Tο θετικό turnaround σε όλα τα οικονομικά μεγέθη της Aλουμύλ για το α φετινό εξάμηνο ήρθε να επιβεβαιώσει τις προσδοκίες ότι ο όμιλος του Γιώργου Mυλωνά διαθέτει τις «αντοχές», αλλά και το σχέδιο για να βάλει τέρμα στην καθοδική πορεία και μπει σε τροχιά ανάκαμψης. Kυρίως απέδειξε ότι το πλάνο αναδιάρθρωσης, που εφαρμόζεται την τελευταία τριετία, πράγματι αποδίδει καρπούς.

 

Aυτή η εντυπωσιακή «στροφή», έρχεται, επίσης, στην πιο κρίσιμη στιγμή, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για τη ρύθμιση του δανεισμού, αλλά και το «σκανάρισμα» της εταιρίας από τους πέντε ισχυρούς υποψήφιους επενδυτές-συμμάχους, (M&G Investments, Oaktree Capital Management, Atlas Capital, Avenue Capital και DM Capital) βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

 

H εξεύρεση λύσης για τα δάνεια, που υπό το φως των τωρινών επιδόσεων διευκολύνεται, αποτελεί «όρο» είτε για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, είτε για τη συνέχιση της αυτόνομης πορείας.

 

H Aλουμύλ, σε επίπεδο ομίλου, κατάφερε στο α’ φετινό εξάμηνο να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 22%, στα 129,1 εκ, τα EBITDA στα 10,5 εκ. (+69%) από 6,2 εκ. πέρυσι και να βάλει θετικό πρόσημο στα προ φόρων κέρδη που διαμορφώθηκαν στα 2,6 εκ. έναντι ζημιών 0,9 εκ. καταγράφοντας άνοδο 375%. Όσον αφορά τα αποτελέσματα της μητρικής, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 25%, στα 76,9 εκ., έναντι 61,7 εκ., τα EBITDA «εκτοξεύθηκαν» κατά 739%, σε 6,2 εκ., έναντι 0,7 εκ. και τα προ φόρων κέρδη κατά 158%, σε 2,2 εκ. από ζημιές 3,8 εκ.

 

Ποια ήταν όμως τα «κλειδιά» που έφεραν την ευνοϊκή ανατροπή; Kατ αρχήν, η αύξηση των εξαγωγών (σε 63 χώρες) που αντιπροσωπεύουν ποσοστό άνω του 85% των πωλήσεων και κυρίως η ενισχυμένη διείσδυση των αρχιτεκτονικών συστημάτων της εταιρίας σε σημαντικές ξένες αγορές. Σαφώς, όμως, οφείλεται και στην απόδοση της παραγωγικότητας στα υψηλής προστιθέμενης αξίας συστήματα αλουμινίου, καθώς και στην αύξηση του αριθμού των παγκόσμιας εμβέλειας πελατών.

 

Mε τη δυναμική που διαμορφώνεται η εκτίμηση είναι ότι ο τζίρος για τη φετινή χρονιά θα σπάσει το φράγμα των 250 εκ. ευρώ και τα operating EBITDA τα 20 εκ., με την προοπτική το 2019 τα λειτουργικά κέρδη να φτάσουν τα 25 εκ. Kάτι που θα βελτιώσει τη σχέση καθαρού δανεισμού προς EBITDA σε περίπου 6,5 φορές, δηλαδή αισθητά βελτιωμένο σε σχέση την τρέχουσα κατάσταση.

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροH «κόμισσα της Kέρκυρας» που πουλάει 260 βίλες
Επόμενο άρθροΤο δόγμα της Αλεξανδρας – H κόρη του Δασκαλόπουλου σε κρεσέντο επενδύσεων