Τα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου για τη Μονή Σινά αναλύει η Αθήνα μία ημέρα πριν τη μετάβαση στο Κάιρο της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη, με κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλογίζουν στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδιασμού.
Η απόφαση του εφετείου στην Αίγυπτο που φάνηκε να θέτει υπό αμφισβήτηση το καθεστώς της ελληνορθόδοξης Μονής προκάλεσε απόλυτο αιφνιδιασμό στην ελληνική πλευρά, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που είχε λάβει η ελληνική κυβέρνηση από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντούλ Φατάχ Αλ Σίσι, στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα στις 7 Μαΐου.
Η Αθήνα ζητά την τήρηση των δημόσιων δεσμεύσεων του προέδρου Αλ Σίσι στην πολιτική συμφωνία των δύο πλευρών. Αυτό ακριβώς θα διαμηνύσει και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κατά τις επαφές του στην Αίγυπτο.
«Η Ελλάδα υποστηρίζει το, από αιώνων διαμορφωθέν, πάγιο καθεστώς της Μονής και θα επιδιώξει την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την αιγυπτιακή πλευρά στη βάση όλων όσων συζητήθηκαν και ανακοινώθηκαν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών με γνώμονα τη διαφύλαξη του χαρακτήρα της Μονής», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Στην ελληνική φαρέτρα θα βρεθεί και η έγγραφη παραδοχή της Αίγυπτου έναντι της Unesco ότι η ιδιοκτησία κτηρίων και εδαφών ανήκει στη Μονή της Αγίας Αικατερίνης.
Πλεύρης για Μονή Σινά: Πρέπει να πάμε στην πολιτική λύση
«Με την Αίγυπτο είμαστε πολύ φίλα προσκείμενες χώρες. Αυτήν την στιγμή είναι ένα πολύ λεπτό σημείο. Από τη μία πλευρά πρέπει να διασφαλιστεί η ελληνορθόδοξη λειτουργία του μοναστηριού αλλά αυτό δεν είναι αποκλειστικά και μόνο ο λατρευτικός χώρος», είπε στο MEGA ο Θάνος Πλεύρης, βουλευτής ΝΔ.
«Σε μεγάλο βαθμό θα πρέπει να υπάρχει πολιτική λύση και στο ιδιοκτησιακό. Θεωρώ ότι παρά την αρχική απόφαση και μία παρερμηνεία η οποία υπήρξε, οι δηλώσεις της αιγυπτιακής κυβέρνησης ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά αυτό τώρα μένει να ολοκληρωθεί».
«Πρέπει να πάμε και στην πολιτική λύση, πάνω κάτω στο πλαίσιο της συμφωνίας η οποία υπήρξε πριν έναν μήνα. (…) Προφανώς υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις και κράτος δικαίου αλλά από εκεί και πέρα, προφανώς όταν έρχεσαι και κάνεις μία συμφωνία σε επίπεδο διακρατικό, αυτομάτως μπορείς να άρεις συνέπειες που υπάρχουν», συμπληρώνει.
«Έλλειμμα σχεδιασμού»
Από την πλευρά του ο Κώστας Τσουκαλάς, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε: «Βλέπουμε ένα έλλειμμα σχεδιασμού» και συμπλήρωσε:
«Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να βρεθεί μια λύση. Ελπίζουμε όλοι η κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών να κάνει τις κατάλληλες κινήσεις. Το βασικό ζήτημα είναι ότι υπήρχε μια πρωτόδικη απόφαση την οποία την γνωρίζαμε και ήταν μία εχθρική απόφαση. Μάλιστα, μπορεί και η εφετειακή να είναι και ένα κλικ πιο ευνοϊκή που πάλι όμως επαναλαμβάνει τα ίδια ζητήματα τα οποία πλήττουν το περιουσιακό σκέλος. Άρα, αφού υπήρχε τον Φεβρουάριο και τον Δεκέμβριο η συμφωνία του πρωθυπουργού με τον κ. Σίσι, οι δικοί μας διπλωματικοί υπεύθυνοι δεν είχαν εικόνα ότι αφού εκκρεμεί μια απόφαση του εφετείου η οποία πιθανώς αν επαναλάβει ό,τι είχε πει η πρωτόδικη θα ήταν ένα πρόβλημα, γιατί δεν είχε σπεύσει να προχωρήσει σε έναν εξωδικαστικό συμβιβασμό;».
Ο ίδιος ανέφερε: «Είναι πιθανόν, θα το δούμε, η πλευρά η αιγυπτιακή γνωρίζοντας ότι μπορεί να της δώσει πιο μεγάλη διαπραγματευτική ισχύ μια εφετειακή απόφαση, μπορεί σήμερα, ενδεχομένως, να διαπραγματευτεί με άλλους όρους».
«Υπάρχει ανησυχία και προβληματισμός»
Για το θέμα, ο Διονύσης Καλαματιανός, γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας ΣΥΡΙΖΑ, λέει:
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία και προβληματισμός σχετικά με τη Μονή του Σινά. Οφείλουμε να συνεχίσουμε και να παλέψουμε για την απρόσκοπτη λειτουργία της γιατί είναι θέμα της ορθοδοξίας, της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και της εξωτερική μας πολιτικής. Εδώ προκύπτει ότι υπήρξε ένας αιφνιδιασμός προς την ελληνική πλευρά. Η πρώτη απόφαση ήταν ήδη γνωστή, υπήρξε συνεννόηση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της αιγυπτιακής, υπήρχε μια διάθεση να τελειώσει το θέμα, εξωδικαστικός συμβιβασμός, και ξαφνικά έρχεται αυτή η απόφαση που αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά».
«Οφείλουμε με σχεδιασμό να διορθώσουμε τα πράγματα γιατί αυτή η απόφαση δημιουργεί τετελεσμένα», είπε και συνέχισε: «Να έχουμε αποτέλεσμα. Όχι μόνο εγγύηση της λατρευτικής συνέχειας, αλλά και του περιουσιακού καθεστώτος, να λυθεί το θέμα».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Δεν μπορούμε άλλο αποτυχίες και οπισθοχωρήσεις. Είναι υποχώρηση της εξωτερικής πολιτικής».