Εξαγγελίες στη ΔΕΘ που θα έχουν αναπτυξιακή λογική και στις φοροαπαλλαγές προανήγγειλε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θανάσης Κοντογεώργης, στο πλαίσιο του in FORUM | Brain Regain Retain, που διεξάγεται στη Βιβλιοθήκη της Βουλής (πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο).

Συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους Νικήτα Κορωνάκη, Ελένη Στεργίου, Δημήτρη Τερζή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αναφέρθηκε αρχικώς στην εσωτερική μετανάστευση, λέγοντας πως ορισμένες φορές είναι πιο οδυνηρή. Όπως είπε, «για μας υπάρχει μια προτεραιότητα. Προσπαθούμε να φτιάξουμε την οικονομία. Σε αυτό αξιολογείται πώς το εισπράττει ο καθένας. Το ζήτημα είναι το μέρισμα ανάπτυξης που δημιουργείται να κατανέμεται δίκαια, αναλογικά και ομοιογενώς σε ολόκληρη τη χώρα. Προφανώς και υπερασπίζεις ένα θεμελιώδες δικαίωμα, εφόσον το επιθυμείς, να παραμείνεις στον τόπο που έχεις γεννηθεί αλλά και ταυτόχρονα να διορθώσουμε μια ιστορική ανορθογραφία που υπάρχει στη χώρα μας».

Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει μια στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, που έχει έντονο στοιχείο τοπικής διαβούλευσης. «Δεν μπορείς να σχεδιάσεις από ένα γραφείο στην Αθήνα τι πρέπει να γίνει στο Ρέθυμνο ή στην Ξάνθη. Πρέπει να ενσωματώσεις την τοπική ανησυχία, τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα, ίσως σε ένα βαθμό να συντονίσεις τις εθνικές με τις περιφερειακές αρχές. Ταυτόχρονα όμως θα πρέπει τις εθνικές σου πολιτικές, που επηρεάζουν την περιφερειακή ανάπτυξη, το δημογραφικό, η διαχείριση του νερού, οι πολιτικές για τις ορεινές και απομακρυσμένες περιοχές, το κομμάτι των περιφερειακών πανεπιστημίων του ακαδημαϊκού χάρτη, της σύνδεσης και της βιωσιμότητας της γνώσης της περιφέρειας, όλα αυτά είναι συνθήκες που προφανώς επηρεάζουν την πολιτική και σίγουρα συνθέτουν είτε συναισθηματικά είτε ορθολογικά μια επιλογή παραμονής ή μετακίνησης».

Στιγμιότυπο από το inFORUM

Ο κ. Κοντογεώργης τόνισε σχετικά με τα κίνητρα για την περιφέρεια πως «είναι αρκετά τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν. Είναι προφανώς οι εθνικές πολιτικές αλλά αυτό που διαφοροποιεί τη στρατηγική μας αυτό το διάστημα και θα παρουσιαστεί εν συνόλω από τον πρωθυπουργό στο τέλος του χρόνου, τι κάνω σε κάθε νομό, ποιες είναι οι προτεραιότητες αλλά ταυτόχρονα οι εθνικές πολιτικές που ανέφερε προηγουμένως. Κοιτάζουμε πχ στον Έβρο που μας ενδιαφέρει να ανάβει το φως στο χωριό, δόθηκε το κίνητρο και θα βγει σε λίγες εβδομάδες η πλατφόρμα με 10.000 ευρώ σε κοινότητες κάτω των 1.500 κατοίκων για δύο χρόνια και 1.000 ευρώ αν έχεις παιδί για κάθε παιδί, σαν ένα πρώτο κίνητρο εγκατάστασης, που συνδέεται με κίνητρο εργασίας και ταυτόχρονα έχουμε φροντίσει στην περιοχή να δημιουργηθούνε μονάδες υγείας. Εκεί που θα πάει ο άλλος, δηλαδή, να είναι ένα περιβάλλον που θα αισθανθεί ότι κάνω μια επιλογή που μπορώ να ζήσω».

Για το brain drain και την πολιτική της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ επισήμανε ότι «είναι πολύ ισχυρό το κίνητρο της οικονομίας, της εργασίας, της καθημερινότητας. Αν επέλεγα ένα θα σας έλεγα ότι είναι η πολιτική, το παράδειγμα που δίνει. Η αντίληψη που διαμορφώνεται για τη χώρα. Το δημόσιο ύφος και το δημόσιο ήθος. Να δίνεις περιεχόμενο σε λέξεις όπως η εμπιστοσύνη, η ηθική, η αλήθεια, η συνεργασία, η ανοχή, η κατανόηση. Είναι λέξεις που πρέπει να βρίσκουν περιεχόμενο στην κυβερνητική πράξη -προσπαθούμε, κρίνετε-  στο πολιτικό σύστημα εν γένει γιατί νομίζω γιατί αυτό διαμορφώνει μια εικόνα στιβαρής χώρας, χωρίς αλαζονεία, χωρίς απογοήτευση αλλά με αυτοπεποίθηση». Υπογράμμισε πως «η αξιοκρατία είναι μία από τις λέξεις που μας λείπουν. Είναι διαφορετικό να πεις ‘τα καταφέρνω’ και διαφορετικό ‘τα κατάφερα».

Τέλος, ο κ. Κοντογεώργης ανέφερε ότι «η οικονομική ανάπτυξη έχει ουσία και σημασία όταν επηρεάζει σε δραστικό βαθμό την καθημερινότητα των πολιτών. Θεωρώ ότι έχουμε κατακτήσει μια υγιέστερη θέση και προφανώς σε επίπεδο οικονομίας υπάρχουν στοιχεία ότι είμαστε σε καλύτερο δρόμο. Υπάρχουν παράγοντες που υπονομεύουν αυτήν την προσπάθεια. Έχουν αυξηθεί αρκετά οι μισθοί αλλά υπάρχει ένα κόστος διαβίωσης, η ακρίβεια, το στεγαστικό, που υπονομεύει αυτή τη θέση και δεν αισθανόμαστε απολύτως ασφαλής. Νομίζω ότι ο δρόμος είναι ο σωστός. Αυτό θα αποτυπωθεί και στη ΔΕΘ. Θα είναι μια ΔΕΘ που θα έχει αναπτυξιακή λογική και στις φοροαπαλλαγές, δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι η φορολόγηση των μισθωτών σίγουρα είναι ένας παράγοντας που πρέπει να κοιτάξουμε γιατί όσο μεγαλώνει ο μισθός, αυξάνεται και η φορολογική ικανότητα και θα πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε αυτόν τον κόσμο, τον κόσμο της εργασίας».

Παρακολουθήστε εδώ live το συνέδριο του in.

Όσα είπε ο Θανάσης Κοντογεώργης στο inFORUM:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦυσικό αέριο: Η Ρωσία εγκαταλείπει την ιδέα μιας τουρκικής «κερκόπορτας» στην αγορά της Ευρώπης
Επόμενο άρθροΑγγλία: Στην Μπρέντφορντ μέχρι το 2030 ο Κέλεχερ