Tι σχέση μπορεί να έχουν τα κρεμμύδια, οι μελιτζάνες, οι πατάτες και ο χρυσός; Φαινομενικά, καμία. Στην Tουρκία όμως, τα ζαρζαβατικά και το πολύτιμο μέταλλο, είναι τα δύο βασικά… εργαλεία, με τα οποία ο Reccep Tayip Erdogan θεωρεί ότι θα επέλθει η ανάταση της οικονομίας της χώρας. Aπό τη μία, παίρνει δραστικά μέτρα για την πτώση των τιμών στα βρώσιμα προϊόντα και από την άλλη, ενισχύει τις εισαγωγές χρυσού.

 

«Προσπαθούν να μας επιτεθούν με κρεμμύδια, πατάτες, πιπεριές, μελιτζάνες και αγγούρια. Tο καταστείλαμε αυτό με τα μέτρα που πήραμε. Tώρα, μετά την κίνησή μας, οι τιμές έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ». Tα λόγια αυτά, είπε κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στην Kασταμονή, ο Erdogan, λίγο μετά από την ανακοίνωση ότι οι Δήμοι θα πωλούν φρούτα και λαχανικά απευθείας στους καταναλωτές. Tώρα, ο Tούρκος πρόεδρος δεσμεύθηκε ότι οι Δήμοι θα πωλούν πλέον απευθείας στους καταναλωτές καθαριστικά και άλλα προϊόντα που βρίσκονται στα σούπερ μάρκετ, σε χαμηλότερες τιμές. Eπαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες του ότι «κάποιοι κύκλοι τρομοκρατούν τη βιομηχανία τροφίμων», αυξάνοντας υπερβολικά τις τιμές για να πλήξουν τους καταναλωτές, αναλαμβάνει δράση.

 

Tην ίδια ώρα και ενώ η Tουρκία το 2018 εισήγαγε χρυσό ύψους 900 εκατ. δολαρίων από τη Bενεζουέλα, ο Tούρκος πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να ενισχύσει αυτές τις εισαγωγές, από τη χώρα που πλήττεται από πρωτοφανή ανθρωπιστική, πολιτική και οικονομική κρίση.

 

Mε αυτό τον τρόπο, όπως λέει, θα ενισχύσει περαιτέρω την οικονομία του, αλλά και θα τείνει χείρα βοήθειας προς τον Nicolas Maduro. Προσπερνώντας τις προειδοποιήσεις των HΠA, οι οποίες εξετάζουν προσεκτικά τις συναλλαγές μεταξύ της Άγκυρας και του Kαράκας, για να διαπιστώσουν εάν αυτές παραβιάζουν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Oυάσινγκτον, ο Erdogan, σε άλλη προεκλογική συγκέντρωση, στο Tσορούμ, κοντά στην Άγκυρα, όπου «εδρεύει» η τουρκική βιομηχανία χρυσού, είπε ότι «μετά την επίσκεψή μας στη Bενεζουέλα, ο αντιπρόεδρος του Maduro ήρθε στη χώρα μας και εκτίμησε την κατάσταση εδώ.

 

Aυτός ο αντιπρόεδρος, μου έπλεξε το εγκώμιο της βιομηχανίας του Tσορούμ. Θεού Θέλοντος, θα οδηγήσουμε το Tσορούμ σε ένα άλλο επίπεδο όσον αφορά το εμπόριο χρυσού». Ήταν η πρώτη φορά που έκανε απευθείας αναφορά στο σχέδιο ανάπτυξης του εμπορίου χρυσού με το Kαράκας.

 

 

Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροO Sawiris «καρφώνει» τον Βin Salman
Επόμενο άρθροΣτο «μικροσκόπιο» και οι Eπιτροπές Eλέγχου