Την οικονομία εξακολουθούν να θεωρούν το μεγαλύτερο πρόβλημα στη χώρα οι πολίτες που απάντησαν στη νέα δημοσκόπηση της Interview για τη διαδικτυακή εφημερίδα Political.
Στην ίδια δημοσκόπηση οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν για το εάν θα ψήφιζαν ένα «κόμμα Τσίπρα» ή ένα «κόμμα Σαμαρά», με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς να συγκεντρώνουν δυνητικά τουλάχιστον 15% και 10%, αντίστοιχα, κάτι που θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγή στον πολιτικό χάρτη της χώρας.
Συνολικά τα αποτελέσματα (και αυτής) της δημοσκόπησης αποτυπώνουν τη δυσαρέσκεια απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, την αναζήτηση εναλλακτικής λύσης, αλλά και τη ρευστότητα που υπάρχει εδώ και καιρό στο πολιτικό σκηνικό.
Η ακρίβεια και η ανεργία εξακολουθούν να είναι το νούμερο ένα πρόβλημα
«Έστω ότι είστε Πρωθυπουργός για μια μέρα και μπορείτε να επιλύσετε άμεσα και οριστικά ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, ποιο από τα παρακάτω θα επιλέγατε ως προτεραιότητα», ήταν το ερώτημα που τέθηκε στους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση της Interview.
Την οικονομία (ακρίβεια, ανεργία, ανάπτυξη κ. ά.) απάντησε το 34,1%. Ακολουθούν το δημογραφικό με 13,3%, το σύστημα υγείας και η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες με 10,5% και η διαφθορά και διαφάνεια στη δημόσια διοίκηση με 10%.
Πόσοι θα ψήφιζαν ένα «κόμμα Τσίπρα» και ένα «κόμμα Σαμαρά»
Όπως προαναφέρθηκε, τουλάχιστον ένα 15% θα ψήφιζε ένα κόμμα με αρχηγό τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ 5% παραμένει αναποφάσιστο. Το 80% απάντησε «Όχι» ή «Μάλλον όχι» αν θα το ψήφιζε.
Σε περίπτωση που ο Αντώνης Σαμαράς έφτιαχνε κόμμα, τότε θα το ψήφιζε ένα 10%, ενώ στο 5% είναι οι αναποφάσιστοι. Το 85% απάντησε «Όχι» ή «Μάλλον όχι» αν θα το ψήφιζε.
Όπως δείχνουν τα παραπάνω ποσοστά, στην περίπτωση που σχηματίζονταν τα δύο κόμματα υπό τους πρώην πρωθυπουργούς, αυτά θα μπορούσαν να αποσπάσουν από την εκλογική πίτα από 25 έως 35%, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη.
Αυτό χωρίς να έχουν ξεκινήσει καμπάνιες χτισίματος οργανωτικών και εκλογικών μηχανισμών, κάτι που θα μπορούσε να τους αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Η εκτίμηση ψήφου
Στην ίδια δημοσκόπηση παρουσιάζεται και η εκτίμηση ψήφου.
Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει ποσοστό 28,3% και την ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 14,2%.
Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελληνική Λύση (10,5%) και έπονται η Πλεύση Ελευθερίας (9,6%), το ΚΚΕ (8,3%), ο ΣΥΡΙΖΑ (4,2%), Κίνημα Δημοκρατίας (3,8%), ΜέΡα25 (3,5%) και Νίκη (3%).
Κάτω από το 3% καταγράφονται οι Φωνή Λογικής (2,8%), Νέα Αριστερά (2,2%) και Σπαρτιάτες (1,8%), ενώ 7,8% απαντάει «Άλλο».