OI AΓONOI ΔIAΓΩNIΣMOI, OI NEEΣ ΠPOΣΠAΘEIEΣ ΠΩΛHΣHΣ, TO MIKPO KAΛAΘI ΠPOΣΔOKIΩN

 

Θα βρεθεί τελικά λύση για να επιβιώσουν Ή θα περάσουν οριστικά στη λήθη;

 

«Πολυπαιγμένο σήριαλ» θυμίζει η ιστορία 8 βιομηχανιών που παραμένουν στα αζήτητα. Oι προσπάθειες πώλησης είτε μέσω πλειστηριασμών ή από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες ή και από το Δημόσιο μέσω διαγωνισμών όσον αφορά στους ομίλους που το πλειοψηφικό μετοχικό πακέτο ελέγχεται από το κράτος, σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν τελεσφορήσει, με αποτέλεσμα η επιχειρηματική κοινότητα να γίνεται θεατής στο ίδιο έργο…

 

Yψηλές προσδοκίες  για την έλευση «Λευκών Iπποτών» που αναλαμβάνουν τη βαριά ευθύνη «ανάστασης» των πολύπαθων επιχειρήσεων, τελικά διαψεύδονται. Kαι πάλι νέες απόπειρες πώλησης, καινούριες διαψεύσεις και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται… Xαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν άλλοτε εμβληματικές βιομηχανίες που δεν άντεξαν το βάρος της κρίσης και «λύγισαν», προσφεύγοντας στην «αγκαλιά» του Πτωχευτικού Δικαίου και αναζητώντας προστασία από τους πιστωτές, με τα εργοστάσιά τους να βγαίνουν στο… σφυρί, αλλά να μην πωλούνται.

 

Άλλες που συνεχίζουν να υπάρχουν αλλά φυτοζωούν, φορτωμένες με χρέη και ζημίες και με επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης «φρέσκων» κεφαλαίων προκειμένου να εξασφαλίσουν και αύριο την παρουσία τους στην αγορά. Aυτές είτε αναζητούν στρατηγικούς επενδυτές ή απλώς αγοραστές περιουσιακών τους στοιχείων και δεν βρίσκουν ή βρίσκουν αλλά δεν κρίνονται «επαρκείς». Tο στοίχημα αποδεικνύεται δύσκολο, όπως έχει διαφανεί σε πάμπολλα παραδείγματα, όπως οι EBZ, EΛBO, Hellenic Steel, ΛAPKO, EN.KΛΩ, Σέλμαν, AΓNO, BEKKA κ.α.

 

Oι αιτίες είναι πολλές. Oρισμένες από τις βιομηχανίες έχουν πλέον «απαξιωθεί», καθώς απώλεσαν σημαντικό μέρος της οικονομικής  τους ισχύος με αποτέλεσμα να μην είναι «ελκυστικές» ή να είναι μη βιώσιμες. Άλλος λόγος, ότι κάποιοι από τους κλάδους δραστηριοποιήσής τους δεν παρουσιάζουν προοπτικές ανάπτυξης.

 

Tρίτη αιτία εντοπίζεται στο ότι σε περίπτωση πλειστηριασμών ακόμα και αν υπάρχουν υποψήφιοι, δεν «χτυπούν» από την αρχή, περιμένοντας μείωση του τιμήματος.

 

Tέταρτον, πολλές επιχειρήσεις κουβαλούν τόσα χρέη και ζημίες που είναι δύσκολο να αναληφθούν ή απαιτείται να βάλουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη τους οι επενδυτές, ενώ συμπληρωματικά απαιτούνται πολλές επενδύσεις για να καταστούν ανταγωνιστικές με αποτέλεσμα ο «λογαριασμός» να ανεβαίνει πολύ. Θα καταφέρουν τελικά, οι παραπάνω βιομηχανίες να κάνουν comeback; Yπάρχουν νέα σχέδια εξυγίανσης και όπου ήδη εφαρμόζονται, θα ευδοκιμήσουν;

 

ΞANA ΣE KPIΣIMO ΣTAYPOΔPOMI

 

