Σε νέο σχόλιο, μέσα σε λίγες ώρες, προχώρησε το Μαξίμου, μέσω του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη, για την τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο inForum σχετικά με την «πληγή» του brain drain.

«Εγώ γενικά δεν πιστεύω πολύ στις επιστροφές, αν κάποιος έχει κριθεί από τους πολίτες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις», είπε ο Παύλος Μαρινάκης

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά τη χθεσινή παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού στο συνέδριο του in, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανάμεσα σε άλλα, επιτέθηκε στον πρώην πρωθυπουργό, λέγοντας ότι «η τραγωδία της πρώτης φοράς Αριστερά υπό τον κ. Τσίπρα είναι ακόμη νωπή στη μνήμη των πολιτών. Ως τώρα, χωρίς την παραμικρή έμπρακτη μετάνοια, η ‘θεσμική’ δεύτερη φορά παραπέμπει περισσότερο σε φάρσα».

Σε σημερινή του τηλεοπτική παρέμβαση στο MEGA o Παύλος Μαρινάκης προχώρησε σε νέα επίθεση.

Αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Επειδή μ’ αρέσει να μιλάω και με δεδομένα, είδα έναν πίνακα που είναι από τη Eurostat, αν θέλετε να το δείξετε και λίγο, το έχω ζουμάρει στα χρόνια του κ. Τσίπρα και στα επόμενα. Ο πίνακας αυτός έχει δύο δείκτες, ο ένας δείκτης είναι οι νέοι που φεύγουν και ο άλλος δείκτης είναι οι νέοι που επιστρέφουν.

Στα χρόνια του κ. Τσίπρα ήταν υπερπολλαπλάσιοι αυτοί που έφευγαν και πολύ λιγότεροι αυτοί που γύριζαν και, ω του θαύματος, μετά τον κορονοϊό που έπεσαν και οι δύο αριθμοί, εδώ που βλέπετε ότι ανεβαίνει η καμπύλη αυτών που επιστρέφουν και πέφτει αυτών που φεύγουν είναι μετά το ’20 που έφυγε ο κ. Τσίπρας και ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

«Καθόλου δεν μας προβληματίζει»

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Το λέω και το εννοώ. Είναι αυτονόητο δικαίωμα ενός πολιτικού και ειδικά ενός πρώην πρωθυπουργού να κάνει δημόσιες παρεμβάσεις και να τοποθετείται και να επιστρέψει αν θέλει. Ούτως άλλως δεν ανήκει στον δικό μας πολιτικό χώρο. Καθόλου δεν μας προβληματίζει. Εγώ γενικά δεν πιστεύω πολύ στις επιστροφές, αν κάποιος έχει κριθεί από τους πολίτες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Σημασία έχει η όποια επιστροφή, αν θέλει ειδικά ο κ. Τσίπρας, όπως διαδίδει, να είναι θεσμική η επιστροφή του, να συνοδεύεται και με μία αυτοκριτική».

Τέλος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε: «Ανήκω σε μία γενιά, είμαι 37 ετών, και πολύ περισσότερο από μένα, η επόμενη γενιά, οι νεότεροι από εμάς που όσοι μείναμε υποφέραμε από τους φόρους και τις εισφορές που έβαζε αυτή η χώρα και το 2015 η βασική συζήτηση που κάναμε ήταν σε ποια χώρα θα μεταναστεύσουμε και αν μείνουμε πώς θα βρούμε δουλειά. Δέκα χρόνια μετά, με πολλά προβλήματα που υπάρχουν, έχουν επιστρέψει 420 χιλιάδες από τις 650 χιλιάδες που είχαν φύγει και έχουν δημιουργηθεί πάνω από μισό εκατομμύριο δουλειές.

Η χώρα μας έχει τη χαμηλότερη ανεργία που είχε τα τελευταία 17 χρόνια, το ξαναλέω, με πολλά ακόμα θέματα που πρέπει να λύσει. Να έρχεται, λοιπόν, ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών των πολιτικών αυτών και το κυριότερο, της κοροϊδίας των νέων, των μεγαλύτερων, των συνταξιούχων και να μιλάει για μια κυβέρνηση που διώχνει τον νέο κόσμο, εγώ δεν θα πω κάτι βαρύ, είναι ο ορισμός της πολιτικής υποκρισίας. Από εκεί και πέρα, ο κ. Τσίπρας, εφόσον θέλει να επιστρέψει, θα κριθεί από τους πολίτες, δημοκρατία έχουμε».

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα στο inForum που ενόχλησε την κυβέρνηση

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε στο inForum και σχολίασε τα αποκαλυπτικά ευρήματα της έρευνας του in από τη Metron Analysis για το φαινόμενο του brain drain.

«Συγκρατώ ότι βρίσκεται σε αναντιστοιχία με την κυβερνητική ρητορική. Αν ακούσει κανείς την κυβέρνηση νομίζει ότι λύθηκε το brain drain. Όμως, στην έρευνα που παρουσιάσατε υπάρχει θέμα», ανέφερε αρχικά.

«Η χώρα τα τελευταία 15 χρόνια έχει υποστεί μεγάλη οπισθοχώρηση, έχει μειωθεί κατά 13 μονάδες το μέσο εισόδημα. Από το 80% του ευρωπαϊκού μέσου όρου που ήταν το 2007 τώρα είμαστε στο 60%. Η χώρα συνεχίζει να αποκλίνει από την Ευρώπη», πρόσθεσε.

Ανάμεσα σε άλλα, ο Αλέξης Τσίπρας επικαλέστηκε έρευνες για τα συγκριτικά στοιχεία της Ελλάδας με τις χώρες της Ευρώπης και ανέφερε: «Το ποσοστό των πολιτών που είναι στο όριο της φτώχειας είναι στο 28%, ίδιο με την Βουλγαρία και τη Ρουμανία. Έχουμε ένα φαινόμενο βαλκανοποίησης της οικονομικής ζωής της χώρας. Αντικατοπτρίζεται αυτό στους μισθούς, στις δημόσιες υπηρεσίες, στο κοινωνικό κράτος, στο κράτος δικαίου και το αίσθημα ισονομίας.

Οι γενιές της τελευταίας δεκαπενταετίας, για πρώτη φορά μετά τον πόλεμο αισθάνονται ότι θα ζήσουν χειρότερα από ότι οι προηγούμενες. Αυτή είναι η βασική αιτία που οδηγεί και διατηρεί το brain drain. Ένα ακόμη στοιχείο είναι ότι στην Ελλάδα, υπάρχει η μεγαλύτερη φορολογία της μισθωτής εργασίας. Η κυβέρνηση όταν ανέλαβε, μείωσε την φορολογία στα μεγάλα εισοδήματα».

«Η έρευνα που παρουσιάσατε δείχνει μια κοινωνία που μόνο το ένα πέμπτο ευημερεί. Την ίδια ώρα το 2024 είχαμε ρεκόρ κερδών των εισηγμένων εταιρειών στο χρηματιστήριο. Για τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού δεν είναι καλύτερα τα πράγματα», διαπίστωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρώην πρωθυπουργός.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔασμοί Τραμπ: Προσωρινή εξαίρεση του Ηνωμένου Βασιλείου από το 50%
Επόμενο άρθροΠανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Κάρτα δωρεάν σίτισης για όλους τους φοιτητές!