25 συλλήψεις, 561 περιπτώσεις κλοπών και ζημιά άνω των 3 εκατ. ευρώ
Τη διακρίβωση της δράσης οργανωμένης εγκληματικής ομάδας, η οποία δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην κλοπή χαλκού από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ σε αγροτικές περιοχές της Θεσσαλίας, ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, Ταξίαρχου Γεώργιου Ντίζε, η πολύμηνη και μεθοδική έρευνα ολοκληρώθηκε με επιτυχία έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών υπηρεσιών και τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος.
561 κλοπές μετασχηματιστών – 25 συλλήψεις
Όπως έγινε γνωστό, τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δρούσαν κυρίως σε αγροτικές περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Λάρισας, αφαιρώντας χαλκό από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ.
Στη συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομική έρευνα, ο χαλκός διοχετευόταν στην αγορά μέσω επιχείρησης επεξεργασίας και ανακύκλωσης μετάλλων (SCRAP) στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας, με σκοπό την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.
Κατά τη διάρκεια συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν 25 άτομα, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη 4 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην έκταση της εγκληματικής δραστηριότητας, καθώς έχουν καταγραφεί συνολικά 561 περιπτώσεις κλοπών χαλκού από μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ.
Ζημία άνω των 3 εκατ. ευρώ στον ΔΕΔΔΗΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το παράνομο οικονομικό όφελος που φέρεται να αποκόμισαν τα μέλη της οργάνωσης υπερβαίνει τις 890.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημία που υπέστη ο ΔΕΔΔΗΕ εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Οι κλοπές, πέρα από την οικονομική διάσταση, επηρέαζαν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών, την αγροτική παραγωγή, αλλά και τη λειτουργία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών.
Δήλωση του Ταξίαρχου Γεώργιου Ντίζε
Ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλίας συνεχάρη τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην έρευνα και την επιχείρηση, επισημαίνοντας πως η επιτυχία αυτή αποτελεί αποτέλεσμα συντονισμένης και επίμονης δουλειάς.
Όπως τόνισε, η Ελληνική Αστυνομία συνεχίζει με σχέδιο και προσήλωση την προσπάθεια πρόληψης και καταστολής κάθε μορφής εγκληματικότητας, με βασικό στόχο την ασφάλεια των πολιτών και την προστασία του δημοσίου συμφέροντος.
Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση αναμένεται να δοθούν από τον Προϊστάμενο του Γραφείου Δημοσίων Σχέσεων και Ενημέρωσης Δημοσιογράφων της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλίας, Αστυνόμο Α’ Πέτρο Παπαδημητρίου.