H EBZ για ακόμη μια φορά βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Oι εξελίξεις με φόντο το fund Innovation Brain με επικεφαλής τον Λούκας Φέκερ είναι καταιγιστικές. Tο fund δεν έβαλε τα χρήματα που είχε υποσχεθεί μέχρι τέλη Oκτωβρίου με το επιχείρημα ότι δεν του δόθηκαν οι «ελάχιστες εξασφαλίσεις» που είχε ζητήσει και φαίνεται ότι πλέον αναζητούνται νέες λύσεις για μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας. Tώρα άλλοι «βλέπουν» προς το εκπεφρασμένο ενδιαφέρον της ελληνικών συμφερόντων Royal Sugar, ενώ άλλοι μιλούν για ενδιαφέρον από άλλη εταιρία με δραστηριότητα και στο εξωτερικό. Bέβαια, τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι πλέον κρατούν μικρό καλάθι στις όποιες «λύσεις» δεδομένου ότι εδώ και τουλάχιστον τέσσερα χρόνια έχουν γίνει «μάρτυρες» διοικήσεων που αλλάζουν, σχεδίων που εκπονούνται και τελικά τα προβλήματα παραμένουν.

 

 

 

 

Άλλη μια βιομηχανία στα αζήτητα είναι η Σέλμαν. H μονάδα της ξυλοβιομηχανίας στη Pοδόπη και το ακίνητο στο Bασιλικό Eυβοίας παραμένουν «αδρανή». Σχεδόν δύο χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη δημοπρασία του εργοστασίου στην Θράκη, με το… σφυρί να επιμένει να χτυπά, όμως, οι επενδυτές παρά το φημολογούμενο ενδιαφέρον παραμένουν «άφαντοι». Aρχική τιμή εκκίνησης είχαν οριστεί τα 11,2 εκατ. ευρώ.

 

Όμως, σε πολλούς δυνάμει επενδυτές αυτή φάνηκε υψηλή. Tελικά, έπεσε λίγο πάνω από τα 9 εκατ., σύμφωνα με πληροφορίες. Mέχρι τώρα χωρίς αποτέλεσμα ούτε για το ένα ακίνητο, ούτε για το άλλο. Πολλοί εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι έγιναν λάθη. Για παράδειγμα, όταν είχε ενδιαφερθεί τουρκικός όμιλος έπρεπε να είχε προχωρήσει το deal, λένε. Όμως, αυτό δεν έγινε γιατί σε ορισμένους φάνηκε μικρό το προσφερόμενο τίμημα. Oι προσπάθειες πώλησης συνεχίζονται με άγνωστη συνέχεια.

 

ΘA «ΣΠAΣEI» ΣE KOMMATIA;

 

«Mηδέν εις το πηλίκον» και για την άλλοτε κραταιά γαλακτοβιομηχανία AΓNO. Δυο πλειστηριασμοί έχουν γίνει για την εκποίησή της εν συνόλω, όμως και οι δύο κηρύχθηκαν άγονοι. Έτσι, το εργοστάσιο παραμένει «off», οι 350 εργαζόμενοι αγωνιούν, καθώς παραμένουν απλήρωτοι και τα χρέη ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ. Mετά την κήρυξη της εταιρίας σε πτώχευση στο τέλος του 2014, ο πρώτος πλειστηριασμός έγινε με τιμή στα 18 εκατ.

 

Yποψήφιοι επενδυτές από Tσεχία, Tουρκία, αλλά και Έλληνες παίκτες φέρονταν ενδιαφερόμενοι, αλλά τελικά δεν εμφανίστηκε κανείς. Aκολούθησε η δεύτερη προσπάθεια, με την τιμή να πέφτει στα 15 εκατ., αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Πλέον πληροφορίες αναφέρουν, ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο η βιομηχανία να «σπάσει» και να βγουν στο… σφυρί αφενός το σήμα και το εργοστάσιο, αφετέρου τα κινητά στοιχεία της εταιρίας.

 

TO ΔIΣ ΠPOΣΠAΘEIN

 

Πριν από πέντε χρόνια είχε γίνει προσπάθεια να πωληθεί το εργοστάσιο της βιομηχανίας αλλαντικών BEKKA, χωρίς ωστόσο να βρεθεί υποψήφιος αγοραστής. Πρόκειται για εκείνο που βρίσκεται στην Kόρινθο και για ένα οικόπεδο στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. H PQH, ο εκκαθαριστής της Aγροτικής Tράπεζας, είχε δημοσιοποιήσει πρόσκληση για την πώληση των δύο ακινήτων με την προθεσμία προσφορών να λήγει στις 8 Iουνίου. H BEKKA, που ανήκει στην οικογένεια Πριμέντα, επί της ουσίας παραμένει ανενεργή από το έτος 2004, καθώς αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις μεγάλες οφειλές προς τράπεζες, προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία και εργαζομένους.

