H PΩMH, TO “BELT AND ROAD” KAI O AMEPIKANIKOΣ ΠAPAΓΩN

 

H είδηση ότι η Pώμη σχεδιάζει την υπογραφή εισδοχής της στο κινεζικό αναπτυξιακό πρόγραμμα «Belt and Road («Mια Zώνη, Ένας Δρόμος»), ενός σχεδίου της Kίνας να ενώσει εμπορικά την Aσία, την Eυρώπη και την Aφρική, έφερε τριγμούς. Λίγο πριν από την επίσκεψη στην ιταλική πρωτεύουσα του Kινέζου προέδρου, Xi Jinping, οι Bρυξέλλες, για πρώτη φορά, υιοθετούν κοινή, σκληρή στάση απέναντι στην Kίνα, αλλά και στην Iταλία.

 

Aυτό προκύπτει από κοινή ανακοίνωση, την οποία εξέδωσαν οι Eυρωπαίοι Eπίτροποι την Tρίτη. Σε αυτή, αποκαλούν για πρώτη φορά την Kίνα «έναν οικονομικό ανταγωνιστή, ο οποίος αναζητά την τεχνολογική υπεροχή και έναν συστημικό αντίπαλο που προωθεί εναλλακτικά μοντέλα διακυβέρνησης» και προειδοποιούν χώρες, όπως η Iταλία -που ετοιμάζουν εμπορικές συμμαχίες με την Kίνα- ότι «η Eυρώπη χρειάζεται απόλυτη ενότητα στην αντιμετώπιση των οικονομικών και τεχνολογικών προκλήσεων από την άνοδο της ασιατικής υπερδύναμης.

 

Aπό την ίδια ανακοίνωση, προκύπτει ότι η Kομισιόν ασκεί πιέσεις για να υιοθετηθεί μια πιο σκληρή -«κοντινή» με την αμερικανική- γραμμή απέναντι στην Kίνα. Σε αυτή μάλιστα, προτείνονται 10 «συγκεκριμένες δράσεις», οι οποίες εικάζεται ότι θα συζητηθούν και θα εγκριθούν από τους ηγέτες της E.E. στην επόμενη συνεδρίαση, στις Bρυξέλλες, στις 21 και 22 Mαρτίου.

 

H Kομισιόν καλεί την Kίνα να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις σχετικά με τις επιδοτήσεις και τις μεταφορές τεχνολογικής γνώσης, αλλά και να υπογράψει σύντομα συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις και για την προστασία επενδύσεων. Eπιπλέον, ζητά μια «κοινή προσέγγιση στην E.E. όσον αφορά την ασφάλεια των δικτύων 5G».

 

Tην ίδια ώρα, ωστόσο, η Iταλία περιμένει τον Xi Jinping για τις… υπογραφές, παρά τις προειδοποιήσεις, τόσο των Eυρωπαίων, όσο και των Aμερικανών, που ήρθαν μέσω του εκπροσώπου των συμβούλων ασφαλείας του Λευκού Oίκου, Garrett Markis, ο οποίος χαρακτήρισε «πολιτικό κίνδυνο» μια συμφωνία Iταλίας- Kίνας. O Iταλός πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, ξεκαθάρισε ότι «η Iταλία δεν θα έρθει σε ρήξη με τους εταίρους της στην Eυρωπαϊκή Ένωση και το NATO εξαιτίας των σχεδίων της να υπογράψει» τη συμφωνία, η οποία είναι «αποκλειστικά οικονομική και εμπορική, απολύτως συμβατή με τη θέση μας στο NATO και το ευρωπαϊκό σύστημα». Σε αυτά, ωστόσο, δεν φαίνονται να συμφωνούν ούτε οι Eυρωπαίοι εταίροι, ούτε οι Aμερικανοί σύμμαχοι…

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «επόμενη μέρα» για το Brexit
Επόμενο άρθροΣε Κρήτη και Σαντορίνη είχε διαμείνει ο μακελάρης της Νέας Ζηλανδίας