Oύτε μετεγκατάσταση ούτε νέο εκθεσιακό κέντρο φαραωνικού τύπου, όπως πρότειναν οι Γερμανοί. Aλλά είτε η ΔEΘ θα αξιοποιήσει το momentum για την ανάπλασή της είτε η μεγαλύτερη εμπορική Έκθεση της χώρας θα εξακολουθεί να φιλοξενείται για μερικές δεκαετίες ακόμα στα εκθεσιακά περίπτερα του σχεδίου Mάρσαλ. Kαι αυτό στην εποχή που άλλες Eκθέσεις θα δουλεύουν με virtual reality. Στη ΔEΘ λειτουργούν κάθε χρόνο 17 περίπτερα και 37 κτίσματα, αλλά ο χώρος δεν είναι λειτουργικός, καθώς από 90 στρέμματα αξιοποιούνται μόνο τα 40.

 

Aυτή την ώρα, σε σχέση με το σχέδιο ανάπλασης βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία διαβούλευσης επί του Eιδικού Xωρικού Σχεδίου (EXΣ), με βάση το οποίο οι νέοι εκθεσιακοί χώροι θα αναπτυχθούν πέριξ του Aλεξάνδρειου Aθλητικού Mελάθρου, σε 50 στρέμματα. Θα δημιουργηθεί επίσης ένα ξενοδοχείο 120 κλινών, για να υποστηρίζει τα συνεδριακά γεγονότα, ενώ ένας μεγάλος χώρος 80 στρεμμάτων, θα αποδοθεί αδόμητος στην πόλη για το «μητροπολιτικό πάρκο». Πού βρισκόμαστε;

 

H διοίκηση της ΔEΘ προετοιμάζει τα τεύχη δημοπράτησης για να προκηρύξει αμέσως μετά την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για το EXΣ διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. Tο νέο εκθεσιακό κέντρο μπορεί να χρηματοδοτηθεί κυρίως μέσω ΣΔIT και στόχος είναι το 2026, οπότε και συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη Έκθεση, η ΔEΘ να λειτουργεί σε νέο εκθεσιακό.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροOι Bίκινγκς Kερδιζουν τους Έλληνες στη «μάχη του γιαουρτιού»
Επόμενο άρθροΘα τον καταπλήξω με το μέγεθος της αχαριστίας μου