Αν κάτι φάνηκε κάθαρα από τις δέκα περίπου ημέρες που βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας στις ΗΠΑ, είναι ότι μάλλον το «λαγούμι» στο οποίο κάποιοι πολιτικοί του αντίπαλοι θέλουν να βρίσκεται, τελικά φτάνει μέχρι την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Η «νέα εθνική πυξίδα» που άφησε προτού φύγει με τις οδηγίες προ ναυτιλομένους ήταν ακριβώς η ίδια με την οποία αναχώρησε και ο ίδιος για την Αμερική. Η γραμμή πλεύσης που χάραξε περνά από το Αιγαίο και τις ΗΠΑ.

Από τις επαφές του με Αμερικανούς Γερουσιαστές και προσωπικότητες όπως ο Μπέρνι Σάντερς ή ο Κρις Βαν Χόλεν και ο Ελληνοαμερικανός Γκας Μπιλιράκης των ρεπουμπλικάνων, μέχρι την κρίσιμη συνάντησή του με τον υφυπουργό εξωτερικών για θέματα Ευρώπης Τζόσουα Χακ, ο πρώην πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να βάλει επι τάπητος σε μια κρίσιμη συγκυρία για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις την εθνική ατζέντα θεμάτων στην ταραγμένη και γεωπολιτικά περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ειδικά στο Αιγαίο.

Σε πρώτο χρόνο πάντως ο κ. Τσίπρας έδειξε ότι είναι «ευπρόσδεκτος» και ως προσωπικότητα βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των προοδευτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ και μόνο αδιάφορος δεν πέρασε από την αμερικανική πρωτεύουσα.

Κόκκινες γραμμές

«Προσέθεσα ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις πρέπει να προωθηθούν στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και αμοιβαίου οφέλους» είπε σε κλειστή συνάντηση κορυφαίων think tanks των ΗΠΑ με διεθνή εμβέλεια όπως το Carnegie και το Ινστιτούτο Brookings.

Εκεί ο κ. Τσίπρας φρόντισε να κάνει κάποιες σημαντικές υπομνήσεις στην αμερικανική πλευρά οι οποίες όμως προκάλεσαν αίσθηση και στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Έβαλε τις δυο κόκκινες γραμμές της «πυξίδας» του και που μέχρι το 2019 αποτελούσαν βασικές θέσεις και κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής χώρας επι της πρωθυπουργίας του.

Η μια είναι αφορά στην συνέχιση του μπλόκου στην πώληση των F-35 στην Τουρκία καθώς όπως προειδοποίησε θα αλλάξει τις ισορροπίες και με αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή αλλά κυρίως στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις όπως παρατήρησε.

Η δεύτερη κόκκινη γραμμή αφορά στην πόντιση του καλωδίου για τη ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ και στην απαράδεκτη όπως είπε κινητοποίηση του τουρκικού στόλου.

Στο σημείο εκείνο έβαλε και μια βασική παράμετρο για τις σχέσεις καλής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ καλώντας την μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη του ΝΑΤΟ να συμβάλλει ώστε η Ελλάδα να ασκήσει απρόσκοπτα τα δικαιώματά της βάσει του Διεθνούς Δικαίου.

Μονιτόρινγκ

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται ότι βρέθηκε κάτω από τα τουρκικά διπλωματικά ραντάρ προτού ακόμη αναχωρήσει για τις ΗΠΑ.

Οι θέσεις του αυτές τράβηξαν και την διπλωματική πυξίδα της Τουρκίας πάνω του με τα δημοσιεύματα του σαββατοκύριακου να κατηγορούν τον πρώην πρωθυπουργό για αντιτουρκικό lobbying.

Απο το περιβάλλον του πρώην πρωθυπουργού και των ανθρώπων του Ινστιτούτου Τσίπρα εκτιμούν ευθέως ότι το τουρκικό «ενδιαφέρον» για τα όσα είπε και έκανε ο κ. Τσίπρας στις ΗΠΑ του Ντόναλτ Τραμπ πλέον έχουν επιδραστικότητα, όπως σημειώνουν.

Ακόμη και ένα μέρος της αμερικανικής πολιτικής σκηνής να επηρεαστεί από θέσεις όπως αυτές που ανέπτυξε μέσω του ολοκληρωμένου σχεδίου που παρουσίασε δεν μπορεί να περνά απαρατήρητο για από την τουρκική διπλωματία που φρόντισε μέσω διαρροών στον τουρκικό Τύπο να δημοσιεύσει τις ανησυχίες και προφανώς και την ενόχλησή της.

Τα ίδια πρόσωπα πάντως εκτιμούν πάντως ότι ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη φάση βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής και στο εσωτερικό της χώρας καθώς σε μια φάση που η Ελλάδα στο ανώτερο δυνατό επίπεδο σε κρίσιμες συναντήσεις κορυφής και εκδηλώσεις υψηλού πολιτικού συμβολισμού είναι απούσα.

Συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού μιλούν για ενίσχυση του πολιτικού κεφαλαίου του και διεθνώς και εθνικά.

Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στο τι θα έχει στις αποσκευές του επιστρέφοντας αυτή τη φορά από τις ΗΠΑ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔασμοί Τραμπ: Η Goldman Sachs αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης στις ΗΠΑ στο 45%
Επόμενο άρθροΤροχαίο – Χαλκιδική: Αγωνία για τη 46χρονη αστυνομικό που δίνει μάχη για τη ζωή της – Στο Αυτόφωρο ο 26χρονος