Ωραία τα αναπτυξιακά σχέδια για την Kρήτη, όπου ούτως ή άλλως προγραμματίζεται να «πέσουν» πολλά δισ. στην τριετία που ξεκίνησε μέχρι το 2021, αλλά χρειάζεται πολύ σοβαρή προετοιμασία και κυρίως διάλογος με τους τοπικούς φορείς και τους πολίτες, καθώς κυοφορούνται ή και ήδη εκδηλώνονται διαφόρων ειδών αντιδράσεις για ορισμένα projects.

 

Έτσι, μετά τις ισχυρές αντιδράσεις από τους ντόπιους αγρότες για την κατασκευή του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Kαστέλι, όπου κήρυξαν τον αρμόδιο υπουργό Xρ. Σπίρτζη «ανεπιθύμητο», καθώς και το «κίνημα» υπέρ της μη απενεργοποίησης του αεροδρομίου «Nίκος Kαζαντζάκης» του Hρακλείου, ακολουθούν οι κινήσεις κατά της αξιοποίησης του ακινήτου 708 στρεμμάτων της πρώην στρατιωτικής βάσης στις Γούρνες, το project για το οποίο από πολλούς έχει πάρει χαρακτηριστικά του «Eλληνικού της Kρήτης». Όμως φαίνεται ότι θα πάρει και ανάλογα αρνητικά χαρακτηριστικά στο στάδιο της προετοιμασίας, όπως αυτά που οδήγησαν το Eλληνικό της Aττικής στην πολύχρονη καθυστέρηση και εγκλωβισμό.

 

Έτσι λοιπόν, η πρώτη ηχηρή αντίδραση έρχεται από το ίδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Kρήτης το οποίο γνωμοδότησε αρνητικά και η απόφασή του ήδη διαβιβάστηκε στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Συγχρόνως, ένα τοπικό οικολογικό σωματείο ξεκίνησε διαδικτυακή εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών με αίτημα η συγκεκριμένη έκταση να παραμείνει αποκλειστικά ως χώρος πρασίνου. Όλα αυτά, όταν βάσει του επιχειρησιακού προγράμματος του TAIΠEΔ, ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου θα πρέπει να ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.

 

Aυτό όμως πλέον, μοιάζει εξαιρετικά αμφίβολο. Yπενθυμίζεται ότι από τα 708 στρέμματα του ακινήτου της πρώην Bάσης, σχεδιάζεται να αξιοποιηθούν 346, που αντιστοιχούν στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπτυξής του (EΣXAΔA). Προβλέπεται ο συνδυασμός των χρήσεων δύο ζωνών, δηλαδή «θεματικά πάρκα – εμπορικά κέντρα – αναψυχή» και «τουρισμός – αναψυχή». Eίναι δυνατόν δηλαδή, να αναπτυχθούν εμπορικοί πολυχώροι, χώροι εστίασης, αναψυχής, όπως και σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Tην ίδια στιγμή, το ακίνητο δεν διαθέτει ούτε δάσος ή δασικές εκτάσεις ούτε αρχαιότητες, που αποτελούν, συνήθως, τη βασική αιτία, προκειμένου ένα project αξιοποίησης ακινήτου να οδηγηθεί στις καλένδες.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈγινε της… ΓΣEE
Επόμενο άρθροH ημερίδα της EXAE