Ζημιές υπέστη η Μονή Σίμωνος Πέτρας από τον ισχυρό σεισμό των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε το Άγιον Όρος, τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής Κατερίνα Ζωγράφου ένας προσκυνητής τραυματίστηκε με κάταγμα στο χέρι.
«Κουνηθήκαμε πολύ. Στο μοναστήρι από τον σεισμό έπεσε η καμινάδα, έπεσε ο πολυέλαιος στην Τράπεζα, έχουν πέσει σοβάδες, έχει αρκετές ζημιές», είπε στο thestival μοναχός της Σίμωνος Πέτρας.
Άλλος μοναχός που διαμένει στην ίδια Μονή, μιλώντας και αυτός στο thestival ανέφερε πως «ήταν ο μεγαλύτερος σεισμός που έχουμε νιώσει. Σεισμοί γίνονται συνέχεια εδώ και έναν χρόνο αλλά αυτός ήταν ο πιο ανησυχητικός και κάνει συνέχεια μετασεισμούς. Δεν σταματάει και είμαστε όλοι σε επιφυλακή».

Στιγμιότυπο από τις ζημιές στη Μονή του Αγίου Όρους
Θα συνεχιστούν οι μετασεισμοί και τις επόμενες μέρες
Την εκτίμηση ότι τις επόμενες ώρες και ημέρες θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία στο Άγιον Όρος έκανε ο καθηγητής Φυσικής Λιθόσφαιρας, Σεισμολογίας. & Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, τονίζοντας ότι το ρήγμα δεν είναι μεγάλο αλλά είναι ενοχλητική πολύμηνη σεισμική δραστηριότητα.
«Είναι στο σημείο στην περιοχή των Ιερών Μονών Ξενοφώντος και Δοχειαρίου που εδώ και πολλούς μήνες έχουμε μία μόνιμη σεισμική δραστηριότητα, η οποία έχει επιμείνει εδώ και αρκετούς μήνες στην περιοχή και που σήμερα έδωσε 5,3 Ρίχτερ. Ήδη έχουν γίνει αρκετοί μετασεισμοί σε μια ακολουθία και έχει ενοχλήσει πολύ τις μονές. Ευτυχώς μέχρι στιγμής πολύ σημαντικές επιπτώσεις. Έχουν γίνει αρκετά σημαντικές κινήσεις για την ενίσχυση των κτιρίων και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι πολύ σημαντικό. Αυτό που ανησυχεί είναι ότι παρόλο που το ρήγμα δεν είναι πολύ μεγάλο, αυτό επιμένει πολύ εδώ και μήνες και έχει μόνιμη σεισμική δραστηριότητα και αυτό είναι το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παπαζάχος.
Ακολούθως πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα να γίνει και άλλος υψηλότερος σεισμός και αυτό είναι το περισσότερο ενοχλητικό ότι δεν έχει κλείσει αυτή η δραστηριότητα. Ήδη γίνονται μετασεισμοί των 4,0 Ρίχτερ, 3,5 Ρίχτερ και θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες και μέρες».
Πιθανή επίσκεψη Λέκκα στο Άγιον Όρος
Από την πλευρά του ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, υπογράμμισε πως «εδώ και 20 μήνες είχε αρχίσει μία δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή του Αγίου Όρους, κορυφώθηκε πέρυσι τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο. Θεωρήσαμε όλοι ότι είχε οδηγηθεί προς εκτόνωση, αλλά επανήλθε δριμύτερη».
Συμπλήρωσε ότι «αυτό που ήθελα να παρατηρήσω είναι πως η περιοχή δεν είναι πυκνά δομημένη. Τα μοναστήρια και οι υπόλοιπες κατασκευές στο Άγιον Όρος άντεξαν χιλιάδες χρόνια, αλλά έχουν το μειονέκτημα της αυξημένης τρωτότητας σε ορισμένα τμήματα των μοναστηριών. Υπάρχουν παλιά τμήματα, που έχουν εγκαταλειφθεί».
Καταληκτικά ο κ. Λέκκας επισήμανε πως «δεν υπάρχει ιδιαίτερη ανησυχία, αλλά είναι έκδηλη η απορία που έχουμε, να δούμε τι συμβαίνει στο Άγιον Όρος. Δεν ξέρουμε πόσο μεγαλύτερο σεισμό μπορεί να δώσει, επειδή βρίσκεται στον υποθαλάσσιο χώρο. Τις επόμενες ώρες θα ξέρουμε τι συμβαίνει ακριβώς. Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τον αρχηγό της Πυροσβεστικής, τον Γενικό Γραμματέα. Από την πρώτη στιγμή, αναπτύξαμε πλήρως τις δράσεις που προβλέπονται από το σχέδιο “Εγκέλαδος”. Πιθανότατα να επισκεφτώ το Άγιον Όρος».