Μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους για επαγρύπνηση απέναντι στους κινδύνους που απειλούν την ασφάλεια και τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον κανονισμό SAFE (Security Action for Europe), που προβλέπει τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί στην… κερκόπορτα της Ευρώπης.

«Θα πρότεινα να ονομασθεί ‘Κανονισμός της Κερκόπορτας’ ο κανονισμός SAFE, εφ’ όσον επιχειρηθεί από ορισμένους εταίρους να εφαρμοστεί με τεχνάσματα, ώστε να μην απαιτηθεί ομοφωνία για τη συμφωνία με τρίτες χώρες» σημείωσε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σχολίασε με αυτό τον τρόπο τις πρόσφατες αξιώσεις της Τουρκίας για ευνοϊκότερους όρους στην αμυντική της βιομηχανία.

«Η Ευρώπη οφείλει να εδράζεται σε κοινές αρχές και κοινή αντίληψη απειλής για το πρότυπο της ζωής, αλλιώς αυτοϋπονομεύεται» συμπλήρωσε ο Νίκος Δένδιας.

«Και τι νόημα έχει ο εσωτερικός ευρωπαϊκός διάλογος σήμερα για τους κινδύνους που η μουσουλμανική αδελφότητα δημιουργεί στην Ευρώπη όταν η ίδια Ευρώπη επιδοτεί όσους με το αξιακό πλαίσιο της μουσουλμανικής αδελφότητας και απειλούν και κατέχουν ευρωπαϊκό χώρο;» συμπλήρωσε ο Έλληνας υπουργός.

«Και μάλιστα αν αυτό συμβεί χωρίς να ακυρώσει η τουρκική βουλή το casus belli εναντίον της Ελλάδας παρά την τοποθέτηση του Έλληνα πρωθυπουργού και κατά παράβαση των νομικά ορθών αιτιάσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας.

Τι ζητά η Τουρκία

Από την πλευρά της η Τουρκία, όπως αναφέρει η τουρκική υπηρεσία του Euronews, ζητά βελτίωση των όρων συμμετοχής τουρκικών εταιρειών στο πρόγραμμα «Δράση για την Ασφάλεια στην Ευρώπη (SAFE)».

Πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ φέρεται να δήλωσαν στο Euronews Turkish ότι η Τουρκία παρακολουθεί προσεκτικά τη διαδικασία σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα, ενώ ανέφεραν ότι η Άγκυρα έχει αναλάβει πρωτοβουλίες ενώπιον των μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και έχει μεταφέρει τα αιτήματά της για τη βελτίωση των όρων συμμετοχής σε κοινά έργα προμηθειών στο πλαίσιο του SAFE.

Οι εν λόγω τουρκικές διπλωματικές πηγές δεν διευκρίνισαν ποιοι όροι πρέπει να βελτιωθούν, σημειώνει το Euronews Turkish, που μεταφέρει την απάντησή τους σε σχετική ερώτηση: «Μετά τη δημόσια ανακοίνωση του εν λόγω μηχανισμού, αναλήφθηκαν πρωτοβουλίες ενώπιον των μελών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και μεταφέρθηκε το αίτημά μας να γίνουν ευνοϊκότεροι οι όροι συμμετοχής των συμμάχων του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, σε κοινά έργα προμηθειών στο πλαίσιο του SAFE».

Κάνοντας λόγο για υψηλό επίπεδο των τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, οι ίδιες πηγές δηλώνουν: «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για τη μέγιστη δυνατή ένταξη στο μηχανισμό SAFE των τουρκικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας, οι οποίες διακρίνονται για τα αξιόπιστα αμυντικά τους προϊόντα στο πεδίο της μάχης». Υποστηρίζουν επίσης ότι η συμμετοχή της Τουρκίας είναι σημαντική όσον αφορά τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη, τη διατήρηση του χαμηλού κόστους, τις αποτελεσματικές διαδικασίες παραγωγής και τη μείωση των χρόνων παράδοσης στους τελικούς χρήστες.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕΕ: Οι χώρες με τις υψηλότερες και τις χαμηλότερες συντάξεις στην Ευρώπη – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
Επόμενο άρθροΠρομύρι-Πλατανιάς Νοτίου Πηλίου- Αυτοκίνητο έπεσε σε χαντάκι λόγω κατεστραμμένου δρόμου από τις πλημμύρες του 2023!!!