To  Σωματείο διανομέων-ταχυμεταφορέων θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία την Τρίτη 06/01, ανήμερα των Φώτων, οπότε στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Ιάσονος, μπροστά στο πανεπιστήμιο.

Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

”Oι πλατφόρμες διανομής, έχοντας συγκεντρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων του κλάδου, προβαίνουν διαρκώς σε απολύσεις, μειώσεις αμοιβών και άλλες καταχρηστικές πρακτικές στο πλαίσιο ενός εκτεταμένου σχεδίου αντικατάστασης των εργαζομένων του κλάδου με παράνομους εργολάβους.

Το επάγγελμα του διανομέα, ανέκαθεν άκρως επισφαλές, βρίσκεται υπό καθεστώς διαρκούς απειλής εξαιτίας των συγκεκριμένων πρακτικών. Ταυτόχρονα η πλήρης αδιαφορία της Πολιτείας για τον κλάδο μας και η απουσία συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου προστασίας των εργαζομένων του, εντείνει τους ήδη αυξημένους κινδύνους, με αποτέλεσμα δεκάδες συνάδελφοι να έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο και χιλιάδες να έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Εχοντας λάβει υπόψη τα παραπάνω, απαιτούμε:

Από τις πλατφόρμες διανομής τη δημιουργία ενός δίκαιου πλαισίου αμοιβών για τους διανομείς υπό καθεστώς freelancing, καθώς και την πλήρη αποζημίωσή τους σε περίπτωση ατυχήματος και ασθενείας.
Από την πολιτεία τη θεσμοθέτηση ενιαίας ειδικότητας για όλους τους εργαζόμενους με δίκυκλο και τη λήψη απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους από τους κινδύνους που ενέχει το επάγγελμα.
Από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς την αναγνώριση των διανομέων-ταχυμεταφορέων ως επαγγελματιών οδηγών με ταυτόχρονη ένταξη του κλάδου στα Βαρέα κι Ανθυγιεινά ένσημα και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, κλαδικών και επιχειρησιακών για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου.
Ως Σωματείο δηλώνουμε υπεύθυνα ότι ο αγώνας που δίνουμε δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας. Δεν θα επιτρέψουμε τον περαιτέρω ευτελισμό του κλάδου και την εξαθλίωση των εργαζομένων του. Καλούμε όλους τους συναδέλφους, μισθωτούς και freelancers, ανεξαρτήτως καθεστώτος εργασίας να συμμετέχουν στην επερχόμενη κινητοποίηση. Η Ιστορία μας διδάσκει ότι ενωμένοι οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν”.

Νίκος  Βητσόπουλος

Προηγούμενο άρθρο«Τυχερή που έχω τον Κωνσταντίνο στη ζωή μου» (video)
Επόμενο άρθροΗ Daily Mail στέλνει τον Πένραϊς στη Ρέιντζερς