Με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να τίθεται στο επίκεντρο της διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών, συνεχίζεται το κοινοβουλευτικό σίριαλ των προτάσεων για σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή.
Ήδη έχουν κατατεθεί δύο προτάσεις σύστασης προανακριτικής από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που περιλαμβάνουν 8 πρώην υπουργούς με αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα αλλά και ένα πλημμέλημα προορισμένο αποκλειστικά για τον Κώστα Καραμανλή.
Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ωστόσο, το κατηγορητήριο φαίνεται πως εμπλουτίζεται με νέα αδικήματα κακουργηματικού και μη χαρακτήρα αλλά και με την έγκληση στο πρόσωπο του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν η πρόταση για κάποιο πολιτικό πρόσωπο απορριφθεί μαζί με το αδίκημα που τη συνοδεύει, δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου στο μέλλον προς διερεύνηση
Η πρόταση της Κουμουνδούρου δεν έχει κατατεθεί επίσημα, καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα αριθμεί, 26 βουλευτές, τέσσερις δηλαδή λιγότερους από τον απαιτούμενο από το Σύνταγμα αριθμό για την υιοθέτησή της. Δυνητικά, ο ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να απευθυνθεί σε 15 βουλευτές, στους 6 της Πλεύσης Ελευθερίας, τους 6 του Κινήματος Δημοκρατίας και 3 ανεξάρτητους (Λινού, Παπαϊωάννου, Σαρακιώτης), γεγονός που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου διασφαλίζει την κατάθεση της πρότασης.
Έτσι, διαμορφώνεται ένα πλαίσιο που περιλαμβάνει, 3 προτάσεις, 9 πολιτικά πρόσωπα και 4 αδικήματα που αφορούν :
– Στο κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σταθερής τροχιάς
– Στο πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος
– Στην κακουργηματική απιστία
– Στην υπόθαλψη
Ποιοι μπαίνουν στο κάδρο
Στο πρόσωπα, εγκαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (διατάραξη, απιστία, υπόθαλψη), οι πρώην υπουργοί Μεταφορών Κώστας Καραμανλής (παράβαση καθήκοντος, διατάραξη, απιστία) και Χρήστος Σπίρτζης (διατάραξη παρότι το αδίκημα είναι παραγεγραμμένο), καθώς και οι υφυπουργοί Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιώργος Καραγιάννης, Μιχάλης Παπαδόπουλος, Μαρίνα Χρυσοβελόνη, Νίκος Μαυραγάνης και Θάνος Μωραΐτης ( διατάραξη).
Εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ μαζέψει τις 30 υπογραφές, θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση στον πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα πρέπει να περιμένει 7 ημέρες και να ορίσει ειδική ημερήσια διάταξη συζήτησης και ψήφισης στην Ολομέλεια, στις επόμενες 15 ημέρες. Με βάση το χρονοδιάγραμμα πιθανότερη ημερομηνία θεωρείται το διάστημα μεταξύ 10-13 Ιουνίου.
Στη συζήτηση που θα διεξαχθεί θα μιλήσουν, βουλευτές, πρόεδροι Κοινοβουλευτικών ομάδων αλλά και οι εγκαλούμενοι, εφόσον το επιθυμούν. Μετά το πέρας της συζήτησης στήνονται κάλπες, 9 στην προκειμένη περίπτωση, όπου οι βουλευτές ψηφίζουν μυστικά (δεν γίνεται γνωστή η ψήφος τους) την πρόταση ή τις προτάσεις που θεωρούν κατάλληλες.
Δεν μπορεί δηλαδή κάποιος να κάνει επιλογή μεταξύ των αδικημάτων ή των προσώπων που περιλαμβάνονται στην ίδια πρόταση αλλά να την στηρίξει ή απορρίψει στο σύνολό της. Οι βουλευτές που δεν είναι εγκαλούμενοι ψηφίζουν (απέχουν από την ψηφοφορία Μητσοτάκης, Καραμανλής, Κεφαλογιάννης) και για να εγκριθεί η παραπομπή προσώπου θα πρέπει η πρόταση να λάβει τουλάχιστον 151 θετικές ψήφους.
Αξίζει να σημειωθεί πως αν η πρόταση για κάποιο πολιτικό πρόσωπο απορριφθεί μαζί με το αδίκημα που τη συνοδεύει, δεν μπορεί να τεθεί εκ νέου στο μέλλον προς διερεύνηση καθώς η βουλή την έχει θεωρήσει «προδήλως αβάσιμη».
Αυτό σημαίνει πως αν περάσει μόνο η πρόταση της ΝΔ που έχει και την πλειοψηφία, άσκησης δίωξης πλημμεληματικού χαρακτήρα για τον κ. Καραμανλή, όλα τα αδικήματα τόσο για τον ίδιο όσο και για τους υπόλοιπους παραγράφονται και μόνο με νέα πραγματικά περιστατικά μπορούν να επανέλθουν.
Αυτό με τη σειρά του έχει ξεχωριστή σημασία, καθώς η πλειοψηφία των 155 που διαθέτει η ΝΔ (152 λόγω της συγκυρίας) μπορεί υπό προϋποθέσεις να καταστήσει επισφαλές το αποτέλεσμα και σίγουρα να υποχρεώσει την πλειοψηφία να αναζητήσει συμπαραστάτες στη λιμνοθάλασσα των ανεξαρτήτων.