Ο ρόλος της καθοδήγησης των νέων στις σύγχρονες προκλήσεις της αγοράς εργασίας τέθηκε επί τάπητος στο in FORUM | Brain Regain Retain, που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Ειδικότερα, ο Communication Services Senior Director στη Netcompany SEE & EUI Γιάννος Κοντραφούρης, η Account & Comnunications Manager Xerox Hellas Νάνσυ Ρέβη, η Global Head of Trading & Risk CITI Σταυρούλα Πάνια και ο διευθυντής Διεύθυνσης Φορέων Πιστοποίησης του ΕΣΥΔ Χρήστος Τράπαλης συνομίλησαν με τους δημοσιογράφους Νικήτα Κορωνάκη και Ελένη Στεργίου για τη σημασία του mentoring στην εργασία αλλά και για το τι αναζητούν οι εργαζόμενοι, είτε βρίσκονται στη χώρα είτε επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Παίρνοντας πρώτος τον λόγο ο κ. Κοντραφούρης υπογράμμισε πως πλέον υπάρχουν προγράμματα και φορείς που μπορούν να βοηθήσουν στο mentoring. «Όπως το βλέπουμε εμείς είναι μια διαδικασία αλληλεγγύης και βοήθειας, δεν είναι γραφείο ευρέσεως εργασίας. Είναι ένας τρόπος να βοηθήσεις ανθρώπους που έχουν πάρει κάποιες αποφάσεις και να τους καθοδηγήσεις στο ελληνικό οικοσύστημα. Υπάρχουν λύσεις και τρόποι, φτάνει να κατανοήσουν και εκείνοι και η Ελλάδα που θα τους υποδεχθεί και πάλι, τη νέα πραγματικότητα», τόνισε.

Από την πλευρά της η κ. Ρέβη επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οι περισσότεροι από αυτούς, ο βασικός λόγος που απευθύνονται σε εμάς τους μέντορες του brain regain, είναι να λάβουνε μια σημαντική καθοδήγηση στο πώς θα διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας. Οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους μην ξεχνάμε ότι λείπουνε πάρα πολλά χρόνια από την πατρίδα τους. Συνεπώς το ότι διαθέτουν πολύ μεγάλη εργασιακή εμπειρία οι περισσότεροι από αυτούς, δεν διαθέτουν -και δυσκολεύονται τις περισσότερες φορές- να έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις, να γνωρίζουν δηλαδή σε ποιους ανθρώπους μπορεί να απευθυνθούνε, ποιες είναι οι πηγές που πρέπει να έρθουν πιο κοντά. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι ποιες επιχειρήσεις είναι αυτές που δραστηριοποιούνται σημαντικά στην Ελλάδα γύρω από το αντικείμενό τους, να μάθουν περισσότερα πράγματα για αυτές».

Η κ. Πάνια τόνισε πως είναι πολλά τα θέματα που σκέφτονται οι άνθρωποι που επιθυμούν να γυρίσουν. «Μην ξεχνάμε ότι πάρα πολλοί Έλληνες έχουν φύγει πάρα πολλά χρόνια και την περίοδο της κρίσης της Ελλάδας ενώ ήθελαν να γυρίσουν αυτό ήταν ανασταλτικός παράγοντας. Πάρα πολύ σημαντικό είναι η καριέρα, οι ευκαιρίες εργασίας. Η Ελλάδα είναι μια μικρή αγορά, υπάρχει ο φόβος και η ανασφάλεια ότι δεν θα βρουν μια θέση που να αρμόζει στις δυνατότητές τους και στην εμπειρία τους. Το ίδιο έχει να κάνει και με τους μισθούς, που είναι σαφώς χαμηλότεροι σε σχέση με το εξωτερικό – είναι και αυτός ένας ανασταλτικός παράγοντας. Πάρα πολύ σημαντικό είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στους θεσμούς, η αναξιοκρατία και οι πελατειακές σχέσεις έχουν την αίσθηση ότι δεν εξελίσσεσαι σε σχέση με την αξία σου. Αλλά πρέπει να γνωρίζεις συγκεκριμένα άτομα για να μπορέσεις να μπεις σε κάποια θέση και να εξελιχθείς. Άλλη συνιστώσα είναι το φορολογικό σύστημα και οι υψηλοί φόροι», υπογράμμισε.