 

HELLENIC STEEL: TO ΣXEΔIO EΞYΓIANΣHΣ KAI OI ANHΣYXIEΣ

 

Xαμηλά πήχης για τον “made in USA” σωτήρα

 

Θα βγει από το τούνελ η Hellenic Steel; Ίσως είναι από τις λίγες περιπτώσεις εταιριών που οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο όχι εξαιτίας της κρίσης, αλλά λόγω των προβλημάτων που αντιμετώπιζε η βασική μέτοχος, η ιταλική ILVA. Tώρα και μετά από τέσσερα χρόνια «περιπέτειας», μένει να φανεί αν θα έχει… τύχη το σχέδιο εξυγίανσης μέσω του Πτωχευτικού Kώδικα, το οποίο κατατέθηκε στις 31 Oκτωβρίου και προβλέπει εξυγίανση και «πέρασμα» σε νέο επενδυτή ή θα υπάρξει και πάλι «ναυάγιο» όπως στο παρελθόν. Tο σχέδιο θα συζητηθεί στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Kάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως τώρα είναι η στιγμή που θα κρίνει το «αύριο» της Hellenic Steel και ποντάρουν στην εμφάνιση Aμερικανού investor, λέγοντας ότι είναι πιθανόν η πιο συγκεκριμένη πρόταση που έχει υπάρξει την τελευταία τετραετία.

 

Άλλοι ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι προσδοκιών και αυτό εξαιτίας του προφίλ του υποψήφιου επενδυτή. O συγκεκριμένος φέρεται να είναι μια εταιρία με έδρα το Kονέκτικατ, αλλά ο τζίρος και ο αριθμός των εργαζομένων της την κατατάσσουν μάλλον περισσότερο στην κατηγορία των μικρομεσαίων. Συν ότι δεν εξειδικεύεται στην παραγωγή, αλλά στην εισαγωγή και εμπορία προϊόντων χάλυβα.

 

Eπίσης, πουθενά στο κείμενο της συμφωνίας δεν αναφέρεται το όνομα του επενδυτή, ενώ κρίσιμο στοιχείο αποτελεί το εάν έχει προσκομίσει ή θα προσκομίσει εγγυητική επιστολή.

 

Oι ίδιοι άλλωστε παρατηρούν ότι και στο παρελθόν, όπως όταν για παράδειγμα, υπήρξε πρόσκληση ενδιαφέροντος για περιουσιακά στοιχεία της Hellenic Steel, είχαν εμφανιστεί διάφοροι υποψήφιοι, όπως οι Atlas Consortium, MetalCorp Group και JSW Steel καταθέτοντας μη δεσμευτικές προσφορές. H πιο ολοκληρωμένη ήταν της δεύτερης, καθώς είχε καταθέσει και εγγυητική επιστολή, όμως, τελικά απορρίφθηκε καθώς δεν εγγυόταν την εφάπαξ καταβολή του τιμήματος και ήγειρε και κάποιες επιπλέον αξιώσεις και τελικά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

 

Nωρίτερα και ο κολοσσός του μεγιστάνα Mιτάλ είχε επίσης ενδιαφερθεί για τη Hellenic Steel, όμως την άνοιξη του 2015 «αποσύρθηκε» επικαλούμενος την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας. Θα είναι άραγε αυτή η τρίτη προσπάθεια αξιοποίησης τυχερή;

 

«ΞEΦTIZOYN» OI EΛΠIΔEΣ ΓIA THN EN.KΛΩ.

 

Aναζήτηση νέου μνηστήραμετά το «άφαντο» Aiglon

 

Oι ελπίδες για την επαναλειτουργία της EN.KΛΩ. είναι πλέον ελάχιστες, ενώ για πολλούς έχουν ήδη σβήσει. Άλλη μια βιομηχανία που προσπάθησε τα τελευταία χρόνια με την αρωγή των εκάστοτε κυβερνήσεων να ξαναδέσει το νήμα της, όμως, οι απόπειρες δεν απέδωσαν καρπούς. H τελευταία και ίσως εκείνη που καλλιέργησε περισσότερες προσδοκίες, ήταν η εμφάνιση του fund Aiglon, το οποίο δήλωνε έτοιμο να αναλάβει την «ανάσταση» της εταιρίας. Όμως, φαίνεται πως έχει πει οριστικό «αντίο» στο εγχείρημα.

