Η νέα ποιητική συλλογή του Γρηγόρη Π. Καρταπάνη με τίτλο ”Πρώτο Σαλπάρισμα” θα παρουσιαστεί στον Βόλο από την Εταιρία Θεσσαλικών Ερευνών, τη Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, στις 7 το βράδυ, στο Βιβλιοπωλείο Ήλιος – εκδόσεις ΗΒΗ ( Π. Μελά 25β και Ερμού).
Ο Γρηγόρης Καρταπάνης γεννήθηκε το 1962 στον Βόλο. Η ποιητική του συλλογή «Πρώτο Σαλπάρισμα» περιλαμβάνει έξι ποιητικές συλλογές, γραμμένες από το 1980 ως το 1990, στην πλειοψηφία τους ποιήματα εμπνευσμένα από τη θάλασσα.
Τη συλλογή ποιημάτων προλογίζει στο βιβλίο του ποιητή, η φιλόλογος – ποιήτρια, Μαρία Γ. Γεωργάντζη, που γράφει: ”Σαλπάρουν τα ποιήματα; Ανεβάζουν άγκυρες κι ανοίγουν πανιά; Γατζώνονται από πλοία – όνειρα δαμάζοντας κύματα, νυχτερινά άστρα, Σείριους και Πούλιες; Ταξιδεύουν ονειρικά αέναα, θαλασσινά, γαλάζια, πάνω σε κύματα ή μπουνάτσες; Αλήθεια μπαρκάρει και ξεμπαρκάρει η ποίηση; Πιάνει λιμάνια, μακρινά ονειρώδη; Ατλαντίδες χαμένες βρίσκει; Ακολουθεί η ποίηση το ισορροπημένο πέταγμα γλάρων, ξοπίσω ακολουθώντας πιστές αγαπημένες, αιθέριες ερωμένες; Ξανοίγεται η ποίηση, καραβοκύρης γίνεται; Καπετάνιος σθεναρός με χέρια δοσμένα, αγκαλιασμένα στο πηδάλιο του «Πρώτου Σαλπαρίσματος»; Ακριβώς σαν τον πρώτο παιδικό, νεανικό έρωτα, που ποτέ δεν ξεχνιέται; Και τι γεύση έχουν τα ποιήματα που σαλπάρουν; Ταξιδεύουν – ταξιδιάρικα πουλιά – τα ποιήματα”.
Για το βιβλίο θα συνομιλήσουν, η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα και ο συγγραφέας, ενώ θα απαγγείλει ποιήματα της συλλογής ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Παγασαίος.
Νίκος Βητσόπουλος







