Οι τελευταίες εξελίξεις που οδήγησαν στο πρωτάκουστο συμβάν, να αφαιρείται περιεχόμενο από το πόρισμα ενός εποπτευόμενου από το κράτος φορέα, για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως είναι η διαλεύκανση της τραγωδίας των Τεμπών, περισσότερο συσκοτίζει παρά ρίχνει φως στην υπόθεση. Ο λόγος για το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ, αλλά και για την κυβέρνηση που βρήκε την ευκαιρία να επαναφέρει το αφήγημα της συνωμοσιολογίας και να το επεκτείνει, αποκαλώντας το πλέον «πολιτική σκευωρία».
Η κυβέρνηση βλέπει «εξαπάτηση»
Τί υποστηρίζει πλέον η κυβέρνηση; Ότι όλες οι διαδηλώσεις που συγκλόνισαν τη χώρα με αφορμή τα Τέμπη ήταν αποτέλεσμα «συλλογικής εξαπάτησης του ελληνικού λαού» – όπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι μιλάμε για «θεωρίες περί παράνομων φορτίων που καταπίπτουν πλέον».
Και με αφορμή την απόφαση του ΕΟΔΑΣΑΑΜ να απαλείψει από το πόρισμα το σκέλος εκείνο που αφορούσε στα αίτια της πυρόσφαιρας, γιατί όπως φαίνεται δεν συμφωνούσαν ως προς αυτά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και επιστήμονες, η κυβέρνηση καταλήγει στο συμπέρασμα -αυθαίρετα, ακόμα και σ’ αυτή τη φάση- πως δεν υπήρχε κανένα παράνομο φορτίο και ότι κακώς βγήκε ο κόσμος στους δρόμους.
Η κυβέρνηση βλέπει «παραπλάνηση»
Σε αντίθεση με τον κ. Σκέρτσο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν λίγο πιο προσεκτικός στις δηλώσεις του, χωρίς βέβαια να ξεφεύγει από τη νέα κυβερνητική γραμμή. Από τη μια είπε πως τα κόμματα της αντιπολίτευσης πιάστηκαν από μια μικρή αναφορά για την πυρόσφαιρα. Και σε αυτό το σημείο υπήρξε πιθανολόγηση και ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Μαθαίνουμε τώρα ότι ο τρόπος που χρησιμοποιήθηκε ενδέχεται να είναι προβληματικός», από την άλλη όμως, στην αρχή της τοποθέτησής του σημείωσε με στόμφο ότι «μιλάμε για οργανωμένο σχέδιο παραπλάνησης της κοινής γνώμης».
Ο ΕΟΔΑΣΣΑΜ παραπλάνησε την κοινωνία;
Το πρώτο ερώτημα που έρχεται στο μυαλό του όποιου έχει στοιχειώδη λογική, είναι ποιός παραπλάνησε την κοινή γνώμη; Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ με το πόρισμα που εξέδωσε πριν από 40 μέρες και μέρος του οποίου πήρε πίσω χθες, Δευτέρα; Με βάση το πόρισμα αυτό κινήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης στο να καταθέσουν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης και τη σύσταση προανακριτικής. Είναι ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ όργανο της αντιπολίτευσης; Τα μέλη του επιλέχθηκαν απ’ αυτή ή από την κυβέρνηση; Αν ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ δεν λειτούργησε ως όφειλε, τότε η λογική λέει πως αυτοί που οφείλουν εξηγήσεις δεν είναι η αντιπολίτευση, αλλά η κυβέρνηση.
Τί είπε επ’ αυτού ο κ. Μαρινάκης; «Τι συνέβη και τα πανεπιστήμια παίρνουν αποστάσεις σαφέστατες από το σκέλος του πορίσματος για την πυρόσφαιρα, το τι έγινε, το τι συνέβη, θα τα απαντήσουν αρμοδίως οι υπεύθυνοι». Η στοιχειώδης λογική λέει ότι ο κ. Μαρινάκης εννοεί τα μέλη του ΕΟΔΑΣΑΑΜ όταν μιλάει για «υπεύθυνους». Μιλάμε για τα ίδια μέλη, του ίδιου φορέα που έσπευσε να αφαιρέσει μέρος από το πόρισμα που εξέδωσε ο ίδιος.