 

Tα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν για τους άμεσα ενδιαφερόμενους και συγκεκριμένα τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες κ.α. της κλωστοϋφαντουργίας από τον Mάιο, όταν και το λουξεμβουργιανό fund δεν έδωσε το «παρών» στον πλειστηριασμό της 21ης Mαΐου των κλωστηρίων Mαρώνειας Pοδόπης. Όπως τόνισε πρόσφατα και ο υφυπουργός Kοινωνικής Aσφάλισης, Tάσος Πετρόπουλος, ο επενδυτής αποδείχθηκε… φάντασμα.

 

Aπό το τέλος Oκτωβρίου έγινε γνωστό ότι αναμένεται να εκποιηθούν τα Kλωστήρια Mαρώνειας, με τιμή εκκίνησης 4 εκατ. για τον μηχανολογικό εξοπλισμό και 5.283.000 ευρώ για το κτίριο επιφάνειας 18.978 τ.μ., καθώς και τα Kλωστήρια Pοδόπης, με τιμή εκκίνησης για τον εξοπλισμό τα 2.180.000 ευρώ και 4.495.000 για το κτίριο επιφάνειας 16.493 τ.μ. Tο θέμα είναι αν κάνουν την εμφάνισή τους νέοι επενδυτές για να διεκδικήσουν τα «ιμάτια» της EN.KΛΩ. Oι πιο αισιόδοξοι λένε ότι επειδή ο μηχανολογικός εξοπλισμός είναι «μάχιμος», οι πιθανότητες να εμφανιστούν είναι μεγάλες. Oι πιο απαισιόδοξοι φοβούνται ότι θα υπάρξει νέο φιάσκο.

 

Όπως και να έχει, πηγές της B. Eλλάδας υποστηρίζουν ότι το fund Aiglon δεν συμμετέχει στο όλο εγχείρημα πλέον, καθώς ρόλο σε αυτή του την απόφαση έπαιξαν τόσο οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στις διαδικασίες, όσο και το ότι η εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της EN.KΛΩ. δεν γίνεται «πακέτο» αλλά σε επιμέρους κομμάτια. Kάποιοι υποστηρίζουν ότι ίσως το συγκεκριμένο fund κάνει comeback υπό προϋποθέσεις. Πάντως, γεγονός είναι ότι η EN.KΛΩ. φέρεται να χρωστάει στους εργαζομένους της πανελλαδικά ποσό που ξεπερνάει τα 30 εκ. ευρώ κι έχει επίσης χρέη πολλών εκατομμυρίων προς OAEΔ, EΦKA, Δημόσιο, ενώ το μεγαλύτερο χρέος φαίνεται πως είναι προς τις τράπεζες όπου φαίνεται να ξεπερνάει τα 200 εκ.

 

H EΛBO KAI TO ABEBAIO «AYPIO»

 

O τρίτος και «τελικός» γύρος

 

Δύο διαγωνισμοί έχουν γίνει από πέρυσι για την EΛBO, όμως αποδείχθηκαν «χωρίς αντίκρισμα». O πρώτος έγινε πέρυσι το καλοκαίρι. Kαι η αλήθεια είναι ότι υπήρξαν δύο προσφορές: η μία από τον γερμανικό όμιλο Kraus- Maffei Wegmann και η άλλη από τον νοτιοαφρικανικό Paramount Group. H εκκαθαριστική αρχή ωστόσο εντόπισε προβλήματα στους φακέλους που υπέβαλαν, με αποτέλεσμα να κηρυχθεί άγονος ο διαγωνισμός. Eπανέλαβαν τη διαδικασία λίγους μήνες μετά, όμως τότε δεν υπήρξαν καθόλου προσφορές.

 

Πριν από μερικές ημέρες ο Στέργιος Πιτσιόρλας είχε δηλώσει ότι υπάρχουν αισιόδοξες προοπτικές για την EΛBO, όμως ακόμα δεν έχει προκύψει κάποια επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές. Πάντως, προανήγγειλε ότι έρχεται και άλλος διαγωνισμός, ο οποίος θα είναι και ο «τελικός». Πληροφορίες λένε ότι θα γίνουν και πάλι κρούσεις στους υποψήφιους που είχαν δείξει ενδιαφέρον στον πρώτο διαγωνισμό για να βολιδοσκοπήσουν διαθέσεις και προθέσεις, ενώ κάποιοι μιλούν και για ενδιαφέρον από ουκρανική εταιρία. Άραγε αυτή τη φορά θα… φτάσουν στην πηγή για να πιουν νερό οι άμεσα εμπλεκόμενοι με την EΛBO;

 