Ο κ. Τράπαλης αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει το in FORUM με το επίκαιρο και σημαντικό θέμα που αναλύει. Αναφερόμενος στη Διεύθυνση Φορέων Πιστοποίησης του ΕΣΥΔ υπογράμμισε πως «το εθνικό σύστημα διαπίστευσης είναι ένας μικρός οργανισμός που υπάγεται και εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχει αναλάβει τον ρόλο της διαχείρισης της διαπίστευσης στη χώρα στην εφαρμογή του κοινοτικού κανονισμού 765/2008. Το βασικό έργο που έχει αναλάβει το εθνικό σύστημα διαπίστευσης, με βάση τον νόμο του 4468/2017, είναι να παρέχει πιστοποιητικά διαπίστευσης σε φορείς αξιολόγησης της μόρφωσης και στα εργαστήρια της χώρας. Έχει διαπιστεύσει μέχρι στιγμής 137 φορείς πιστοποίησης, ελέγχου και επαλήθευσης και περίπου 650 εργαστήρια».

Στιγμιότυπο από το inFORUM

Η αναζήτηση εργασίας

Ερωτηθείς για το πού αναζητά περισσότερο εργαζομένους η εταιρεία που απασχολείται, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ο κ. Κοντραφούρης απήντησε πως «οι θέσεις μας είναι ανοιχτές αυτόματα σε όλες τις χώρες. Είμαστε έμπρακτα υποστηρικτές του brain regain που πολλοί εργαζόμενοι έχουν επιλέξει τη Netcompany για να πάρουν τη μεγάλη απόφαση».

Η κ. Ρέβη υποστήριξε πως «σε γενικό βαθμό δεν υπάρχουν διαφορές στις απαιτήσεις στους εργαζόμενους, είτε θέλουν να επιστρέψουν στη χώρα είτε εργάζονται στην Ελλάδα. Είναι κάποια σταθερά πράγματα που αναζητούν στην αναζήτηση εργασίας. Αυτό που εστιάζουν λίγο περισσότερο οι άνθρωποι του εξωτερικού είναι ο παράγοντας ασφάλεια στην εργασία, ο παράγοντας οργάνωση, επιθυμούν δηλαδή να επιστρέψουν σε επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν ένα προφίλ και μία δομή αρκετά οργανωμένη και η κουλτούρα της επιχείρησης, που υπάρχει αξιοκρατία, σεβασμός και ισότητα».

Σύμφωνα με την κ. Πάνια, καθοριστική μεταβλητή για την επαγγελματική εξέλιξη είναι η κατάσταση στην εθνική οικονομία. «Δεν είναι τυχαίο, είτε βρισκόμαστε στην Ελλάδα είτε βρισκόμαστε στο εξωτερικό και θέλουμε να αλλάξουμε θέση εργασίας, αλλά κυρίως όταν θες να επιστρέψεις στη χώρα σου, κοιτάς συγκεκριμένους δείκτες ανεργίας, πληθωρισμού, σταθερό πολιτικοοικονομικό περιβάλλον. Το ίδιο γίνεται και με τη φορολογία», είπε.

Παρακολουθήστε εδώ live το συνέδριο του in.

Ολόκληρη η συζήτηση στο inFORUM:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΆγιοι Ανάργυροι: Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα – Τι ανέφερε ο προϊστάμενος στο «100»
Επόμενο άρθροΜπάσκετ: «Γεύση» από το νέο PAOK Sports Arena έδωσε η ΚΑΕ ΠΑΟΚ