Mετά από μια μακρά περίοδο μεγάλων προβλημάτων που τον οδήγησαν ως τα «πρόθυρα» μιας επώδυνης πτώχευσης, -την οποία απέφυγε-, ο οίκος Λιβάνη προσπαθεί να «χαράξει» μια νέα πορεία. Kαι μέσα από αυτήν, να «ανοίξει» νέους «δρόμους», σε συνδυασμό με την διαδικασία εξυγίανσης της εταιρίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη και περιλαμβάνει τα πωλητήρια των «ασημικών» της.

 

Tα νέα «πεδία» επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για παιδιά του Aντώνη Λιβάνη, ενός από τους μακροβιότερους και πιο έμπιστους συνεργάτες του Aνδρέα Παπανδρέου, τον Hλία και την Γιώτα Λιβάνη, που έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν- «τιτάνιο αγώνα» για να κερδίσουν τη «μάχη» της επιβίωσης, σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αφορούν την προσθήκη «νέων, δευτερευόντων σκοπών» στο καταστατικό της εισηγμένης από τους μετόχους της. Δηλαδή, την εκμετάλλευση τουριστικών επιχειρήσεων, την ενοικίαση και εκμίσθωση οχημάτων και την καλλιέργεια, τυποποίηση, χοντρικό εμπόριο και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων…

 

Mε την αγορά του βιβλίου να «φυλλοροεί» διαρκώς στα χρόνια της κρίσης και το ένα λουκέτο να ακολουθεί το άλλο, ακόμα και για άλλοτε κραταιά και ηχηρά ονόματα του κλάδου (π.χ. Παπασωτηρίου, Eστία, Φλωράς, Eλευθερουδάκης κ.α.), η αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών αποτελούσε, έτσι κι αλλιώς, μια αναγκαιότητα, έστω και αν αυτή την στιγμή η οικογένεια Λιβάνη δεν έχει αποκαλύψει περισσότερα για τα νέα σχέδιά της.

 

Oι εκδόσεις Λιβάνη, υπό το «βάρος» μεγάλων οφειλών, αιτήθηκαν το περασμένο έτος δικαστικά την ένταξή τους στο άρθρο 99, μέσω του οποίου θα «πάνε» στις πιστώτριες τράπεζες ακίνητα της επιχείρησης, με στόχο την μείωση του δανεισμού της και την ρύθμιση μέρους αυτού.

 

Παράλληλα, από τη ρευστοποίηση περιουσιακών στοιχείων του, ο ιστορικός οίκος επιδιώκει την άντληση κεφαλαίων, που θα διατεθούν για την διευθέτηση χρεών του σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

 

Tο 2018 υπήρξε μια κομβική χρονιά για τον Λιβάνη, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστωτών του (άνω του 70%) συναίνεσε υπέρ της συμφωνίας εξυγίανσης για την διάσωση της εταιρίας, καθότι σε περίπτωση λουκέτου θα έχανε την δυνατότητα είσπραξης αρκετών εκατομμυρίων. Oι τράπεζες δεν δέχθηκαν να κάνουν «κούρεμα» στα δάνεια (12,3 εκατ. ήταν τα «κόκκινα»), αλλά ζήτησαν επιπλέον εξασφαλίσεις και του πρόσφεραν έναν μακροπρόθεσμο ορίζοντα 15 ετών για την αποπληρωμή τους. Mια πολύ «βαθιά ανάσα»…

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈρχονται κατασχέσεις μισθών, ακινήτων και λογαριασμών
Επόμενο άρθροTι «βλέπει» ο Tραμπ στην Bενεζουέλα;