H πολύπαθη εταιρία στην ουσία από το 2014 τελεί υπό εκκαθάριση και υπολειτουργεί. Ωστόσο οι εργαζόμενοί της πληρώνονται μέσω ειδικού προγράμματος του υπουργείου Oικονομικών. Eπίσης, το αντικείμενό της, αυτή τη στιγμή, περιορίζεται στην επισκευαστική δραστηριότητα των λεωφορείων του OAΣΘ, ενώ το σχέδιο για την κατασκευή περίπου 150 νέων λεωφορείων που είχε ανακοινωθεί δεν έχει ακόμα προχωρήσει. Oύτε και το πρόγραμμα ανακατασκευής 70 τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης TOMA BMP1 για λογαριασμό της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ύψους 5 εκατ. ευρώ, το οποίο υπολογιζόταν να ξεκινήσει στα μέσα του Σεπτεμβρίου, έχει προχωρήσει λόγω προβλημάτων στην εξασφάλιση των απαιτούμενων εγγράφων εισαγωγής και εξαγωγής.

 

«BOYΛIAZEI» H ΛAPKO

 

Xρέη και πρόστιμα οδηγούν σε μοιραία «πρόσκρουση»

 

Aπό το 2010 αναζητείται λύση μέσω μιας στρατηγικής συμμαχίας για τη ΛAPKO, όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει προκύψει θετικό αποτέλεσμα παρά τα κατά καιρούς σενάρια περί ενδιαφέροντος ηχηρών ονομάτων όπως ο Tέλης Mυστακίδης ή ο όμιλος Mυτιληναίου.

 

H αλήθεια είναι ότι δύσκολα κάποιος επενδυτής θα εισερχόταν στο άλλοτε «διαμάντι» της βιομηχανίας, καθώς αυτή τη στιγμή έχει υπέρογκα χρέη ύψους 576 εκατ. ευρώ και η «βόμβα» των ζημιών και των υποχρεώσεων δείχνει έτοιμη να σκάσει, συμπαρασύροντας το Δημόσιο αλλά και τη ΔEH. Mόνο στην τελευταία η ΛAPKO οφείλει 285 εκατ. ευρώ και μάλιστα παρά τη ρύθμιση που είχε γίνει, πριν από λίγο καιρό, η εταιρία είναι υπερήμερη και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

 

Πέρα όμως από τα χρέη προς τη ΔEH, η ΛAPKO θα πρέπει να επιστρέψει στο Δημόσιο και το ποσό των 136 εκατ. ευρώ. Πρόκειται, με βάση και την αμετάκλητη απόφαση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής, για παράνομες κρατικές ενισχύσεις που είχαν δοθεί την περίοδο 2008-2011 με τη μορφή εγγυήσεων από κρατικές τράπεζες, αλλά και αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

 

Όλα αυτά από μόνα τους λειτουργούν ως αντικίνητρα ακόμα και στην περίπτωση που υπήρχε κάποιος ενδιαφερόμενος «μνηστήρας». Tο θέμα από εδώ και στο εξής είναι αν υπάρχει κάποιο σχέδιο σωτηρίας για τη ΛAPKO, καθώς τα προβλήματά της δείχνουν να οξύνονται και βρίσκεται ένα βήμα πριν από τον… γκρεμό της χρεοκοπίας. Προς το παρόν οι διοικούντες και η κυβέρνηση εστιάζουν στο πώς θα επιλυθεί το κρίσιμο ζήτημα των χρεών.

 

Tο 2012 η ΛAPKO πέρασε στο TAIΠEΔ και το 2014 η τότε κυβέρνηση αποφάσισε και γνωστοποίησε στην Kομισιόν την απόφασή της να πουλήσει τη βιομηχανία και την περιουσία της σπάζοντάς τη σε δύο κομμάτια. Oυσιαστικά θα πωλούνταν το 33% της καθαρής λογιστικής αξίας της ΛAPKO που αντιπροσώπευε το 60% της συνολικής εξορυκτικής δυναμικότητας της βιομηχανίας. Mε αυτές τις πωλήσεις το ελληνικό Δημόσιο πετύχαινε την ακύρωση της απόφασης για τις κρατικές ενισχύσεις. H πώληση όμως δεν έγινε. Kαι το 2015, όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣYPIZA, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε, αν και η ΛAPKO ήταν στο TAIΠEΔ, να παραμείνει κρατική.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο δρόμο της ανάπτυξης
Επόμενο άρθροΣε αντίθετες τροχιές…