Το ζήτημα του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, καθώς και ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036 βρέθηκαν στο τραπέζι του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που συνεδρίασε την Μ. Τετάρτη υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση «έγινε ενημέρωση από τους Υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρο Παπασταύρου για την εθνική στρατηγική για τον θαλάσσιο χώρο και την κατάρτιση και εξειδίκευση του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού.

»Επίσης, συζητήθηκε και εγκρίθηκε ο Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036».

Δεν ήταν στο πρόγραμμα απόφαση για τέταρτη Belharra

Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο in σημείωναν ότι το πρόγραμμα των εξοπλιστικών παρουσιάστηκε όπως έγινε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Έγινε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και μία αναφορά στο κόστος, καθώς και στο τι επιπλέον δημοσιονομικός χώρος θα υπάρξει από τα ευρωπαϊκά κονδύλια. Ωστόσο δεν υπήρξε απόφαση για μεγάλα εξοπλιστικά.

Σημείωναν δε ότι απόφαση για την τέταρτη φρεγάτα FDI (Belharra) δεν ελήφθη, αφού για να αποφασιστεί θα πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση, να υπάρξει συμφωνία για την τιμή, να εξετασθεί το θέμα της παραγωγής και να υπάρξει μία συνολική παρουσίαση του προγράμματος. Και αυτό θα πρέπει να εγκριθεί από τη Βουλή. Άλλωστε όπως έλεγαν οι ίδιες πηγές, η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψη του Γάλλου ομολόγου του, Σεμπαστιάν Λεκορνί δεν είχε το χαρακτήρα ανακοίνωσης ειλημμένης απόφασης, καθώς έως ότου φτάσουμε εκεί υπάρχει δρόμος ακόμα.

Υπενθυμίζεται δε ότι ο Νίκος Δένδιας έχει ζητήσει από εδώ και στο εξής όποια συμφωνία για εξοπλιστικό πρόγραμμα γίνεται να περιλαμβάνει 25% εγχώρια παραγωγή.

Δένδιας προς αντιπολίτευση: Αφήστε την Άμυνα εκτός της υπαρξιακής σας αγωνίας

Ενδεικτική της ενόχλησης Δένδια για τις δηλώσεις των κομμάτων περί μη ενημέρωσης για το θέμα της τέταρτης φρεγάτας Belharra ήταν η δήλωση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας μετά το ΚΥΣΕΑ, κατά την οποία σημείωσε ότι «η υπόθεση της τέταρτης φρεγάτας αναγράφεται και περιλαμβάνεται στη Δομή Δυνάμεων η οποία πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων, μάλιστα με πιθανή ημερομηνία παράδοσης της, αν υπογραφεί η σχετική σύμβαση, όπως επίσης περιέχεται και στο ΜΠΑΕ, το οποίο επίσης πέρασε στη Βουλή των Ελλήνων και το οποίο παρουσιάστηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ».

Υπάρχει όπως είπε και «ειδική γραφική παράσταση για το θέμα της φρεγάτας με επίσης πιθανολογούμενη τιμή κόστους».

Ο Δένδιας συνέχισε παρακαλώντας «τα ζητήματα της υπαρξιακής αγωνίας των κομμάτων να μένουν εκτός των θεμάτων της Εθνικής Άμυνας. Η Εθνική Άμυνα είναι κάτι στο οποίο πρέπει να ομονοούμε και να συνεννοούμαστε. Έχω δηλώσει ξεκάθαρα στη Βουλή των Ελλήνων ότι είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε οποτεδήποτε για ενημέρωση, είτε κόμματος, είτε βουλευτή».

Αναμένονται αντιδράσεις από την Τουρκία

Όσον αφορά τις ανακοινώσεις για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό όπως ανέφεραν αρμόδιες πηγές στο in έγινε μία εκτίμηση της κατάστασης και των πιθανών αντιδράσεων της Τουρκίας.

Όπως σημείωναν στο in αρμόδιες πηγές εκτιμάται ότι θα υπάρξουν σκληρές ανακοινώσεις από την πλευρά της Τουρκίας. Ρόλο εκτιμάται ότι θα έχει στην εθνικιστική ρητορική και ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρόεδρος του ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η Αθήνα περιμένει ότι η Άγκυρα θα εκδώσει δικούς της χάρτες, οι οποίοι δεν αποκλείεται να επιχειρηθεί να κοινοποιηθούν ενδεχομένως και στον ΟΗΕ, καθώς και σε άλλα φόρα, καθώς η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ και δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό το πλαίσιο.

Δεν διακόπτεται ο ελληνοτουρκικός διάλογος

Ωστόσο οι εκτιμήσεις είναι ότι οι αντιδράσεις δεν θα φτάσουν σε σημείο να διακοπεί ο ελληνοτουρκικός διάλογος, ή να υπάρξει άλλη κλιμάκωση, πέραν της προσπάθειας της Τουρκίας, όπως προαναφέρθηκε να δώσει δικούς της χάρτες, που θα περιλαμβάνουν τις μαξιμαλιστικές της διεκδικήσεις καθώς και δηλώσεις που εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα σκληρές απέναντι στην Αθήνα για το συγκεκριμένο θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι Γεραπετρίτης και Φιντάν θα έχουν συνάντηση στα μέσα Μαΐου στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝίκος Παπαπέτρος, επικεφαλής Συμμαχίας για τον Βόλο: ”Όσο και αν επιχειρούν τη δολοφονία των χαρακτήρων μας δεν θα το επιτύχουν”
Επόμενο άρθροΑπόστολος Λύτρας: Αμέτρητα hate comments για την πρόταση γάμου στη Δώρα Παπαδοπούλου