Μια πρωτότυπη και οικολογική λύση στο πρόβλημα της απαγόρευσης των πλαστικών καλαμακίων από το 2021 προσφέρει μια ομάδα πολιτών και φορέων στο Κιλκίς που έχει ξεκινήσει διαδικασίες για την αντικατάσταση του με το… «Staramaki», δηλαδή καλαμάκι από το βασικό στέλεχος του σιταριού, η καλλιέργεια του οποίου ευδοκιμεί στην περιοχή.

 

Βάσει της πρόσφατης πολιτικής συμφωνίας της Ευρωβουλής και του Συμβουλίου της ΕΕ τα πλαστικά καλαμάκια θα τεθούν εκτός ευρωπαϊκής αγοράς, από το 2021, καθώς ανήκουν στην ομάδα των προϊόντων πλαστικού μιας χρήσης. Πέρα από τις περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, η παραπάνω απόφαση ανοίγει» μία νέα αγορά στην Ελλάδα, όπου, βάσει εκτίμησης της Greenpeace καταναλώνονται ετησίως σχεδόν 900 εκατ. πλαστικά καλαμάκια (περίπου 75 ανά κάτοικο).

 

Θέλοντας να συνεισφέρουν στη δραστική μείωση της χρήσης πλαστικού και κατ’ επέκτασης της ρύπανσης που προκαλούν τα απορρίματά του, και με γνώμονα τη στήριξη της τοπικής οικονομίας και κοινωνίας, ομάδα εθελοντών στο Κιλκίς βρίσκεται στην τελική ευθεία για να δημιουργήσουν καλαμάκια από… σιτάρι. Την πρωτοβουλία πήρε η εθελοντική ομάδα Omnes, που από το 2016 ασχολείται με τη στέγαση προσφύγων, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Κιλκίς και επαγγελματικούς φορείς της πόλης, όπως το επιμελητήριο.

 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Omnes, Στέφανο Καμπέρη, στο τέλος του 2018 έγινε η πειραματική σπορά με τέσσερις καλλιέργειες σε 10 στρέμματα (σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς καλλιεργείται σιτάρι σε περίπου 15.000 στρέμματα). Η συγκομιδή αναμένεται να γίνει περί τον Μάιο-Ιούνιο και η τελική μεταποίηση του προϊόντος θα γίνει σε συνεργαζόμενη μονάδα. «Είμαστε στη φάση που πραγματοποιούμε χημικές αναλύσεις και εξετάζουμε τεχνικές που εφαρμόζονται διεθνώς, ώστε το Staramaki να πληροί τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές», αναφέρει ο ίδιος.

 

Στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον, τα πρότυπα στα οποία θα στηριχθεί η δημιουργία του Staramaki θα βασιστούν σε αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν στην παγκόσμια αγορά, κυρίως από τις ΗΠΑ και την Κίνα, τα οποία εξετάζονται ενδελεχώς από την ομάδα. Υπό σύσταση βρίσκεται, επίσης, η ΑΜΚΕ που θα αναλάβει την παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος, και στην οποία θα μετέχουν μέλη της ομάδας Omnes, καθώς και εκπρόσωποι φορέων του Κιλκίς. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα έσοδα από τις πωλήσεις του καλαμακιού από σιτάρι θα διατεθούν στη δημιουργία ενός μοντέλου κοινωνικής κατοικίας, για ευπαθείς ομάδες πολιτών στο Κιλκίς.

ΠΗΓΗ