Επιχειρήματα
Γιατί προφανώς και δεν είναι σοβαρό επιχείρημα αυτό που επικαλείται ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ κ. Παπαδημητρίου, ότι προχώρησε στη δημοσιοποίηση ενός πορίσματος ενώ επί της ουσίας δεν ήθελε να το κάνει, αλλά το έπραξε, επειδή έγινε κοινωνός της αντίδρασης του υπ. αρ. 2 αξιωματούχου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Σιδηροδρόμων που συμμετείχε στην έρευνα και τον «απείλησε» πως σε διαφορετική περίπτωση θα έδινε συνέντευξη Τύπου. Επίσης, δημιουργεί εύλογες απορίες το γεγονός ότι δύο πανεπιστήμια, της Γάνδης και της Πίζας, θυμήθηκαν 40 μέρες μετά ν’ αντιδράσουν και να ζητήσουν να απαλειφθούν οι αναφορές σε αυτά, οι οποίες περιλαμβάνονται στο πόρισμα.
Ομοίως δεν αντέχουν σε καμία σοβαρή κριτική τα επιχειρήματα της κυβέρνησης που επιχειρεί μετά το φιάσκο που η ίδια προκάλεσε, να βγει από πάνω και από τη θέση του κατηγορούμενου να βρεθεί στη θέση του κατήγορου. Οφείλουμε εδώ να υπενθυμίσουμε τα γεγονότα.
Η πραγματικότητα
Δύο τρένα συγκρούστηκαν μετρώντας 57 νεκρούς επειδή δεν λειτούργησε τίποτε ως όφειλε στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Μια εβδομάδα πριν ο τότε αρμόδιος υπουργός διαρρήγνυε τα ιμάτιά του πως τα τρένα είναι ασφαλή και ζητούσε από τους επικριτές του να ανακαλέσουν την όποια κριτική.
Ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ είναι επίσης δημιούργημα αυτής της κυβέρνησης, η οποία και περηφανεύτηκε γι’ αυτόν. Το πόρισμα που εξέδωσε χαρακτηρίστηκε «συλλογική κατάκτηση της κοινωνίας» και «ευαγγέλιο» από τον κ. Σκέρτσο πριν 40 μέρες. Ο ίδιος υπουργός σήμερα μιλά για «εξαπάτηση του λαού» με βάση τις εξελίξεις στο ίδιο πόρισμα. Ποιον Σκέρτσο θα κληθεί να πιστέψει η κοινωνία;
Πέραν αυτών, εκείνο που λησμονεί η κυβέρνηση είναι το γεγονός πως στο πόρισμα υπήρχαν και άλλες αναφορές πέραν της «πυρόσφαιρας». Όπως για παράδειγμα το μπάζωμα της περιοχής του δυστυχήματος και η σπουδή που έδειξαν οι όποιοι υπεύθυνοι βρέθηκαν σ’ εκείνο το σημείο το μοιραίο βράδυ. Εκτός κι αν υπάρξει και κάποιο άλλο πανεπιστήμιο ή φορέας ή ο από μηχανής θεός, η ακόμα και ο ίδιος ο ΕΟΔΑΣΑΑΜ και πει ότι έκανε λάθος και σ’ αυτή την πτυχή του πορίσματός του.
Σε κάθε περίπτωση συνιστά νέα πρόκληση εκ μέρους της κυβέρνησης, μετά τα όσα τραγελαφικά έχουν συμβεί με τον ΕΟΔΑΣΑΑΜ να επιχειρεί να βγει από πάνω και να κάνει λόγο για «αντεπίθεση αλήθειας», επαινώντας όσα κομμάτια του πορίσματος τη συμφέρουν και αποτάσσοντας εκείνα που την καίνε. Εν προκειμένω δεν γίνεται να είσαι και με τον αστυφύλακα, αλλά και με τον χωροφύλακα… Πόσο μάλλον από τη στιγμή που η κυβέρνηση είναι εκείνη που έχει αλλάξει τουλάχιστον δέκα αφηγήματα για την υπόθεση των Τεμπών, ούσα τρομοκρατημένη από την κινητοποίηση της κοινωνίας και τον αντίκτυπο που είχαν και έχουν οι ενέργειές της στις δημοσκοπήσεις.