Το BBC και το ITV ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μια νέα κοινοπραξία για να δημιουργήσουν μια υπηρεσία συνεχούς ροής προγράμματος (streaming) που ονόμασαν “Britbox”. Στόχος του Britbox θα είναι η πώληση βρετανικών τηλεοπτικών προγραμμάτων, παλαιών και νέων, στο κοινό του Ηνωμένου Βασιλείου, για συνδρομή περίπου £ 5 το μήνα.

 

Αποτελώντας αναμφίβολα μια προσπάθεια των παραδοσιακών τηλεοπτικών καναλιών να βάλουν φραγμό στην πτώση των κερδών τους, το BritBox σχεδιάζεται να λειτουργήσει άμεσα (προς τα μέσα του 2019), κυρίως με εκπομπές και προγράμματα αρχείου από το BBC και το ITV. Παράλληλα θα γίνουν νέες παραγωγές αποκλειστικά για τη νέα υπηρεσία. Το ITV έχει ανακοινώσει πως θα επενδύσει στη νέα κοινή υπηρεσία το ποσό των 65 εκατ. λιρών, ενώ παρόμοιο ποσό σχεδιάζει να επενδύσει και το BBC.

 

Ο γενικός διευθυντής του BBC, Tony Hall, δήλωσε: “Η έρευνα με το βρετανικό κοινό δείχνει ότι υπάρχει μια πραγματική διάθεση για μια νέα βρετανική υπηρεσία συνεχούς ροής – πέραν από τις τρέχουσες συνδρομές τους.” Ο διευθυντής του ITV Carolyn McCall δήλωσε ότι το 43% των βρετανικών νοικοκυριών με ιντερνετικές συνδέσεις είχαν δηλώσει ότι ενδιαφέρονται να λάβουν την υπηρεσία.

 

Το Britbox υπάρχει ήδη στη Βόρεια Αμερική με 500.000 συνδρομητές και τα κανάλια έχουν ήδη τις βρετανικές πλατφόρμες streaming iPlayer και ITV Hub. Και πέρυσι, το BBC Worldwide – το διεθνές τμήμα αδειοδότησης – συγχωνεύθηκε με το BBC Studios, τον βραχίονα παραγωγής. Η συνένωση αυτών των δύο τμημάτων προετοιμάζει το δρόμο για μια πιο συνεκτική στρατηγική παραγωγής νέων εκπομπών για την τηλεόραση και το διαδικτυακό κοινό.

 

“Είμαι ευτυχής που το BBC και το ITV δουλεύουν μαζί σε κάτι πραγματικά ξεχωριστό – το BritBox”, ανέφερε ο Tony Hall. “Μια νέα υπηρεσία συνεχούς ροής που παρέχει το καλύτερο περιεχόμενο για οικιακή χρήση στο κοινό που το αγαπάει καλύτερα. Η υπηρεσία θα έχει τα πάντα, από παλιά αγαπημένα μέχρι πρόσφατες εκπομπές και ολοκαίνουργια προϊόντα. Είναι μια συναρπαστική στιγμή για τους θεατές”, κατέληξε.

ΠΗΓΗ