομης διακίνησης συλλογών και τελικά αναγνώρισαν την αξία διαφύλαξης και προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Τέλος, ενημερώθηκαν για τα μέτρα και τις πρακτικές που ακολουθούνται διεθνώς για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.