Διακόπηκε για τις 11 Δεκεμβρίου 2025 η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο (ΜΟΔ) Καρδίτσας, των έξι αστυνομικών που κατηγορούνται, μεταξύ άλλων, για βασανιστήρια κατά συναυτουργία κατά του Βασίλη Μάγγου το καλοκαίρι του 2020 στον Βόλο.

Μιάμιση ώρα από την έναρξη της διαδικασίας, η συνεδρίαση διακόπηκε για τρίτη φορά, προκειμένου η έδρα να ορίσει αυτεπαγγέλτως συνήγορο υπεράσπισης για έναν εκ των έξι κατηγορουμένων αστυνομικών.

Νωρίτερα είχε υποβληθεί αίτημα αναβολής, λόγω κωλύματος του συνηγόρου υπεράσπισης του 6ου κατηγορουμένου και του ενός εκ των συνηγόρων του τέταρτου κατηγορουμένου, όμως απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Έτσι η δίκη προχώρησε, με τον συνήγορο που ορίστηκε να ζητάει αναβολή για να μελετήσει την υπόθεση.

Ο πατέρας του Βασίλη, Γιάννης Μάγγος, δήλωσε αμέσως μετά: ”Το δίκαιο είναι ολοφάνερο, τα ντοκουμέντα είναι συντριπτικά εις βάρος των αστυνομικών. Αυτό που περιμένουμε είναι να λάμψει η αλήθεια.”

Μετά τη διακοπή της δίκης αλληλέγγυοι, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστικό μέγαρο Καρδίτσας, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης.

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Βόλου Ενάντια στη Καύση Σκουπιδιών αναφέρει σχετικά:

”Είναι γεγονός. Μετά από 5,5 χρόνια σκληρού, αδιάκοπου και διαρκή αγώνα η δίκη των 6 βασανιστών αστυνομικών του Βασίλη Μάγγου σε βαθμό κακουργήματος άρχισε σήμερα στα δικαστήρια της Καρδίτσας.
Για μία ακόμη φορά η μεθοδευμένη κωλυσιεργία των συνηγόρων υπεράσπισης των βασανιστών επιχείρησε να στείλει στο απροσδιόριστό μέλλον την εκδίκαση της υπόθεσης. Οι δικηγόροι των βασανιστών άκουσαν όμως, με εμφανή δυσαρέσκεια, πως το νέο αίτημα αναβολής που κατέθεσαν απορρίπτεται (με πλειοψηφία 2-1) και πως στις 11 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η εξέταση των πρώτων μαρτύρων κατηγορίας.
Η έναρξη της διαδικασίας εκδίκασης, με τον ορισμό των ενόρκων, την εξέταση του αιτήματος για παράσταση πολιτικής αγωγής εκ μέρους της οικογένειας του Β. Μάγγου και την έναρξη των καταθέσεων των αυτοπτών μαρτύρων, ανοίγει μια νέα σελίδα κρίσιμη και απαιτητική για αυτό το μεγάλο αγώνα.
Είναι η στιγμή που το κίνημα αλληλεγγύης και πολιτικής ανάδειξης του δολοφονικού βασανισμού του Βασίλη πρέπει να δείξει αντοχή σε μια αντικειμενικά μακρόσυρτή διαδικασία πιθανά πολλών δικάσιμων ημερών. Είναι η στιγμή που η υπόθεση του βασανισμού του Βασίλη πρέπει να βουίξει με κάθε μέσο και τρόπο στα αυτιά όλης της κοινωνίας και να μετουσιωθεί σε κραυγή, σε φωνή διεκδίκησης μιας δικαιοσύνης που θα πηγάζει από την ανάγκη όλων εκείνων που συνθλίβονται από τη βαρβαρότητα της εξουσίας. Είναι η στιγμή που το “μέχρι τέλους” που ορκιστήκαμε σε όσους έπεσαν στον ακήρυχτο – κηρυγμένο κοινωνικό πόλεμο του κεφαλαίου μας καλεί να το κάνουμε ζωντανή δράση, συσπείρωση, συντονισμό, μαχητικό αγώνα και μορφές κλιμάκωσης.
Γνωρίζουμε πως μπροστά μας έχουμε μια σκληρή μάχη. Μια μάχη όμως που μπορεί να κερδηθεί με τη μαζική συμμετοχή όλων μας, με την αλληλεγγύη των σωμάτων και την παρουσίας μας, με τη διαρκή μάχη ενάντια σε οποιοδήποτε καθεστώς τρομοκρατίας, συγκάλυψης, φίμωσης.
Στις 11 Δεκέμβρη είναι μια ιστορική μέρα. Αναμετράτε ένα κράτος βασανιστών, καταστολής και εκμετάλλευσης με τη ζωντάνια εκείνων που τόλμησαν να τα βάλουν μαζί του. Αναμετράτε ένα καθεστώς επιχειρηματικής τρομοκρατίας που μας κάθισε στο σβέρκο, καθορίζει τις ζωές μας, δολοφονεί και διώκει όποιον του αντιστέκεται, με όλους εκείνους που δε θέλουν και δεν μπορούν να ζήσουν στην καμένη γη που αφήνουν πίσω τους τα επενδυτικά πρότζεκτ. Αναμετράτε η δικαιοσύνη εκείνων που έχουν την εξουσία με το δίκιο που γενάτε στις καρδιές όσων ζουν καθημερινά την αδικία.
11 Δεκέμβρη να γεμίσουμε τους δρόμους της Καρδίτσας. Διπλά στους συντρόφους μας, διπλά στο Γιάννη και τη Ντάτη, δίπλα στο Βασίλη που μας έμαθε να πολεμάμε.
Δεν υπάρχει ειρήνη χωρίς δικαιοσύνη, δε θα ξεχαστεί τι κάναν στο Βασίλη”.
Νίκος  Βητσόπουλος
Προηγούμενο άρθρο«Γελοίες αυτές οι συζητήσεις, απορώ ποιος τη βλέπει»
Επόμενο άρθροΠροτάσεις από Μπράιτον και Άστον Βίλα για τον Γκονζάλο Γκαρσία