Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τρίτο «Καφέ της Επιστήμης της Περιφέρειας Θεσσαλίας», το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2025, στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Βόλου, με θέμα: «Μαμά, πότε θα έρθω; Ελπίδα για την υπογονιμότητα & την υπογεννητικότητα στη χώρα μας».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Στέφανος Χανδακάς, μαιευτήρας-γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρουργός αναπαραγωγής και ιδρυτής της HOPEgenesis.
Ο κ. Χανδακάς ανέλυσε διεξοδικά το φαινόμενο της υπογεννητικότητας, επισημαίνοντας ότι δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό, αλλά για πανευρωπαϊκό πρόβλημα, καθώς σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μείωση γεννήσεων και γήρανση πληθυσμού. Όπως ανέφερε, αν οι σημερινές τάσεις συνεχιστούν, ο πληθυσμός της Ελλάδας το 2050 θα περιοριστεί σε 8,5 εκατομμύρια κατοίκους, εκ των οποίων το 36% θα είναι άνω των 65 ετών — μια εξέλιξη που απειλεί την κοινωνική και οικονομική συνοχή.
Ο ομιλητής εντόπισε τις κύριες αιτίες του προβλήματος στο χαμηλό εισόδημα, την οικονομική ανασφάλεια, την ανεπαρκή στήριξη των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον, αλλά και στην αλλαγή κοινωνικών προτύπων. Επεσήμανε ότι ένα στα πέντε ζευγάρια στην Ευρώπη δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά, επικαλούμενο οικονομικούς, περιβαλλοντικούς ή κοινωνικούς λόγους.
«Η υπογεννητικότητα είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Δυστυχώς πλέον δεν μπορεί να αναστραφεί, αλλά μπορεί να σταθεροποιηθεί με ένα συνεκτικό θεσμικό πλαίσιο και στοχευμένες πολιτικές που στηρίζουν την οικογένεια και τη μητρότητα»,
τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χανδακάς.
Αναφερόμενος στην υπογονιμότητα, σημείωσε ότι το 80% των περιπτώσεων μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς εξωσωματική γονιμοποίηση, εφόσον υπάρξει έγκαιρη ιατρική παρέμβαση. Παράλληλα, ενθάρρυνε τις γυναίκες ηλικίας 32–35 ετών να ενημερώνονται για τη δυνατότητα κατάψυξης ωαρίων, ώστε να διασφαλίσουν τη μελλοντική τους γονιμότητα.
Ο ομιλητής υπογράμμισε τη σημασία της σεξουαλικής και βιολογικής εκπαίδευσης από το σχολείο, αλλά και την ανάγκη να αρθούν τα κοινωνικά ταμπού γύρω από την εξωσωματική γονιμοποίηση και τη δωρεά ωαρίων, που δίνουν τη δυνατότητα τεκνοποίησης ακόμη και μετά τα 45 έτη.
Η ομιλία ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του έργου της HOPEgenesis, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ιδρύθηκε το 2015 για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, ο οποίος έχει βραβευθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η καλύτερη ΜΚΟ στην Ελλάδα (2018).
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία, στο πλαίσιο δράσεων που φέρνουν την επιστήμη πιο κοντά στους πολίτες μέσα από ανοιχτές, συμμετοχικές συζητήσεις. Στον Βόλο, η δράση υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Μέριμνας – Αλληλεγγύης – Ισότητας και της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού & Μουσείων του Δήμου Βόλου.
Το κοινό συμμετείχε ενεργά, θέτοντας ερωτήματα και προβληματισμούς σχετικά με τη γονιμότητα, τη μητρότητα και τον ρόλο της Πολιτείας στη στήριξη της οικογένειας.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν η Χωρική Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Μαγνησίας & Σποράδων Άννα – Μαρία Παπαδημητρίου, η Αντιπεριφερειάρχης Εθελοντισμού και Πρόνοιας Ανδριάνα Κομήτσα – Μπανταλού, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Φώτιος Λαμπρινίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιάννης Αναστασίου, οι Αντιδήμαρχοι Έλενα Αντωνοπούλου και Παρασκευή Αναγνώστου – Στάθη, καθώς και η Ευφροσύνη Τεντόμα, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Τουρισμού – Πολιτισμού – Αθλητισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Η δράση του «Καφέ της Επιστήμης» θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες σε οκτώ ακόμη πόλεις και κωμοπόλεις της Θεσσαλίας (Καρδίτσα, Παλαμάς, Λάρισα, Βόλος, Αλμυρός, Σκιάθος, Τρίκαλα, Καλαμπάκα), προσφέροντας στο κοινό την ευκαιρία να συμμετάσχει σε ανοιχτές συζητήσεις με επιστήμονες γύρω από επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα.
☕ Επόμενο ραντεβού για καφέ:
Βόλος, 15 Νοεμβρίου 2025, στις 19:30, στο Πνευματικό Κέντρο Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (Καρτάλη 152, Γαζή)
με θέμα: «Όταν το σπίτι παύει να είναι ασφαλές: πώς η επιστήμη βοηθά να σπάσουμε τον κύκλο της βίας».
Περισσότερες πληροφορίες: www.thessaly.gov.gr/sciencecafe-thessaly.html







