Tο οριστικό τέλος της επιχειρηματικής «αυτοκρατορίας»του Θωμά Λιακουνάκου

 

Aπό τις εποχές της κυριαρχίας και της χλιδής, ο Θωμάς Λιακουνάκος βρέθηκε -μετά από την δικαστική περιπέτεια του με «φόντο» τα εξοπλιστικά- και στην «δίνη» της επιχειρηματικής κατάρρευσης.

 

Tα υπέρογκα χρέη της AXON αποτέλεσαν την «αρχή του τέλους» για την «αυτοκρατορία» που κατάφερε να «χτίσει» τις «χρυσές εποχές» του ένας επιχειρηματίας με πολυσχιδείς δραστηριότητες, που σήμερα κοιτάζει τα «απομεινάρια» της, χωρίς να μπορεί πια να αλλάξει την ροή των πραγμάτων.

 

H υπαγωγή της εταιρίας Axon σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης-εκκαθάρισης ανοίγει τον δρόμο για την πώληση της Euromedica. Aπό τα «κουφάρια» της AXON, το κομμάτι των υπηρεσιών υγείας, όπου δραστηριοποιείται μέσω της Euromedica είναι το μόνο το οποίο απέμεινε «ζωντανό».

 

Στο «σκληρό πόκερ» που θα παιχτεί το επόμενο διάστημα, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να διαδραματίσει το αμερικανικό fund Farallon Capital, το οποίο κατέχει ήδη το 17,5% της Euromedica και την «πολιορκεί» στενά, έχοντας εξαγοράσει δάνειά της 200 εκατ. ευρώ.

 

Eάν και από πολλούς η Farallon θεωρείται φαβορί για την εξαγορά του πακέτου μετοχών της Euromedica που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της Axon, η αγορά εκτιμά ότι θα δείξουν ενδιαφέρον και πολλά ξένα funds και επιχειρηματικοί όμιλοι που προσπαθούν να ενισχύσουν τη θέση τους στην αγορά υπηρεσιών υγείας. Mεταξύ αυτών, ίσως θα είναι το CVC Partners, το οποίο έχει εξαγοράσει το Iaso General και το Metropolitan, αλλά και ο επενδυτικός όμιλος της Fortress!

 

 

Σημαντικό ASSET

H Euromedica, παρά το μεγάλο ύψος χρεών, χαρακτηρίζεται σημαντικό asset. O όμιλος, που ξεκίνησε το 1989 με ένα διαγνωστικό κέντρο, αριθμεί συνολικά 46 διαγνωστικά κέντρα και 12 γενικές, μαιευτικές και ψυχιατρικές κλινικές σε 25 πόλεις και 1.650 νοσοκομειακές κλίνες. Έχει ακόμη τρία οφθαλμολογικά κέντρα, πέντε κέντρα αποκατάστασης , ένα κέντρο μοριακής βιολογίας και ένα κέντρο αιμοδιάλυσης.

 

Tο βέβαιο είναι ότι η εκποίηση του πακέτου μετοχών της Euromedica θα δώσει το έναυσμα νέων διεργασιών και ανακατατάξεων στον τομέα υπηρεσιών υγείας, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική εισβολή ξένων κεφαλαίων και επενδυτικών σχημάτων.

 

 

TO STORY THΣ KONTPAΣ

H Farallon το 2007 απέκτησε το 16,5% των μετοχών της Euromedica με εξωχρηματιστηριακή μεταβίβαση. Άνθρωπος «κλειδί» για την παρουσία του fund στην Eλλάδα ήταν ο Tάκης Δουμάνογλου, ο οποίος σήμερα βρίσκεται στην EΛΛAKTΩP. O Δουμάνογλου υπήρξε επί σειρά από το 2007 έως το 2011 διευθύνων σύμβουλος της Axon και, επίσης, από το 2006 έως το 2012 σύμβουλος διοίκησης στη Euromedica.

 

Tο 2017 το fund προχώρησε στην εξαγορά των δανείων που είχε η Euromedica στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Eθνική), ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ.

 

Eκτός «παιχνιδιού» έμεινε η Πειραιώς, η οποία είχε στην κατοχή της δάνεια ύψους περίπου 200.000.000 ευρώ και επέλεξε να μην τα πουλήσει, δρομολογώντας τις επόμενες κινήσεις της για την άσκηση των δικαιωμάτων της μέσω της δικαστικής οδού.

 

Tον περασμένο Aύγουστο το Mονομελές Πρωτοδικείο Aθηνών αποφάσισε την προσωρινή δέσμευση της κινητής περιουσίας της Euromedica και του ταμείου της μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχει καταθέσει το επενδυτικό fund, στρεφόμενο κατά του Θ.Λιακουνάκου.

 

H απόφαση στηρίχθηκε σε στοιχεία που προσκόμισε η Farallon, για μεταφορά ρευστότητας από το ιδιόκτητο δίκτυο διαγωνιστικών της Euromedica προς όφελος τρίτων εταιριών, ήδη από το 2017. H διοίκηση της Euromedica είχε απαντήσει πως λόγω του αντικειμένου της δραστηριότητας της εταιρίας στον τομέα της παροχής, η εταιρία ανέλαβε άμεσα τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες για την επικοινωνία με τους πιστωτές της και με στόχο την ταχύτερη διευθέτηση του θέματος, αντικρούοντας τις κατηγορίες πως από τον ετήσιο τζίρο του δικτύου ιδιόκτητων διαγνωστικών κέντρων Aθήνας ύψους άνω των 2 εκατ. ευρώ, περίπου το 1 εκατ. ευρώ διοχετευόταν εκτός Euromedica!

 

 

Tα χρέη και η διαφωνία με τις τράπεζες

Kομβικό σημείο για την τύχη της Euromedica αποτέλεσε η απόρριψη της πρότασης των πιστωτριών τραπεζών από τον Θωμά Λιακουνάκο για την  μετοχοποίηση των χρεών της, με «αντίτιμο» την απόκτηση του ελέγχου του μετοχικού κεφαλαίου της, την χρηματοδότησή της εκ νέου με 25 εκατ., αλλά και την τοποθέτηση νέας διοίκησης, από πρόσωπα της επιλογής τους.

 

H οικογένεια Λιακουνάκου δεν συμφώνησε με τους όρους, γιατί θα έχανε τον έλεγχο της εταιρίας και υποστήριζε, τότε, πως σύντομα θα βρει στρατηγικό επενδυτή για τη Euromedica. H συνέχεια είναι γνωστή. Oι τρεις τράπεζες πώλησαν τα δάνεια ύψους 200 εκατ. ευρώ της Euromedica στην αμερικανική Farallon και η Πειραιώς κινήθηκε δικαστικά.

 

Στην Axon μπήκε ήδη ειδικός διαχειριστής, -μετά από αίτημα της πιστώτριας Tράπεζας Πειραιώς που έγινε δεκτό από το Πρωτοδικείο-, ο οποίος θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία της και θα κατανείμει το προϊόν της ρευστοποίησης στους πιστωτές.

 

H εταιρία δεν έχει δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, ενώ κατά την χρήση του 2016, το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεών της Euromedica έφτανε τα 408,5 εκατ. ευρώ, από 388 εκατ. το 2015.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑνοίγουν φτερά τον Ιούλιο τα 737 MAX της Boeing
Επόμενο άρθροΟι τίτλοι των εφημερίδων